Ευρωκοινοβούλιο: Η Κέιτ Μπλάνσετ καλεί την ΕΕ να ενισχύσει τους πρόσφυγες και τις χώρες υποδοχής
Η ηθοποιός Κέιτ Μπλάνσετ, με την ιδιότητα της Πρέσβειρας Καλής Θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, απευθύνθηκε στους ευρωβουλευτές ζητώντας στήριξη των προσφύγων.
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
- Διαρρήκτες «άδειαζαν» το εργαστήριο του γλύπτη Γεώργιου Λάππα στη Νέα Ιωνία
Η ηθοποιός Κέιτ Μπλάνσετ, Πρέσβειρα Καλής Θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να ενισχύσει τη στήριξη των προσφύγων και των χωρών υποδοχής και να διασφαλίσει ότι η πολιτική του μπλοκ «επικεντρώνεται στην προστασία των προσφύγων και όχι στην ενίσχυση των συνόρων».
«Ευχαριστώ την ΕΕ για τη μακροχρόνια οικονομική της στήριξη προς τους πρόσφυγες και τους οικοδεσπότες τους σε παγκόσμιο επίπεδο και ζητώ να συνεχιστεί και να αυξηθεί η στήριξή της. Ο κόσμος παρακολουθεί», πρόσθεσε η Μπλάνσετ.
«Πρέπει να καταλάβετε ότι κανείς δεν βάζει τα παιδιά του σε μια βάρκα, εκτός αν το νερό είναι ασφαλέστερο από τη στεριά»
Η έκκληση της Μπλάνσετ έρχεται την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει να αναθεωρήσει τους κανόνες του μπλοκ για το άσυλο και τη μετανάστευση με στόχο τη μείωση της παράτυπης μετανάστευσης.
Οι τρέχουσες συνομιλίες στους κόλπους της ΕΕ και οι λύσεις που πρότεινε η Μπλάνσετ
Την ίδια στιγμή οι χώρες-μέλη προσπαθούν να κλείσουν τις δικές τους συμφωνίες, με την Ιταλία να ανακοινώνει τη Δευτέρα ότι θα κατασκευάσει κέντρα στην Αλβανία για να φιλοξενήσει μετανάστες που προσπαθούν να φτάσουν στην Ιταλία από θαλάσσης, όπως αναφέρει το Reuters.
Με τους νέους κανόνες τα στρατόπεδα προσφύγων δεν θα θεωρούνται ευρωπαϊκό έδαφος. Οι πρόσφυγες θα θεωρούνται Not Entered, δηλαδή σαν να μην έχουν μπει στην Ευρώπη.
Δεν θα υπάρχει δικαίωμα ασφαλιστικών μέτρων, διεθνούς προστασίας, δεν θα ισχύει η Συνθήκη της Γενεύης και η Χάρτα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές.
Η Κέιτ Μπλάνσετ ανέφερε πως ο ενεργός αριθμός προσφύγων και εκτοπισμένων ανέρχεται «στα 114 εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν εκδιωχθεί από τα σπίτια τους σε όλο τον κόσμο, δραπετεύοντας από τη βία, τις συγκρούσεις, τις διώξεις και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Κάτι που αποτελεί «μαύρο» ρεκόρ.
«Με τον αριθμό των πιθανώς εκτοπισμένων ανθρώπων να βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, η ευέλικτη χρηματοδότηση της ανθρωπιστικής βοήθειας δεν ήταν ποτέ πιο επείγουσα», δήλωσε η ίδια.
«Επενδύστε στην εκπαίδευση και τα μέσα διαβίωσης για να διασφαλίσετε ότι οι οικογένειες θα έχουν ευκαιρίες εκεί που βρίσκονται, ώστε να μην χρειάζεται να μετακινηθούν. Κανείς δεν θα ωφεληθεί από μια γενιά αποξενωμένων και αποκλεισμένων νέων».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις