Το ιατρικό θαύμα της Μέσης Ανατολής
Όλο και περισσότεροι αθλητές από όλο τον κόσμο επιλέγουν να ταξιδέψουν στο Κατάρ για την αποκατάσταση τους
Το όσκαρ ατυχίας μέχρι στιγμής στην Ευρωλίγκα το παίρνει χωρίς αντίπαλο ο Παναθηναϊκός όπου έχει ήδη δει να τραυματίζονται (κάποιοι αρκετά σοβαρά) οι 6 από τους 14 παίκτες της ομάδας.
Μέσα σε τόσους τραυματισμούς πέρασε στα ψιλά γράμματα ότι ο Ιωάννης Παπαπέτρου που δεν απέφυγε τελικά την επέμβαση στο γόνατο εγχειρίστηκε στο Κατάρ!
Το αθλητικό νοσοκομείο στο Κατάρ που ονομάζεται «Aspetar» και πάνε όλο και περισσότεροι αθλητές
Δεν είναι τυχαίο καθώς οι ομάδες σε τέτοιο επίπεδο προσέχουν για να έχουν και θέλουν την καλύτερη (και ταχύτερη) δυνατή αποκατάσταση.
Καθώς στο Κατάρ, από το 2007 λειτουργεί ένα καθαρά αθλητικό νοσοκομείο το Aspetar το οποίο είναι πρωτοπόρο παγκοσμίως καθώς εξυπηρετεί τόσο τις τοπικές όσο και τις διεθνείς ανάγκες αλλά και επειδή είναι το μοναδικό νοσηλευτικό ίδρυμα που κάθε αθλητής μπορεί να βρει κάθε υπηρεσία που μπορεί να χρειαστεί σε ένα μόνο κτήριο και σε πολύ υψηλό επίπεδο.
Πάνω από 35.000 αθλητές από όλο τον κόσμο και όλα τα αθλήματα περνούν τις πύλες του κάθε χρόνο.
Με δεδομένο ότι εκεί (σε σχέση με εμάς…) λεφτά υπάρχουν την πρώτη δεκαετία λειτουργίας του το Aspetar είχε δελεάσει και φερει στο Κατάρ κορυφαίους ορθοπεδικούς από ΗΠΑ, Αγγλία και γενικότερα την Ευρώπη.
Φυσικά και υπάρχει έντονο (όπως παντού στο εξωτερικό) και το ελληνικό στοιχείο με τον πρώην γιατρό του ΠΑΟΚ Μανώλη Παπακώστα να έχει ξεχωριστή θέση από το 2020 αχολούμενος ιδιαίτερα με τις αθλητικές κακώσεις των γονάτων με έμφαση στην χόνδρινες βλάβες και μυϊκούς τραυματισμούς. Συνολικά 25 Ελληνες δουλεύουν εκεί οι περισσότεροι γυμναστές και φυσιοθεραπευτές.
Σε αντίθεση με πολλά από τα κτίρια που προκαλούν δέος στο Κατάρ (σήμα κατατεθέν) το συγκεκριμένο νοσοκομείο δεν εντυπωσιάζει με την εξωτερική του εμφάνιση αλλά κυρίως με το εσωτερικό.
Από το άνοιγμα το 2007, στόχος του ήταν να γίνει παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα του. Θέλοντας να το πετύχουν αυτό, οι άνθρωποί του χρησιμοποίησαν μερικά από τα μεγαλύτερα μυαλά στην αθλητική επιστήμη.
Προσέφεραν εγκαταστάσεις και πόρους τελευταίας τεχνολογίας για τη δημιουργία νέου εξοπλισμού σύμφωνα με τις ανάγκες τους. Ακόμη και τα χειρουργικά τραπέζια σχεδιάστηκαν από χειρουργούς του νοσοκομείου.
Έφεραν νέες τεχνολογίες, όπως ο διάδρομος κατά της βαρύτητας. Αναπτύχθηκε για πρώτη φορά στη Nasa τη δεκαετία του 1990, αυτό είναι ένα μηχάνημα τρεξίματος που υποστηρίζει έως και το 90% του σωματικού βάρους ενός ατόμου, επιτρέποντας στους αθλητές να ασκούνται ακόμη και όταν υποφέρουν από τραυματισμό στον αστράγαλο ή στο γόνατο, βοηθώντας στη διατήρηση των επιπέδων φυσικής κατάστασης κατά την αποκατάσταση.
«Μέχρι να έρθω στο Aspetar, δεν είχα πάει ποτέ σε δωμάτιο όπου μπορείτε να αλλάξετε το υψόμετρο» είπε εντυπωσιασμένος ο Παγκόσμιος πρωταθλητής με την Αργεντινή Ανχελ Ντι Μαρία που είχε κάνει θεραπεία εκεί ως παίκτης της Παρί Σεν Ζερμέν (η οποία ανήκει σε Καταριανούς και έχει φυσικά χορηγό το νοσοκομείο).
Υπάρχουν συνολικά 25 τέτοια δωμάτια στις εγκαταστάσεις, το καθένα με διακόπτη υψομέτρου που μπορεί να ρυθμιστεί για να προσομοιώνει συνθήκες από 500 μέτρα έως 4.500 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Χρησιμοποιούν σύστημα φιλτραρίσματος για να μειώσουν τη συγκέντρωση οξυγόνου στον αέρα.
Το ‘υψομετρικό σύστημα’ της Aspetar διαθέτει μηχανήματα για τη δοκιμή των σωμάτων σε δράση, αλλά και κοιτώνες για ανάπαυση. Ο καρδιακός ρυθμός και η αρτηριακή πίεση μπορούν να παρακολουθούνται κατά τη διάρκεια, πριν και μετά τη δραστηριότητα, επιτρέποντας στους ειδικούς να παρατηρήσουν τυχόν προβλήματα σε διάφορες καταστάσεις.
Ταυτόχρονα, διεγείροντας τον οργανισμό να αυξήσει την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, αυτό το τμήμα του νοσοκομείου χρησιμοποιείται επίσης για αποκατάσταση και προπόνηση σε υψόμετρο.
Άλλα μέρη του νοσοκομείου μοιάζουν με υπεπολυτελές στούντιο που έχει δημιουργηθεί για την καταγραφή κινήσεων σε μια υπερπαραγωγή του Χόλιγουντ!
Σε ένα δωμάτιο, οι ασθενείς εκτελούν σωματικές εργασίες με δεκάδες μικρούς, σφαιρικούς δείκτες προσαρτημένους στο σώμα τους. Οι γιατροί μπορούν να δημιουργήσουν έναν τρισδιάστατο χάρτη των μυών τους, με λεπτομέρειες σχετικά με την ελαστικότητα, την αντοχή και τη δύναμη να καταγράφονται και να αποθηκεύονται.
Αυτό είναι σημαντικό για την αξιολόγηση του κινδύνου πιθανού τραυματισμού, αλλά και ως εφεδρικό στοιχείο δεδομένων για ειδική μελλοντική θεραπεία.
Μετά τον τραυματισμό, οι πληροφορίες χρησιμοποιούνται για την προσπάθεια αποκατάστασης της πλήρους αρχικής κίνησης στην πληγείσα περιοχή, η οποία θα διαφέρει από άτομο σε άτομο. Οι πληροφορίες για το πώς λειτουργούσαν οι αρθρώσεις πριν καταστραφούν είναι το κλειδί για την ανάκτηση.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι μεγαλύτεροι τενίστες και τενίστριες του κόσμου έχουν περάσει από εκεί (και για διαφημιστικούς λόγους για να τα λέμε όλα) για κάποια θεραπεία ή ενδυνάμωση.
Οι μεγαλύτεροι αθλητές από όλα τα σπορ
Ο Νεϊμάρ είχε χειρουργηθει εκεί τον περασμένο Μάρτιο, ενώ και ο Γιάγια Τουρέ, αλλά και ο μεγάλος Βρετανός δρομέας μεγάλων αποστάσεων Μο Φάρα έχουν κάνει αποκατάσταση εκεί όπως και ο ΝΒΑer Τζόελ Εμπιντ που είχε πάει μετά την επέμβαση στο πόδι του.
Αυτό το είδος αξιολόγησης είναι ιδιαίτερα ελκυστικό για τους ποδοσφαιρικούς συλλόγους, οι οποίοι μπορεί να στείλουν παίκτες ως μέρος εξειδικευμένων προπονήσεων πριν από τη σεζόν ή πιθανές νέες υπογραφές για πλήρη ιατρικό έλεγχο πριν από ένα συμβόλαιο. Εκτός της Παρί Σεν Ζερμέν, η Τόττεναμ και άλλες ομάδες έχουν στενή συνεργασία. Οπως και η ΔΟΕ και η ΦΙΦΑ (φυσικά ήταν το βασικό νοσοκομείο του Μουντιάλ).
Άλλωστε το 2014 αναγνωρίστηκε ως Κέντρο Ερευνών της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής για την πρόληψη τραυματισμών και την προστασία της υγείας των αθλητών. Η δημιουργία του Προγράμματος Sport Concussion ήταν άλλο ένα ορόσημο. Η FIFA το ανακήρυξε ιατρικό κέντρο αριστείας πριν από 10 χρόνια.
Με επικεφαλής τους ειδικούς της, το νοσοκομείο δημιούργησε επίσης το «Πρόγραμμα Επισκεπτών Χειρουργών» ως μεταπτυχιακή εμπειρία για γιατρούς από όλο τον κόσμο.
Αλλά για να γίνουν χειρουργοί γονάτων, χόνδρων ή ώμων και να φτάσουν στα επίπεδα αριστείας του Aspetar, οι γιατροί χρειαζόταν επίσης να ασκηθούν. Ετσι το 2016 άνοιξε το Εκπαιδευτικό Κέντρο Αθλητικής Χειρουργικής, το πρώτο στον κόσμο που ειδικεύτηκε σε αυτόν τον τομέα.
Για να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους, οι χειρουργοί δεν χρησιμοποιούν αντίγραφα μέρη του σώματος αλλά «δείγματα» που φυλάσσονται στον καταψύκτη !
Καθώς με τη συνεργασία έξι κυβερνητικών υπουργείων του Κατάρ, πραγματικά μέλη ανθρώπινου σώματος (κυρίως ώμοι, γόνατα, αστραγάλοι και κορμός) εισάγονται στο Aspetar, με το μεγαλύτερο μέρος της προμήθειας να προέρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Στο κέντρο αποκατάστασης, μπορεί κανείς να δει δίπλα σε έναν ποδοσφαιριστή που εκτελεί υποβρύχιες κινήσεις σε μια πισίνα, ένα σκιέρ να δοκιμάζει τον εαυτό του σε διαφορετικά μηχανήματα πίστας, δίπλα σε μπασκετμπολίστες που εκτελούν άλματα !
«Το γεγονός ότι είναι μαζί, βλέποντας ο ένας την προσπάθεια και την ταλαιπωρία του άλλου μαζί, δημιουργεί μια ιδιαίτερη ενέργεια», τόνισε στο BBC ο Μπάρι Γουάιτ, πρώην μπασκετμπολίστας του NBA που τώρα είναι φυσικός προπονητής στο νοσοκομείο.
“Η ψυχολογία είναι ζωτικής σημασίας για να ξεπεράσεις τον φόβο ενός νέου τραυματισμού. Αλλά είναι επίσης σημαντικό να κρατάς το σώμα και το μυαλό εκπαιδευμένο, ακόμα και όταν είσαι τραυματισμένος. Για αυτό χρησιμοποιούμε υποβρύχια άσκηση, μασάζ και τεχνικές που επιτρέπουν στο υπόλοιπο σώμα να εκπαιδεύεται, προστατεύοντας την τραυματισμένη ζώνη».
Το κέντρο αποκατάστασης είναι χτισμένο σε καμπύλες γραμμές. Υπάρχουν διακριτές περιοχές αλλά όχι τοίχοι και έχει θολά τζάμια αντί για καθρέφτες. Ο Γουαιτ συνεργάστηκε με αρχιτέκτονες για να αποφασίσει κάθε πτυχή του σχεδιασμού, από τα δάπεδα μέχρι τις οροφές, τα φώτα, τα παράθυρα, ακόμη και τα φυτά.
«Δεν θέλαμε αυτό να μοιάζει με γυμναστήριο, είναι κάτι εντελώς διαφορετικό», λέει χαρακτηριστικά.
Αλλά δεν είναι μόνο η θεραπεία και η εργασία για την πρόληψη τραυματισμών που γίνονται εκεί, αλλά είναι και η έρευνα.
Από τη δημοσίευση της πρώτης ιατρικής εργασίας το 2007, περισσότερες από 150 ερευνητικές μελέτες με κριτές δημοσιεύονται κάθε χρόνο. Συνέδρια, επισκέψεις και εργαστήρια πραγματοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του ημερολογίου.
Τα συλλογικά δεδομένα υποβάλλονται σε επεξεργασία για τη δημιουργία προτύπων σε διάφορα αθλήματα, από την ποδηλασία μέχρι τον στίβο, το ράγκμπι μέχρι το ποδόσφαιρο, που καλύπτουν όλες τις ηλικίες και τα φύλα.
«Ακόμη και στην Ευρώπη δεν έχουν κάτι παρόμοιο. Έχει όλα όσα μπορεί να χρειαστεί ένας αθλητής υψηλού επιπέδου» δήλωσε επίσης στο BBC o πρώην μέσος της Μάντσεστερ Σίτι, Γιάγια Τουρέ.
- Μπαρτζώκας: «Έρχεται τη Δευτέρα ο Μενσά – Ήταν το 5ο ματς σε 10 μέρες»
- Μπένι Γκαντζ: Ο Νετανιάχου σαμποτάρει τη συμφωνία για τους ομήρους
- Κουτσούμπας: Δεν συμφωνώ με την άποψη ότι «το ΚΚΕ δεν θέλει να κυβερνήσει», έχουμε πρόγραμμα εξουσίας
- Γκουαρδιόλα, ο πραγματικός υπεύθυνος για την κρίση της Σίτι
- Οι λύκοι επέστρεψαν στον Ταΰγετο έναν αιώνα μετά
- Daniel: «Δεύτερα Χριστούγεννα ξεσπιτωμένοι» – Κάτοικος της Φιλιππούπολης Λάρισας ξεσπά στο in