Το παράθυρο για την πολυϊδιοκτησία στην UEFA
Πώς Τζιρόνα και Μάντσεστερ Σίτι μπορούν να παίξουν στο Τσάμπιονς Λιγκ έστω κι αν ανήκουν στο City Football Group.
- Η τηλεθέαση του debate ΣΥΡΙΖΑ – Ελπίδες για τη συμμετοχή στην κάλπη της Κυριακής – Η σύγκριση με το ΠΑΣΟΚ
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Να απομονώσει τους αποστάτες καλούν οι 87+ τον πολιτικό κόσμο - «Να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας»
Η Τζιρόνα είναι η ομάδα έκπληξη της Πριμέρα. Είναι πρώτη και ήδη κάνει όνειρα για το επόμενο Τσάμπιονς Λιγκ. Αν τελικά πάρει ένα από τα ισπανικά εισιτήρια για το UCL του 2024-25 θα μπορέσει να παίξει; Ανήκει στο ίδιο γκρουπ με τη Μάντσεστερ Σίτι και οι κανόνες της UEFA είναι αυστηροί. Τουλάχιστον ήταν. Παράθυρα πάντα υπάρχουν παρόλο που και οι δύο ομάδες ανήκουν στο City Football Group.
Η ομάδα από την Καταλονία ονειρεύεται ακόμη και τον τίτλο στην Ισπανία. Θα καταφέρει να κατακτήσει το πρωτάθλημα μπροστά από τη Ρεάλ Μαδρίτης, την Μπαρτσελόνα ή την Ατλέτικο;
Υπάρχει τρόπος να αγωνιστούν στο Champions League Μάντσεστερ Σίτι και Τζιρόνα
Αυτό είναι το ένα ερώτημα. Το άλλο έχει να κάνει με τη συμμετοχή της στην Ευρώπη. Θα μπορέσει να παίξει στο Τσάμπιονς Λιγκ ακόμα κι αν εκεί είναι η κοινής ιδιοκτησίας Μάντσεστερ Σίτι; Η πρόβλεψη είναι πως ναι, αλλά πρέπει να πείσουν την UEFA γι’ αυτό.
To παράδειγμα του City Football Group
Η Girona και η Manchester City είναι δύο από τους συλλόγους που έχει το City Football Group στην ιδιοκτησία της (το 81% ανήκει στην Emirati holding Abu Dhabi United Group και το υπόλοιπο στο αμερικανικό fund Silver Lake).
Η UEFA άνοιξε ήδη το θέμα της απαγόρευση της παράλληλης ιδιοκτησίας αυτό το καλοκαίριλόγω της σύμπτωσης στη σεζόν 2023-2024 πολλών συλλόγων να έχουν τον ίδιο ιδιοκτήτη και να είναι στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Η V Sports (που ανήκει στον Αμερικανό Wes Edens και τον Αιγύπτιο Nassef Sawiris) έχει το 100% της ιδιοκτησίας της αγγλικής Aston Villa και το 29% της πορτογαλικής Vitoria Guimaraes. Το ίδιο συνέβη και με τον Βρετανό Tony Bloom, ιδιοκτήτη της αγγλικής Brighton & Hove Albion και μειονοτικό συμμετέχοντα στο βελγικό κλαμπ Royal Union Saint-Gilloise.
Το βορειοαμερικανικό fund RedBird Capital Partners ελέγχει σχεδόν ολόκληρη της Μίλαν και κατέχει έως και το 85% του γαλλικού συλλόγου της Τουλούζ. Εδώ υπάρχει το «αλλά»: Ο Gerry Cardinale, ιδρυτής της RedBird, όπως και κανένας από τους διευθυντές του ταμείου της Βόρειας Αμερικής δεν συμμετέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο Τουλούζ. Αυτό είναι το κλειδί.
Με αυτόν τον τρόπο σώζονται από την παραβίαση των κανονισμών της UEFA. «Κανένας σύλλογος που συμμετέχει σε διασυλλογική διοργάνωση της UEFA δεν μπορεί, άμεσα ή έμμεσα: να ζητήσει ή να συναλλάσσεται τίτλους ή μετοχές οποιουδήποτε άλλου συλλόγου που συμμετέχει σε διοργάνωση συλλόγων της UEFA, να είναι μέλος οποιουδήποτε άλλου συλλόγου που συμμετέχει σε διαγωνισμό συλλόγων της UEFA, να συμμετέχει σε οποιαδήποτε ιδιότητα στη διαχείριση, διοίκηση και/ή αθλητικές δραστηριότητες οποιουδήποτε άλλου συλλόγου που συμμετέχει σε Διαγωνισμό συλλόγων της UEFA, ή έχουν οποιαδήποτε εξουσία στη διαχείριση, διοίκηση ή/και αθλητικές δραστηριότητες οποιουδήποτε άλλου συλλόγου που συμμετέχει σε διοργάνωση της UEFA». Αυτά υπαγορεύει η ευρωπαϊκή ομοσπονδία.
Το ευρωπαϊκό όργανο, υπό την προεδρία του Aleksander Ceferin, έδωσε το ΟΚ μόνο υπό τις προαναφερθείσες προϋποθέσεις. Και σε αυτούς τους… αστερίσκους είναι όπου βασίζονται οι ελπίδες της Τζιρόνα να παίξει στην Ευρώπη. Το City Group έχει μόνο το 47% του καταλανικού συλλόγου, το υπόλοιπο μοιράζεται μεταξύ του επιχειρηματία Marcelo Claure, ο οποίος έχει το 35%, και μεταξύ άλλων επενδυτών.
Το City Group δεν κατέχει ολόκληρο τον σύλλογο, αφού πρόεδρος του Συμβουλίου είναι ο Pere Guardiola (αδελφός του Pep, προπονητής City) και πρόεδρος της ομάδας είναι ο Delfí Geli, πρώην παίκτης των Barça, Atlético, Albacete και Alavés. Αν και υπάρχουν μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του συλλόγου, που ανήκουν στο City Group, θα πρέπει μόνο να αποχωρήσουν από τη θέση τους (πριν ζητηθεί η ευρωπαϊκή άδεια σε περίπτωση πρόκρισης της Τζιρόνα) για να δώσει την έγκρισή της η UEFA.
Η Τζιρόνα θα πρέπει να συμμορφωθεί με τους υπόλοιπους περιορισμούς της UEFA για να λάβει το οριστικό OK για να παίξει στην Ευρώπη. Αυτά είναι: οι σύλλογοι δεν θα υπογράψουν κανένα είδος συνεργασίας, ούτε κοινές τεχνικές ή εμπορικές συμφωνίες. και οι σύλλογοι δεν θα χρησιμοποιούν κανένα κοινό σκάουτινγκ ή βάση δεδομένων παικτών.
Και το πιο σημαντικό: οι σύλλογοι δεν θα μεταφέρουν παίκτες μεταξύ τους, είτε μόνιμα είτε ως δανεικοί, άμεσα ή έμμεσα, μέχρι τον Σεπτέμβριο της επόμενης σεζόν (στην περίπτωση της Τζιρόνα και της Σίτι, Σεπτέμβριος 2025). Ως εκ τούτου, ο Yan Couto δεν θα μπορούσε να συνεχίσει δανεικός ή να υπογράψει στη Girona, εκτός και αν το κάνει πριν το καλοκαίρι. Το ίδιο συμβαίνει και με τον Σαβίνιο, δανεικό από την Τρουά και που ανήκει στο City Football Group.
Εν ολίγοις, η Girona θα μπορούσε να συνυπάρξει με τη Μάντσεστερ Σίτι στην Ευρώπη, εφόσον αποδεικνύει (με την αλλαγή του διοικητικού συμβουλίου) ότι κανείς από το City Group δεν λαμβάνει αποφάσεις εντός της οντότητας και ότι δεν υπάρχει ανταλλαγή εμπορικών εταίρων ή παικτών μεταξύ των συλλόγων.
Η UEFA είχε ήδη να αντιμετωπίσει παρόμοιες περιπτώσεις στο παρελθόν. Αυτή ήταν η περίπτωση της Red Bull Salzburg (Αυστρία) και της Red Bull Leipzig (Γερμανία). Και οι δύο ομάδες συνυπάρχουν στο Champions League αυτής της έκδοσης. Η UEFA τους επέτρεψε να αγωνιστούν στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση επειδή υποστηρίχθηκε ότι η Red Bull έχει την κύρια μητρική της εταιρεία στο Σάλτσμπουργκ, ενώ στη Leizpig λειτουργεί ως απλός χορηγός.
Κάτι παρόμοιο συνέβη το 2020 όταν η Μίλαν και η Λιλ συνεργάστηκαν και έπαιξαν μαζί στην ίδια ευρωπαϊκή διοργάνωση (Europa League 2020-2021).
Η UEFA έδωσε το πράσινο φως παρά τη διερεύνηση της συμμετοχή της Elliott Management (τότε ιδιοκτήτης του ιταλικού συλλόγου) στην εταιρεία συμμετοχών Melvyn Partners (ιδιοκτήτες της Λιλ). Τότε, η Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου των Ομίλων της UEFA δεν είδε κάτι παράτυπο.
Πάντα υπάρχει ο τρόπος…
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις