Omegle: Έκλεισε λόγω καταγγελιών για κακοποίηση η υπηρεσία
To Omegle συνδέθηκε με υποθέσεις παιδοφιλίας
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
- Διαρρήκτες «άδειαζαν» το εργαστήριο του γλύπτη Γεώργιου Λάππα στη Νέα Ιωνία
Ο δημοφιλής ιστότοπος ζωντανής συνομιλίας μέσω βίντεο Omegle κλείνει μετά από 14 χρόνια, έπειτα από αναφορές χρηστών για κακοποίηση.
Η ανακοίνωση αναστολής λειτουργίας της Omegle περιελάμβανε μια εικόνα του λογότυπου της σε μια ταφόπλακα.
Η λειτουργία του ιστότοπου δεν ήταν πλέον βιώσιμη, ούτε οικονομικά ούτε ψυχολογικά
Η υπηρεσία, η οποία τοποθετούσε τυχαία χρήστες σε διαδικτυακές συνομιλίες με αγνώστους, εκτόξευσε τη δημοτικότητά της σε παιδιά και νέους κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Ταυτόχρονα ωστόσο έχει αναφερθεί σε περισσότερες από 50 περιπτώσεις παιδοφιλίας τα τελευταία δύο χρόνια, σύμφωνα με το BBC.
«Κάποιοι το χρησιμοποίησαν καταχρηστικά»
Ο ιδρυτής της Omegle, Λιφ Μπρουκς, δήλωσε ότι η λειτουργία του ιστότοπου «δεν ήταν πλέον βιώσιμη, ούτε οικονομικά ούτε ψυχολογικά».
«Δεν μπορεί να υπάρξει ειλικρινής απολογισμός για το Omegle χωρίς να αναγνωρίσουμε ότι κάποιοι το χρησιμοποίησαν καταχρηστικά, μεταξύ άλλων για να διαπράξουν ανείπωτα αποτρόπαια εγκλήματα», είπε.
«Όσο και αν θα ήθελα οι συνθήκες να ήταν διαφορετικές, το άγχος και τα έξοδα αυτού του αγώνα, σε συνδυασμό με το υπάρχον άγχος και τα έξοδα λειτουργίας του Omegle και την καταπολέμηση της κακής χρήσης του, είναι απλά πάρα πολλά. Ειλικρινά, δεν θέλω να πάθω έμφραγμα στα 30 μου».
«Τα πάντα μπορούσαν να συμβούν σε μια ζωντανή συνομιλία»
Οι πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης αντιμετωπίζουν τον αυξημένο έλεγχο ρυθμιστικών αρχών σε όλο τον κόσμο.
Ο Λιφ Μπρουκς δημιούργησε το Omegle το 2009 σε ηλικία 18 ετών. Το περιέγραψε ως «την ιδέα της «γνωριμίας με νέους ανθρώπους που μετουσιώθηκε σχεδόν στο πλατωνικό ιδανικό του» και βασίστηκε σε αυτό που θεωρούσε ως «τα εγγενή οφέλη για την ασφάλεια του διαδικτύου. Οι χρήστες ήταν ανώνυμοι μεταξύ τους από προεπιλογή».
Ο ιστότοπος είχε περίπου 73 εκατομμύρια επισκέπτες τον μήνα, σύμφωνα με αναλυτές του Semrush, κυρίως από την Ινδία, τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Μεξικό και την Αυστραλία.
Για μερικούς έφηβους θεωρούνταν ως ιεροτελεστία να συνδυάζονται με έναν άγνωστο σε μια ζωντανή συνομιλία μέσω βίντεο, όπου τα πάντα θα μπορούσαν να συμβούν.
Ωστόσο, η Omegle έχει αποτελέσει αντικείμενο διαμάχης, μεταξύ άλλων σε μια υπόθεση – ορόσημο, όπου μια νεαρή Αμερικανίδα κατηγόρησε την πλατφόρμα ότι την συνδύασε τυχαία με έναν παιδόφιλο.
Η χρήστρια του λογαριασμού ήταν ανήλικη όταν συνέβη το περιστατικό και η αγωγή εναντίον της Omegle υποβλήθηκε 10 χρόνια αργότερα, τον Νοέμβριο του 2021.
Η νομική ομάδα της Omegle υποστήριξε στο δικαστήριο ότι ο ιστότοπος δεν έφταιγε για αυτό που συνέβη και αρνήθηκε ότι ήταν καταφύγιο για «αρπακτικά».
Νωρίτερα φέτος, το BBC διαπίστωσε ότι το Omegle έχει αναφερθεί σε δεκάδες υποθέσεις κατά παιδεραστών σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ και η Αυστραλία.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις