Όσοι έχουμε επισκεφθεί στις διακοπές μας μερικά από τα ακριτικά νησιά της Ελλάδας, έχουμε μαγευτεί από την ακατέργαστη ομορφιά των επιβλητικών τοπίων τους, τους ήπιους ρυθμούς ζωής, την αυθεντική, θερμή φιλοξενία των ντόπιων κατοίκων. Ωστόσο, πόσο διαφορετικά είναι τα πράγματα για κάποιον που έχει ως μόνιμη κατοικία ένα μικρό, δυσπρόσιτο νησί όπως η Ανάφη ή η Δονούσα; Ποιες είναι οι προκλήσεις που καλείται καθημερινά να ξεπεράσει;

Είναι αλήθεια πως σοβαρά ζητήματα όπως η έλλειψη επαρκών ιατρικών υποδομών και προσωπικού, οι περιορισμένες θέσεις απασχόλησης, οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες του χειμώνα, καθώς και η μη πρόσβαση των μαθητών σε μία σύγχρονη εκπαιδευτική διαδικασία, περιορίζουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων των Μικρών Κυκλάδων και δη, των νέων, οι οποίοι δεν απολαμβάνουν τα ίδια προνόμια, ούτε ίσες ευκαιρίες μάθησης με τους υπόλοιπους μαθητές της ελληνικής επαρχίας.

Μάλιστα, οι παραπάνω λόγοι οδήγησαν τη doValue Greece να καλύψει τις ανάγκες αυτών των παιδιών, να τους προσφέρει τη βοήθειά της, έχοντας για «συμμάχους» σε αυτή την προσπάθεια δύο καταξιωμένους φορείς, την Ομάδα Αιγαίου και την ΕxcellenSeas. Κάπως έτσι, χάρη στο πρόγραμμα #Αξίες Ζωής, πραγματοποίησε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που θα προσφέρουν από εδώ και στο εξής μία βελτιωμένη σχολική ζωή σε μαθητές της Ανάφης, αλλά και μία πολλά υποσχόμενη ακαδημαϊκή πορεία στην Ειρήνη Πρασίνου, κάτοικο Δονούσας μέχρι πριν λίγο καιρό.

Αναβαθμίζοντας τη σχολική ζωή των μικρών και μεγάλων μαθητών της Ανάφης

Στην ακριτική Ανάφη δεν υπάρχει Γυμνάσιο και Λύκειο, υπάρχει μόνο το Γυμνάσιο με Λυκειακές τάξεις Ανάφης «Μανώλης Γλέζος», ένα σχολείο με, «λιγοστά παιδιά μεν, αλλά ικανότητα», όπως επισημαίνει με περηφάνια ο διευθυντής του Θανάσης Βάρσος. Τις ανάγκες αυτής της σχολικής μονάδας εντόπισε σε έναν διάπλου της η Ομάδα Αιγαίου, μία Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία που δραστηριοποιείται από το 1995 σε ακριτικά νησιά, προσφέροντας εθελοντικά, ιατρικές υπηρεσίες, αναβάθμιση των υποδομών, ενημέρωση σε επίκαιρα θέματα και διεξαγωγή πολιτιστικών δραστηριοτήτων.

Όπως αναφέρει η πρόεδρος του ΔΣ της ομάδας, Ντενίζ Τσιμή, «αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες των μικρών και ακριτικών νησιών μας, δρούμε επικουρικά στο κράτος και προσπαθούμε να καλύψουμε τις ανάγκες τους, αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής τους», ενώ συνεχίζει, «ένα από τα νησιά που επισκεφθήκαμε φέτος, στον 29ο διάπλου μας, ήταν η Ανάφη […]εστιάσαμε στη μαθητική κοινότητα της Ανάφης και διαπιστώσαμε ελλείψεις σε κτηριακές υποδομές και σχολικό εξοπλισμό, αποφασίζοντας να τις καλύψουμε».

Λίγο καιρό αργότερα, χάρη στην Ομάδα Αιγαίου και την αρωγή της doValue, οι μαθητές του Γυμνασίου και του Δημοτικού της Ανάφης απέκτησαν καινούργια laptop, ενώ τα παιδιά του Νηπιαγωγείου απέκτησαν μία καινούργια παιδική χαρά. Μιλώντας για αυτή την προσφορά στο βίντεο που ακολουθεί, ο κ. Βάρσος υπογραμμίζει με συγκίνηση πως, «μας γεμίζει χαρά, μας γεμίζει ευγνωμοσύνη, αυτά ήταν τα συναισθήματα όταν λάβαμε τη χορηγία από την doValue Greece μέσω της Ομάδας Αιγαίου, […] γιατί αισθανθήκαμε πως αν μας στηρίζουν, θα έχουμε τα εφόδια να προάγουμε και να ανεβάσουμε το μορφωτικό επίπεδο για το σχολείο μας».

Γεμίζοντας σιγουριά την Ειρήνη στην αρχή της ακαδημαϊκής της σταδιοδρομίας

Η Ειρήνη Πρασίνου είναι ένα νέο κορίτσι που μεγάλωσε στη Δονούσα, με την ελπίδα να μπορέσει κάποια στιγμή να ανοίξει τα «φτερά» της, να ξεκινήσει μία ακαδημαϊκή σταδιοδρομία στον κλάδο που την ενδιαφέρει. Φέτος, λοιπόν, που κατάφερε να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα, επιτυγχάνοντας την εισαγωγή της στη Φιλοσοφική Σχολή, δεν είναι μόνη σε αυτό το νέο, σπουδαίο ξεκίνημα.

Για την ακρίβεια, έχει στο πλευρό της την Αστική Mη Kερδοσκοπική Eταιρία, ΕxcellenSeas και τη doValue Greece. Όσον αφορά στην πρώτη, πρόκειται για έναν φορέα που στηρίζει τους νέους των ακριτικών περιοχών στις ακαδημαϊκές τους σπουδές, ώστε να πετύχουν ίσες ευκαιρίες στη μάθηση. Μάλιστα, σύμφωνα με την πρόεδρο του ΔΣ, Ευγενία Τζαννίνη, έχουν επιτύχει έναν πολύ καλό αριθμό φοιτητών από το 2018, αφού, «ήδη είναι 32 και φέτος φτάνουμε τους 40, στόχος μας είναι να μπορούσαμε να καλύψουμε όλες τις αιτήσεις, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο με τη βοήθεια των χορηγών μας».

Ένας από αυτούς του χορηγούς είναι και η doValue Greece, η οποία στηρίζει την Ειρήνη Πρασίνου στη νέα της ζωή, προσφέροντάς της μία υποτροφία που περιλαμβάνει, οικονομική βοήθεια, παροχή μέντορα ή επιστημονικού συμβούλου, καθώς και τη δυνατότητα της πρακτικής άσκησης. Σύμφωνα με την Ειρήνη, τα πράγματα δεν θα μπορούσαν να εξελιχθούν καλύτερα. Όπως λέει και η ίδια στο βίντεο που ακολουθεί, «η υποτροφία που μου δόθηκε, μου δίνει μία σιγουριά για το μέλλον, […] ένα νέο κεφάλαιο έχει ανοίξει στη ζωή μου και είμαι έτοιμη να κάνω κάθε δυνατή προσπάθεια για να πετύχω τους στόχους μου».

Οι δύο περιπτώσεις που αναφέραμε παραπάνω, είναι μόνο ένα μικρό κομμάτι ενός πολυδιάστατου προγράμματος εταιρικής κοινωνικής ευθύνης που ακολουθεί η doValue Greece, ενός προγράμματος που στοχεύει σε ένα αισιόδοξο, βιώσιμο μέλλον και πρεσβεύει οικουμενικές αξίες, όπως ο σεβασμός, η ισότητα και η υπευθυνότητα, ενώ χωρίζεται σε τρεις πυλώνες, Κοινωνία, Περιβάλλον και Υγεία.

Μερικές από τις δράσεις που αξίζει να αναφέρουμε είναι η ανακαίνιση του Δημοτικού Ιατρείου Ροβιών που καταστράφηκε από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες του 2021, καθώς και η χρηματοδότηση του προγράμματος υποστηρικτικής ιατρικής για καρκινοπαθείς «Δίπλα στη Γυναίκα» στο Αρεταίειο Νοσοκομείο. Στο ίδιο πλαίσιο συγκαταλέγεται και η συνδρομή της doValue στο έργο της ΑΜΚΕ «ΕΞΕΛΙΞΗ ΖΩΗΣ» για την ενδυνάμωση εφήβων και νεαρών ενηλίκων από δομές κλειστής παιδικής προστασίας, όπως και η χρηματοδότηση εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων στην ιστορική δομή της ΕΛΕΠΑΠ. Μία ακόμη δράση με σημαντικό αλλά διακριτικό κοινωνικό αποτύπωμα είναι η στήριξη του Έλληνα Χρυσού Ολυμπιονίκη Κωπηλασίας, Στέφανο Ντούσκο, με στόχο τη συμμετοχή του στους  Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού το 2024, καθώς και η μεγάλη προσφορά ειδών πρώτης ανάγκης σε 150 οικογένειες του χωριού Μεταμόρφωση Καρδίτσας, το οποίο «χτυπήθηκε» από τις πλημμύρες του φετινού Σεπτέμβρη.