Πληθαίνουν οι φωνές για «ανθρωπιστικές παύσεις» με τον πόλεμο ΧαμάςΙσράηλ να συμπληρώνει ένα μήνα και μια ειρηνευτική διαδικασία να δείχνει μακριά.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της «Ομάδας των Επτά» πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών (G7), από το Τόκιο, συνεδρίασαν για την εφαρμογή «ανθρωπιστικών παύσεων και (τη δημιουργία) διαδρόμων» στη Λωρίδα της Γάζας προκειμένου να προστατευθούν οι άμαχοι, φρονίζοντας παράλληλα να τονίσουν ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα να «αμύνεται» έναντι της Χαμάς.

Μονόδρομος η λύση των δύο κρατών

Οι επτά μεγαλύτερες οικονομίες της Δύσης, με κοινή τους ανακοίνωση μετά τη συνεδρίαση της συνόδου, δεσμεύονται να προετοιμάσουν μακροπρόθεσμες λύσεις για τη Γάζα και να επιστρέψουν σε μια ευρύτερη ειρηνευτική διαδικασία στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση «σύμφωνα με τις διεθνώς συμφωνημένες παραμέτρους».

Η ομάδα των πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών φάνηκε να αγωνίζεται να συμφωνήσει σε μια ενιαία προσέγγιση για τον πόλεμο, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με τη δύναμη που συγκεντρώνει και την παρεμβατικότητά της στην αντιμετώπιση μεγάλων κρίσεων.

Η δεύτερη κοινή δήλωση των G7

Έπειτα από εντατικές συναντήσεις μοιράστηκαν την άποψη ότι «η λύση των δύο κρατών… παραμένει ο μόνος δρόμος για μια δίκαιη, διαρκή και ασφαλή ειρήνη».

Αυτή ήταν μόλις η δεύτερη κοινή δήλωση των G7 από τότε που η Χαμάς επιτέθηκε στο νότιο Ισραήλ (7 Οκτωβρίου) σκοτώνοντας 1.400 ανθρώπους και παίρνοντας περίπου 240 ομήρους. Έκτοτε οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί έχουν σκοτώσει περισσότερους από 10.000 Παλαιστίνιους εκ των οποίων το 40% είναι παιδιά, σύμφωνα με αξιωματούχους του τομέα της υγείας που διοικείται από τη Χαμάς.

Το Ισραήλ θα εξετάσει «μικρές τακτικές παύσεις»

«Πιστεύω ότι είναι σημαντικό το γεγονός ότι η G7 μπόρεσε να εκδώσει το πρώτο της ενιαίο μήνυμα σχετικά με μια ανθρωπιστική παύση…», δήλωσε στους δημοσιογράφους η υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας, Γιόκο Καμικάουα.

Ερωτηθείς αν όλα τα μέλη των «7» ζητούν ανθρωπιστική παύση ή αν κάποιοι τάσσονται υπέρ μιας πλήρους κατάπαυσης του πυρός ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε ότι η ανακοίνωση αντικατοπτρίζει με ακρίβεια τα όσα συζητήθηκαν και ότι υπάρχει «πραγματική ενότητα» μεταξύ του μπλοκ.

Το ανακοινωθέν επανέλαβε επίσης την υποστήριξη της G7 προς την Ουκρανία στον πόλεμό της με τη Ρωσία, υπογράμμισε την ανάγκη «εποικοδομητικών και σταθερών» σχέσων με την Κίνα και καταδίκασε τις δοκιμές πυραύλων της Βόρειας Κορέας και τις μεταφορές όπλων στη Ρωσία.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι το Ισραήλ θα εξετάσει το ενδεχόμενο «μικρών τακτικών παύσεων», αλλά απέρριψε τις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός που, όπως λέει, θα επέτρεπε στη Χαμάς να ανασυνταχθεί.