«Έξω οι ιπποπόταμοι» του Εσκομπάρ
Η Κολομβία αποφάσισε να ελέγξει με κάθε τρόπο τον πληθυσμό των ιπποπόταμων του Εσκομπάρ!
Η Κολομβία θα προσπαθήσει να ελέγξει τον πληθυσμό των περισσότερων από 100 ιπποπόταμους, απογόνους των ζώων που έφερε παράνομα στη χώρα ο Πάμπλο Εσκομπάρ, μέσω χειρουργικής στείρωσης, μεταφοράς ιπποπόταμων σε άλλες χώρες και πιθανώς ευθανασίας.
Ο βαρόνος των ναρκωτικών έφερε, για την προσωπική του ευχαρίστηση και το θεματικό του πάρκο, ένα μικρό αριθμό αυτών των αφρικανικών θηρίων στην Κολομβία στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Αλλά μετά το θάνατό του το 1993, οι λεγόμενοι «ιπποπόταμοι της κοκαΐνης» αφέθηκαν να περιφέρονται ελεύθερα και οι περιβαλλοντικές αρχές ήταν ανήμπορες στο να περιορίσουν τον αριθμό τους.
Οι ιπποπόταμοι, που εξαπλώθηκαν από το κτήμα του Εσκομπάρ σε κοντινά ποτάμια όπου μακροημέρευσαν, δεν έχουν φυσικούς θηρευτές στην Κολομβία και έχουν χαρακτηριστεί ως χωροκατακτητικό είδος που θα μπορούσε να αναστατώσει το οικοσύστημα.
Οι Αρχές εκτιμούν ότι υπάρχουν 169 ιπποπόταμοι στην Κολομβία, ειδικά στη λεκάνη του ποταμού Magdalena, και ότι εάν δεν ληφθούν μέτρα, θα μπορούσαν να υπάρχουν 1.000 μέχρι το 2035
Η υπουργός Περιβάλλοντος Susana Muhamad είπε ότι το πρώτο στάδιο του σχεδίου θα είναι η χειρουργική στείρωση 40 ιπποπόταμων ετησίως και αυτό θα ξεκινήσει άμεσα.
Η διαδικασία είναι δαπανηρή – κάθε στείρωση κοστίζει περίπου 9.800 δολάρια- και ενέχει κινδύνους για τον ιπποπόταμο, συμπεριλαμβανομένων αλλεργικών αντιδράσεων σε αναισθησία ή θανάτου, καθώς και κινδύνους για το υγειονομικό προσωπικό των ζώων, σύμφωνα με το υπουργείο.
Έχουν συχνά επιθετική συμπεριφορά
Οι ιπποπόταμοι είναι διασκορπισμένοι σε μια μεγάλη περιοχή και είναι συχνά επιθετικοί.
Οι ειδικοί λένε ότι η στείρωση από μόνη της δεν αρκεί για τον έλεγχο της ανάπτυξης του χωροκατακτητικού είδους, γι’ αυτό η κυβέρνηση μεριμνά για πιθανή μεταφορά ιπποπόταμων σε άλλες χώρες, σχέδιο που είχε ανακοινωθεί τον Μάρτιο. Αλλά το κόστος της απέλασης των ιπποπόταμων είναι επίσης ακριβό – περίπου 3,5 εκατομμύρια δολάρια.
Ο Muhamad είπε ότι οι Κολομβιανοί αξιωματούχοι επικοινώνησαν με τις αρχές στο Μεξικό, την Ινδία και τις Φιλιππίνες και αξιολογούν την αποστολή 60 ιπποπόταμων στην Ινδία.
«Εργαζόμαστε πάνω στο πρωτόκολλο για την εξαγωγή των ζώων», είπε. «Δεν πρόκειται να εξάγουμε ούτε ένα ζώο αν δεν υπάρχει άδεια από την περιβαλλοντική αρχή της άλλης χώρας».
Ως έσχατη λύση για τον έλεγχο του πληθυσμού, το υπουργείο δημιουργεί πρωτόκολλο για την ευθανασία.
Μια ομάδα ιπποπόταμων μεταφέρθηκε τη δεκαετία του 1980 στο Hacienda Nápoles, τον ιδιωτικό ζωολογικό κήπο του Εσκομπάρ που έγινε τουριστικό αξιοθέατο μετά τον θάνατό του το 1993.
Τα περισσότερα από τα ζώα ζουν ελεύθερα στα ποτάμια και αναπαράγονται χωρίς έλεγχο.
Οι κάτοικοι του κοντινού Puerto Triunfo έχουν συνηθίσει τους ιπποπόταμους που μερικές φορές περιφέρονται ελεύθερα στην πόλη.
Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι τα περιττώματα των ιπποπόταμων αλλάζουν τη σύσταση των ποταμών και θα μπορούσαν να επηρεάσουν τους τοπικούς βιοτόπους.
Η ανεξάρτητη δημοσιογράφος Audrey Huse, η οποία ζει στην Κολομβία από το 2015, είπε στο CBS News ότι επειδή οι ιπποπόταμοι περιφέρονται ελεύθερα, καταλήγουν να σκοτώνουν ψάρια και να απειλούν ενδημικά είδη όπως οι μανάτες, οι ενυδρίδες και οι χελώνες.
«Επειδή δεν έχουν φυσικούς θηρευτές εδώ, όπως θα είχαν στην Αφρική, ο πληθυσμός αυξάνεται και επηρεάζει το τοπικό οικοσύστημα», είπε η Huse. «Επειδή είναι τόσο μεγάλα ζώα, καταναλώνουν σημαντικές ποσότητες τροφής από τα λιβάδεια και παράγουν σημαντικά απόβλητα, τα οποία στη συνέχεια δηλητηριάζουν τα ποτάμια».
Η επαφή με τους ανθρώπους
Ενώ το μεγαλύτερο μέρος της εστίασης ήταν στον αντίκτυπο στο οικοσύστημα, τα ζώα έχουν επίσης αλληλεπίδραση με τους ανθρώπους.
Πρόσφατα, ένας από τους ιπποπόταμους εισέβαλε σε μια αυλή σχολείου στο Doradal με παρόντες μαθητές και γονείς. «Οι μητέρες φοβούνται όταν βλέπουν ένα ζώο τέτοιου μεγέθους», είπε η δασκάλα Dunia Arango στο Γαλλικό Πρακτορείο.
«Παίζουν περίπου 35 παιδιά που θα μπορούσαν να τα πλησιάσουν και να προκαλέσουν τραγωδία», δήλωσε ο Ντέιβιντ Ετσεβέρι, αξιωματούχος της τοπικής περιβαλλοντικής αρχής.
«Ενώ μπορεί να φαίνονται πολύ ήρεμοι, ανά πάσα στιγμή, δεδομένης της εξαιρετικά απρόβλεπτης συμπεριφοράς τους, μπορούν να επιτεθούν, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν».
Ο John Aristides, 33 ετών, θυμάται πολύ καλά εκείνο το απόγευμα του Οκτωβρίου του 2021, όταν ψάρευε στις όχθες ενός κολπίσκου, όταν ένας ιπποπόταμος «με πέταξε και με χτύπησε στο κεφάλι με τα χείλη του».
«Με άρπαξε και με πέταξε δύο μέτρα», πρόσθεσε: «Δεν μου έσκισε το χέρι γιατί έχουν πολύ φαρδιά δόντια». Αλλά ο Aristides πέρασε ακόμα ένα μήνα στο νοσοκομείο αναρρώνοντας.
«Aν δεν κάνουμε τίποτα, τότε περιμένουμε να κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα χιλιάδες ιπποπόταμοι» στο μέλλον», είπε ο Echeverri, ο οποίος νωρίτερα φέτος έθαψε έναν ιπποπόταμο που χτυπήθηκε από οδηγό. Τα ζώα μπορεί να είναι θανατηφόρα, σκοτώνοντας περίπου 500 ανθρώπους κάθε χρόνο στην Αφρική…
- Μυτιλήνη: Πάτησε το panic button και πήρε απάντηση σε 31 λεπτά
- Ολυμπιακός – Μπασκόνια 92-69: Την ισοπέδωσε και έφτασε τις έξι σερί νίκες
- Ακρίβεια: Οι «μόνιμες μειώσεις τιμών» έγιναν… αυξήσεις – Τα περίεργα με τα «ταμπελάκια» στα ράφια
- Mac Miller: Η οικογένεια του ράπερ θα κυκλοφορήσει το «Balloonerism» έξι χρόνια μετά τον θάνατό του
- Αμερικανός αναλυτής: «Ουκρανική προπαγάνδα ο ρωσικός διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος!»
- Σαμποτάζ στη Βαλτική: Ενδείξεις για κινεζική εμπλοκή