Ετοιμάζονται σύντομα για την επιστροφή στην κανονικότητα τα Ελληνικά ομόλογα
Έτοιμα για την αναβάθμιση τα ελληνικά ομόλογα – Καταλύτης η αξιολόγηση της Fitch
Για την επιστροφή στην κανονικότητα ετοιμάζονται τα ελληνικά ομόλογα σε λίγες ημέρες, με την αξιολόγηση της Fitch την 1η Δεκεμβρίου να αποκτά μεγάλη σημασία, αφού αν αναβαθμίσει την Ελλάδα τότε θα ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη των ελληνικών τίτλων στους δείκτες των κρατικών ομολόγων της Ευρώπης.
Αποκτά όμως και μια συμβολική σημασία, αφού θα κλείσει και το κεφάλαιο χρεοκοπία επισήμως, βάζοντας και πάλι τους benchmark τίτλους σε δείκτες που καλώς ή κακώς ακολουθούν οι θεσμικοί επενδυτές.
Η αξιολόγηση της αξιολόγησης Fitch για την Ελλάδα την 1η Δεκεμβρίου θα είναι κρίσιμη
Δεν είναι τυχαία άλλωστε η προ ημερών σύσταση της JP Morgan στους επενδυτές να ανοίξουν θέσεις long στα ελληνικά ομόλογα, εν όψει της αξιολόγησης της Fitch την 1η Δεκεμβρίου.
Υπενθύμισε άλλωστε ότι σύμφωνα με τους κανόνες συμπερίληψης για τους δείκτες ευρωπαϊκών ομολόγων EGB, απαιτείται αξιολόγηση IG (επενδυτικής βαθμίδας) από τουλάχιστον δύο από τους τρεις οίκους αξιολόγησης (S&P, Moody’s και Fitch) για να αρχίσουν να περιλαμβάνονται τα ελληνικά ομόλογα σε αυτούς.
Ως εκ τούτου, η αξιολόγηση της αξιολόγησης Fitch για την Ελλάδα την 1η Δεκεμβρίου θα είναι κρίσιμη, μετά την βαθμίδα που έδωσε 20 Οκτωβρίου στη χώρα ο S&P.
Αυτή την πτυχή των αναβαθμίσεων έχει θίξει και η Goldman Sachs, η οποία βλέπει την Ελλάδα να κάνει σημαντική πρόοδο όσον αφορά τη δυνατότητα λήψης επενδύσεων από κεφάλαια που περιορίζονται από τις αξιολογήσεις.
Βέβαια, για τον πιο συχνά ακολουθούμενο δείκτη αναφοράς κρατικών ομολόγων, τον WGBI, η Ελλάδα χρειάζεται αξιολογήσεις A- από τον S&P και A3 από τη Moody’s, από τους οποίους απέχει ακόμη. Ο δείκτης WGBI περιλαμβάνει επί του παρόντος δύο χώρες της Νότιας Ευρώπης την Ισπανία και την Ιταλία.
Αλλά οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων διαπραγματεύονται χαμηλότερα από τα ιταλικά ομόλογα από τα μέσα Μαΐου, με την αγορά να έχει ήδη τιμολογήσει την υπόθεση της αναβάθμισης.
Πρόοδος στο χρέος
Με βάση το παραπάνω, αποκτά επίσης μεγάλη αξία η πρόοδος που έχει κάνει η Ελλάδα στο μέτωπο του χρέους.
Ακόμη και ο πιο αυστηρός οίκος με την Ελλάδα, η Moody’s, έχει αναγνωρίσει ότι η χώρα θα εμφανίσει μια από τις μεγαλύτερες μειώσεις χρέους ανάμεσα σε όλες τις χώρες του κόσμου.
Έχει υπολογίσει μάλιστα ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος θα μειωθεί κάτω από το 150% του ΑΕΠ έως το 2025, από τα επίπεδα του 171,3% που ήταν στα τέλη του 2022.
Ο αντίλογος
Βέβαια, υπάρχει και ο αντίλογος τους ύψους του χρέους, όπως μεταφέρουν στον ΟΤ.
Το βάρος του χρέους δηλαδή έχει γίνει σημαντικά πιο βιώσιμο, λόγω των πολύ ευνοϊκών όρων αποπληρωμής στα δάνεια της Ευρωζώνης και της εκτεταμένης ανακούφισης του χρέους που έχουν δώσει οι πιστωτές της Ευρωζώνης από το 2017.
Έτσι, οι πληρωμές τόκων της Ελλάδας ως μερίδιο των κρατικών εσόδων είναι χαμηλές και αναμένεται να παραμείνουν έτσι για μια παρατεταμένη περίοδο, ακόμα και αφότου συνυπολογίσει κανείς την δημοσιονομική επίδραση της πανδημίας και την επιστροφή στις τακτικές εκδόσεις ομολόγων στις αγορές.
Η βιωσιμότητα στο μέτωπο της εξυπηρέτησης του χρέους βέβαια εξαρτάται και από τις δημοσιονομικές επιδόσεις, δηλαδή στο κατά πόσο ο προϋπολογισμός μπορεί να μείνει εντός των στόχων.
Πάντως, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στη φθινοπωρινή του εκτίμηση αναμένει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας θα φθάσει φέτος στο 1%, δηλαδή θα ακολουθήσει καλύτερη πορεία σε σύγκριση με την προηγούμενη πρόβλεψή του, που το τοποθετούσε στο 0,4%.
Περαιτέρω βελτίωση θα καταγραφεί τα επόμενα έτη με πρωτογενές πλεόνασμα 2% για το 2024 και το 2025 και σταθεροποίησή του στο 2,2% ως το 2028, ήτοι σε τέτοιο επίπεδο που είναι ικανό να στηρίξει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Οι εκδόσεις του 2024
Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικές προσπάθειες από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) να ομαλοποιηθεί και η καμπύλη των ελληνικών ομολόγων, καθώς παρά τα ακόμη υψηλά αποθέματα ρευστότητας της τάξης των 30 δισ. ευρώ που διαθέτουν τα ελληνικά ταμεία, η Ελλάδα πιθανό να κάνει συχνά εμφανίσεις στις κεφαλαιαγορές το επόμενο έτος.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της DZBank, η Ελλάδα θα εκδώσει ομόλογα 15 δισ. ευρώ το 2024, καθώς θα αντιμετωπίσει λήξεις ομολόγων περίπου 9 δισ. ευρώ (συμπ. GLF, EFSF, SMP), αλλά και ένα έλλειμμα προϋπολογισμού περί τα 5 δισ.
Η Ελλάδα συνεχίζει να επιδιώκει την πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανείων βοήθειας από την κρίση που πέρασε, αναφέρει η DZ Bank.
Αυτά από το ΔΝΤ έχουν ήδη αποπληρωθεί πλήρως, ενώ η κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης νέα πρόωρη αποπληρωμή των διμερών δανείων του GLF μέχρι το τέλος του έτους. Από τα αρχικά 53 δισ. ευρώ, τα 45 δισ. ευρώ εξακολουθούν να εκκρεμούν.
Πηγή: Ot.gr
- Πιρόλα: «Τίτλο με τον Ολυμπιακό και την Κ21 της Ιταλίας»
- Αλκίνοος Ιωαννίδης: Δύσκολες ώρες για τον τραγουδιστή – Πέθανε η μητέρα του
- Η σκοτεινή πλευρά των γιορτών: Άνοδος της ενδοοικογενειακής βίας κατά την εορταστική περίοδο
- Κρήτη: Ο Άγιος Βασίλης καταδύθηκε στον βυθό για τα παιδιά που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία
- Σκόραρε ο Παυλίδης, στην κορυφή η Μπενφίκα (3-0, vid)
- Η Κάρα Ντελεβίν μεταμφιέζεται σε Έλτον Τζον για το remake του «Step Into Christmas»