Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε σήμερα ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να διοικήσει την Γάζα, αλλά μπορεί να υπάρξει μία μεταβατική περίοδος μετά το τέλος του πολέμου.

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ανέφερε πως ένα από τα βασικά στοιχεία για την οικοδόμηση της μελλοντικής ειρήνης περιλαμβάνει την δέσμευση ότι δεν θα υπάρξει καμία βίαια εκτόπιση των Παλαιστίνιων από τη Λωρίδα.

Τα πέντε σημεία

«Ούτε τώρα, ούτε μετά τον πόλεμο», προσθέτει, αναφέροντας ότι οι όροι για την ειρήνη θα πρέπει να περιλαμβάνουν:

  • Καμία χρήση της Γάζας ως πλατφόρμας για τρομοκρατικές ή βίαιες επιθέσεις.
  • Καμία επανακατάληψη της Γάζας μετά το τέλος της σύγκρουσης.
  • Καμία προσπάθεια αποκλεισμού ή πολιορκίας της Γάζας.
  • Καμία μείωση των εδαφών της Γάζας
  • Διασφάλιση ότι «καμία τρομοκρατική απειλή δεν μπορεί να προέρχεται από τη Δυτική Όχθη»

Ο Μπλίνκεν προσθέτει ότι «πρέπει να περιλαμβάνουν βιώσιμο μηχανισμό για την ανοικοδόμηση στη Γάζα» και μια «πορεία προς την παράλληλη διαβίωση Ισραηλινών και Παλαιστινίων» σε δύο ξεχωριστά κράτη.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ μιλά για την οικοδόμηση της ειρήνης στην Γάζα

Οι πέντε προτάσεις του Άντονι Μπλίνκεν για την ειρήνη στην Γάζα

Πώς μπορούμε να έχουμε κατάπαυση του πυρός ενώ η Χαμάς κρατά ομήρους

Ο Μπλίνκεν λέει ότι οι ΗΠΑ και το Ισραήλ συμφωνούν ότι «δεν υπάρχει επιστροφή στις 6 Οκτωβρίου πριν από τις βάρβαρες επιθέσεις της Χαμάς». Προσθέτει δε ότι «Όλοι μας θέλουμε να τερματίσουμε τη σύγκρουση το συντομότερο δυνατό και να ελαχιστοποιήσουμε τον πόνο των αμάχων».

«Η Γάζα δεν μπορεί να συνεχίσει να διοικείται από την Χαμάς. Αυτό καλεί σε επανάληψη της 7ης Οκτωβρίου…Είναι επίσης σαφές ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να επιβάλει κατοχή στην Γάζα», δήλωσε ο Μπλίνκεν στου δημοσιογράφους στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου της G7 στο Τόκιο.

«Τώρα, η πραγματικότητα είναι ότι μπορεί να υπάρξει ανάγκη για μία μεταβατική περίοδο μετά το τέλος του πολέμου … Δεν βλέπουμε ανακατάληψη και από ό,τι άκουσα από την ισραηλινή ηγεσία δεν έχουν την πρόθεση να επιβάλουν εκ νέου κατοχή στην Γάζα», πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών.