Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Πόλεμος στη Γάζα: «Ο Νετανιάχου αποτελεί κίνδυνο για το Ισραήλ» λέει πρώην πρωθυπουργός

Πόλεμος στη Γάζα: «Ο Νετανιάχου αποτελεί κίνδυνο για το Ισραήλ» λέει πρώην πρωθυπουργός

Ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ, Ehud Olmert, υποστηρίζει ότι θα πρέπει να αρχίσουν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις που θα οδηγήσουν σε ένα παλαιστινιακό κράτος.

Σε συνέντευξη του, ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ, Εχούντ Όλμερτ, μίλησε για τα τεκταινόμενα στην Γάζα, αλλά και για τον Μπενιαμίν Νετανιάχου. Ο Όλμερτ ηγήθηκε στο Ισραήλ από το 2006 μέχρι και το 2009 ως ηγέτης του φιλελεύθερου κόμματος Καντίμα.

Μιλώντας στο Politico, ο Όλμερτ υποστήριξε ότι ο Νετανιάχου βρίσκεται σε κατάσταση «νευρικής κρίσης», αλλά και ότι του έχει κοστίσει «συναισθηματικά» η τεράστια αποτυχία του στον τομέα της εθνικής ασφαλείας και τώρα κάνει συνεχώς λάθος υπολογισμούς.

Σε κατάσταση νευρικής κρίσης ο Νετανιάχου

Ο Όλμερτ αναφέρει πως ο Νετανιάχου προσπαθεί να αποφύγει την αποπομπή του από το αξίωμα επειδή απέτυχε να διασφαλίσει την εθνική ασφάλεια στις δολοφονικές επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Αυτό σήμαινε ότι το Ισραήλ βρισκόταν πλέον εκτός στρατηγικής πορείας, συνέχισε ο Όλμερτ, επιμένοντας ότι η προτεραιότητα θα έπρεπε να είναι η διαπραγμάτευση ενός τελικού παιχνιδιού με τη διεθνή κοινότητα – που θα περιελάμβανε την επιστροφή στις συνομιλίες για τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους.

«[Ο Νετανιάχου] έχει συρρικνωθεί. Έχει καταστραφεί συναισθηματικά, αυτό είναι σίγουρο. Θέλω να πω, κάτι τρομερό του συνέβη. Ο Μπίμπι δούλευε όλη του τη ζωή με την ψεύτικη πρόφαση ότι είναι ο κύριος Ασφάλεια.», δήλωσε. «Κάθε λεπτό που είναι πρωθυπουργός αποτελεί κίνδυνο για το Ισραήλ. Το εννοώ σοβαρά. Είμαι βέβαιος ότι οι Αμερικανοί καταλαβαίνουν ότι είναι σε κακή κατάσταση».

«Ο Νετανιάχου αποτελεί κίνδυνος για το Ισραήλ»

Ehud Olmert – πρώην πρωθυπουργός Ισραήλ (source: Wall Street Journal)

«Δεν είναι προς το συμφέρον του Ισραήλ να επιβλέπει την ασφάλεια της Γάζας»

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα της λανθασμένης προσέγγισης του πρωθυπουργού, ο Όλμερτ προειδοποίησε ότι το στρατηγικό σχέδιο του Νετανιάχου για τη διατήρηση του ελέγχου της μεταπολεμικής Λωρίδας της Γάζας – που προβλήθηκε σε συνέντευξή του στο ABC news τη Δευτέρα – ισοδυναμεί με επιστροφή στο 2005, όταν το Ισραήλ ασκούσε στρατιωτική κυριαρχία στον παράκτιο θύλακα.

«Δεν είναι προς το συμφέρον του Ισραήλ να επιβλέπει την ασφάλεια της Γάζας», είπε. «Είναι προς το συμφέρον μας να είμαστε σε θέση να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας με διαφορετικό τρόπο από ό,τι κάναμε πριν από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου. Αλλά να ελέγξουμε ξανά τη Γάζα; Όχι.»

Ο Όλμερτ προειδοποίησε επίσης ότι η υπομονή των δυτικών συμμάχων του Ισραήλ εξαντλείται χάρη στην αποτυχία του Νετανιάχου και των υπουργών του να περιγράψουν ένα ρεαλιστικό σχέδιο για τη διακυβέρνηση της Γάζας μετά τη Χαμάς. «Υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε όλα όσα επιθυμούμε», προειδοποίησε.

Στο ναδίρ η δημοτικότητα του Νετανιάχου

Τα ποσοστά δημοτικότητας του Νετανιάχου έχουν φτάσει στο ναδίρ μετά την επίθεση. Μια δημοσκόπηση στα μέσα Οκτωβρίου έδειξε ότι οι Ισραηλινοί πιστεύουν ότι η αποτυχία να αποτραπεί η επίθεση της Χαμάς εξέθεσε μια «ηγετική πανωλεθρία», με τα δύο τρίτα να θέλουν οποιονδήποτε άλλον εκτός από τον Νετανιάχου να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας.

Σε άλλη έρευνα το 44% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι ο Νετανιάχου είναι υπεύθυνος για ό,τι συνέβη στις 7 Οκτωβρίου. Μόνο το 18% των Ισραηλινών πίστευε ότι δεν χρειάζεται να εγκαταλείψει το αξίωμά του. Το 76 τοις εκατό τον θέλει εκτός αξιώματος αργά ή γρήγορα.

Sports in

Τα απόλυτο με σούπερ Λαουτάρο η Αργεντινή (2-0) – Ιστορική πρόκριση στους «8» για τον Καναδά (0-0,vids)

Η Αργεντινή έκανε το 3/3 στον όμιλο με τον Λαουτάρο Μαρτίνες να σκοράρει δις κόντρα στο Περού (2-0) – «Χρυσός» βαθμός για τον Καναδά κόντρα στην Χιλή (0-0)

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024