Γρίπη των πτηνών: Ραγδαία η εξάπλωση του ιού στην Ευρώπη
Ιδιαίτερα κρίσιμο το διάστημα από το Νοέμβριο έως τον Μάϊο για την επανεμφάνιση της γρίπης των πτηνών
- Υπολογίζοντας το μέγεθος της συγκέντρωσης στο Σύνταγμα - Τεράστιο χάσμα σε σχέση με τις εκτιμήσεις της ΕΛ.ΑΣ.
- Αυτές είναι οι τρεις πιο συνηθισμένες εργοδοτικές παραβάσεις
- Σπίτι μου 2 - Οι εννιά στους δέκα υποψήφιους αγοραστές δεν έχουν βρει ακίνητο
- Γιατί οι Έλληνες δεν παντρεύονται και δεν κάνουν οικογένεια; – Τι δείχνει νέα έρευνα
Εστίες γρίπης των πτηνών υψηλής παθογονικότητας σε χώρες της Βαλκανικής χερσονήσου (Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβενία) επιβεβαιώθηκαν τις τελευταίες ημέρες, ενώ παράλληλα ανιχνεύεται με μεγαλύτερη συχνότητα η παρουσία του ιού και σε άλλες περιοχές της Ευρώπης. Η πλειοψηφία των περιπτώσεων αφορά άγρια πτηνά, τα οποία εντοπίζονται στο πεδίο νεκρά ή ημιθανή.
Ωστόσο, ως αποτέλεσμα της αυξημένης κυκλοφορίας του ιού στους άγριους πληθυσμούς των πτηνών, σε όλες τις χώρες μεγαλώνει ο αριθμός εστιών σε εκτροφές πουλερικών, όπως ενδεικτικά παρατηρείται στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, γεγονός που θέτει σε εγρήγορση και τις ελληνικές αρχές μιας και η επανεμφάνιση του ιού στη χώρα θα έχει σοβαρές συνέπειες στην πτηνοτροφία μας.
Σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία του ΥπΑΑΤ, η τρέχουσα εικόνα στα Βαλκάνια παρουσιάζει ομοιότητες με προγενέστερα επιδημικά κύματα, όταν στην Ελλάδα ο ιός ανιχνεύτηκε τόσο σε άγρια πτηνά (2016, 2017, 2021 και 2022) όσο και σε εκμεταλλεύσεις πουλερικών (2017).
Η τρέχουσα εικόνα στα Βαλκάνια παρουσιάζει ομοιότητες με προγενέστερα επιδημικά κύματα
Υπενθυμίζεται ότι η γρίπη των πτηνών είναι μια λοιμώδης ιογενής νόσος αυτών, υποχρεωτικής δηλώσεως.
Κίνδυνος επανεμφάνισης στην Ελλάδα
Με βάση τις πρόσφατες εξελίξεις, την εξάπλωση της νόσου στις προηγούμενες επιζωoτίες και τις αναμενόμενες μετακινήσεις των μεταναστευτικών ειδών της άγριας ορνιθοπανίδας, καθίσταται ιδιαίτερα αυξημένος, το προσεχές διάστημα (Νοέμβριος-Μάιος), ο κίνδυνος επανεμφάνισης της γρίπης των πτηνών στη χώρα μας.
Ως εκ τούτου, όπως επισημαίνει η Διεύθυνση Κτηνιατρικής – Τμήμα Υγείας Ζώων και Κτηνιατρικής Αντίληψης, Φαρμάκων και Εφαρμογών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας προκειμένου σε αυτή τη φάση να αποφευχθεί η μετάδοση του ιού από τα άγρια πτηνά στα πουλερικά ή τα άλλα πτηνά σε αιχμαλωσία, κρίνεται επιτακτική η ανάγκη υπενθύμισης στους πτηνοτρόφους και τους κατόχους οικόσιτων πουλερικών για τον υφιστάμενο κίνδυνο και την ανάγκη εφαρμογής μέτρων βιοασφάλειας στις εκτροφές τους.
Υπενθυμίζεται ότι σε περιπτώσεις αυξημένης νοσηρότητας ή θνησιμότητας των πουλερικών, οι κάτοχοί τους υποχρεούνται να ενημερώνουν άμεσα τις κτηνιατρικές αρχές για να ληφθούν τα απαραίτητα δείγματα.
Συνεργασία
Ακόμη, λοιπές υπηρεσίες και ιδιωτικοί φορείς που έρχονται σε άμεση και συχνή επαφή με άγρια πτηνά (δασικοί υπάλληλοι, κυνηγοί, ομοσπονδιακοί θηροφύλακες, ορνιθολογικές οργανώσεις, κέντρα περίθαλψης, φορείς διαχείρισης κ.λπ.), συμβάλλουν στην εφαρμογή του προγράμματος επιζωοτιολογικής διερεύνησης της γρίπης των πτηνών, είτε ενημερώνοντας τις οικείες κτηνιατρικές αρχές σε περιπτώσεις εύρεσης νεκρών ή ημιθανών πτηνών που ανήκουν σε είδη υψηλού κινδύνου, είτε συλλέγοντας και παραδίδοντάς τα σε αυτές.
Σε κάθε περίπτωση, πριν την όποια διαδικασία συλλογής και παράδοσης θα πρέπει να έχει προηγηθεί επικοινωνία με τις τοπικές κτηνιατρικές αρχές και τα κτηνιατρικά εργαστήρια του ΥπΑΑΤ, προκειμένου να δοθούν οι κατάλληλες οδηγίες.
Επισημαίνεται ότι κατά τον χειρισμό άγριων πτηνών (συλλογή, μεταφορά, δειγματισμός) θα πρέπει να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα ατομικής προστασίας (γάντια μιας χρήσης, καθαρισμός και αντισηψία χεριών).
Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν
Τέλος, σύμφωνα με πληροφόρηση του ΥπΑΑΤ, με βάση εγκύκλιο της αρμόδιας κεντρικής Διεύθυνσης του υπουργείου Υγείας, συνιστάται σε επαγγελματίες που συγκαταλέγονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως κτηνιάτρους, πτηνοτρόφους, χοιροτρόφους, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους και ενδεχομένως μπορεί να εκτεθούν σε ιό της γρίπης των πτηνών, να εμβολιαστούν κατά της εποχικής γρίπης, ως μέτρο μείωσης της πιθανότητας ανασυνδυασμού και ανάδυσης ενός νέου πανδημικού στελέχους.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις