Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΕLLENiQ ENERGY: Πρωταγωνιστεί στη νέα εποχή της Ενέργειας

ΗΕLLENiQ ENERGY: Πρωταγωνιστεί στη νέα εποχή της Ενέργειας

Υλοποιεί με γοργά βήματα το στρατηγικό της πλάνο «Vision 2025», που  αντικατοπτρίζει τις κύριες τάσεις της αγοράς και επικεντρώνεται στη βελτίωση των υφιστάμενων δραστηριοτήτων, καθώς και στην ανάπτυξη νέων

Στην αιχμή των ενεργειακών εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης βρίσκεται η ΗΕLLENiQ ENERGY, που έχει θέσει ισχυρές βάσεις για μια νέα περίοδο βιώσιμης ανάπτυξης. Η Εταιρία επισπεύδει τις διαδικασίες για τον μετασχηματισμό της, με στόχο να μετεξελιχθεί σε έναν οργανισμό που θα δραστηριοποιείται σε όλο το φάσμα της ενέργειας, ενσωματώνοντας κριτήρια ESG στη λειτουργία της και συμβάλλοντας ακόμη πιο δυναμικά στην επίτευξη του στόχου για δυναμική ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας.

Μετά την περσινή χρονιά-ρεκόρ για τη κερδοφορία του Ομίλου, λόγω και των ειδικών συνθηκών που είχαν διαμορφωθεί διεθνώς από τον πόλεμο στην Ουκρανία, η ΗΕLLENiQ ENERGY παρουσίασε πριν λίγες ημέρες ισχυρά αποτελέσματα και για το Εννεάμηνο του 2023, με βελτιωμένες λειτουργικές επιδόσεις σε όλες τις δραστηριότητες, ενώ τα Συγκρίσιμα EBITDA ανήλθαν στα 968 εκατ. ευρώ. Ώθηση υπήρξε από τα υψηλά περιθώρια διύλισης, τη διαθεσιμότητα των μονάδων και τις εξαγωγές, την ώρα που η δανειακή μόχλευση έπεφτε στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας 15ετίας. Οι επενδυτικές δαπάνες ξεπέρασαν τα 200 εκατ. ευρώ, κατευθυνόμενες κατά κύριο λόγο σε έργα συντήρησης και αναβάθμισης υποδομών στα διυλιστήρια, καθώς και στην υλοποίηση του προγράμματος αύξησης δυναμικότητας σε εγκατεστημένη ισχύ ΑΠΕ.

Η HELLENiQ ENERGY υλοποιεί με γοργά βήματα το στρατηγικό της πλάνο «Vision 2025», που  αντικατοπτρίζει τις κύριες τάσεις της αγοράς και επικεντρώνεται στη βελτίωση των υφιστάμενων δραστηριοτήτων, καθώς και στην ανάπτυξη νέων.

Έχοντας ολοκληρώσει το πρώτο στάδιο υλοποίησης της στρατηγικής της, που περιλάμβανε μεταξύ άλλων και την παρουσίαση της νέας εταιρικής ταυτότητας, λογοτύπου και ονομασίας, η Εταιρία επικεντρώνεται πλέον σε τέσσερεις άξονες, που αφορούν:

α) την αριστοποίηση λειτουργίας (operational excellence) σε όλες τις κύριες δραστηριότητες,

β) την ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων που εξελίσσουν τη θέση της στην αγορά ενέργειας, όπως βιοκαύσιμα, ηλεκτροκίνηση και εναλλακτική ενέργεια,

γ) την επιτάχυνση στοχευμένης ανάπτυξης χαρτοφυλακίου σε ΑΠΕ και αποθήκευση στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καθώς και ανάπτυξη δεξιοτήτων καλύτερης εμπορικής εκμετάλλευσης των μονάδων αυτών,

δ) τη βελτίωση του λειτουργικού μοντέλου, με ενσωμάτωση βέλτιστων πρακτικών διαχείρισης ρίσκου, επέκταση του ψηφιακού μετασχηματισμού και μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος στις βασικές δραστηριότητες πετρελαιοειδών.

Σε δηλώσεις του ο Διευθύνων Σύμβουλος της HELLENiQ ENERGY κ. Ανδρέας Σιάμισιης, επεσήμανε χαρακτηριστικά: «Επιταχύνουμε το πλάνο μετασχηματισμού, διαμορφώνοντας επιλογές ανάπτυξης εναλλακτικών καυσίμων, πιο φιλικών στο περιβάλλον, αλλά και αναπτύσσοντας νέες δραστηριότητες στις ΑΠΕ. Υλοποιούμε τη μετεξέλιξή μας σε έναν ενεργειακό όμιλο με σημαντική παρουσία στις παραδοσιακές δραστηριότητες και επιταχυνόμενη ανάπτυξη στις ΑΠΕ και σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας, στοχεύοντας στη βελτίωση της κερδοφορίας μας και την αυξανόμενη συνεισφορά από νέες, πιο βιώσιμες πηγές εσόδων.»

Για τα επόμενα χρόνια, οι επενδύσεις της HELLENiQ ENERGY θα ξεπεράσουν τα 4 δις ευρώ, κατανεμημένες περίπου ισόποσα, τόσο στον εκσυγχρονισμό της παραδοσιακής δραστηριότητας και στην παραγωγή «καθαρότερων» υγρών καυσίμων χαμηλών εκπομπών, όσο και στην ενεργειακή μετάβαση, με έμφαση στις ΑΠΕ και στη καθαρή ενέργεια. Το πλάνο προβλέπει τη δημιουργία ενός ισορροπημένου χαρτοφυλακίου, με την ανάπτυξη ενός ουσιαστικού πυλώνα στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και επενδύσεις σε διαφορετικές τεχνολογίες, όπως φωτοβολταϊκά, αιολικά onshore & offshore, αποθήκευση ενέργειας και υδρογόνο.

Ήδη, στον κλάδο των ΑΠΕ, η θυγατρική HELLENiQ Renewables αποτελεί μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες στην ευρύτερη περιοχή σε νέα έργα, μέσα από ένα συνδυασμό οργανικής ανάπτυξης και εξαγορών. Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς φτάνει στα 356 MW, σε προχωρημένα στάδια βρίσκονται έργα 0,7 GW σε Ελλάδα και Ρουμανία, ενώ το συνολικό χαρτοφυλάκιο έργων σε διάφορα στάδια ανάπτυξης ξεπερνά τα 4,2 GW.

Πρόσφατα ολοκλήρωσε σειρά συμφωνιών, που αφορούν στην εξαγορά χαρτοφυλακίων φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 211 MW στη Ρουμανία και έως 180 MW στην Κοζάνη τα οποία αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία στα επόμενα δύο χρόνια. Παράλληλα, ενδυναμώνει την παρουσία της και στη Κύπρο με την απόκτηση συνολικά 8 Φ/Β πάρκων, ανεβάζοντας σε πάνω από 40 MW τη συνολική ισχύ έργων στη χώρα αυτή. Με τις συμφωνίες αυτές, επιτυγχάνεται γεωγραφική διασπορά του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ και ενισχύεται περισσότερο η εξωστρέφεια του Ομίλου, ο οποίος έχει αναβαθμίσει τον στόχο για επίτευξη εγκατεστημένης ισχύος τουλάχιστον 1 GW μέχρι το 2025.

Αξίζει να αναφερθεί ότι, στην κατεύθυνση αυτή η HELLENiQ Renewables υπέγραψε πρόσφατα μια πρότυπη συμφωνία-πλαίσιο με 2 Ελληνικές τράπεζες, ύψους έως €766 εκατ., για την υλοποίηση επιμέρους χρηματοδοτήσεων τόσο για υφιστάμενα, όσο και για νέα έργα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα, επιχειρεί δυναμική είσοδο και στον τομέα της Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας, που αποτελεί μια νέα αγορά, απαραίτητη για την περαιτέρω ανάπτυξη των ΑΠΕ αλλά και την αρτιότερη διαχείριση των επενδύσεων στον κλάδο αυτό. Η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), αξιολόγησε θετικά και συμπεριέλαβε στη λίστα των επιλέξιμων έργων και τους τρεις (3) Σταθμούς, συνολικής ισχύος 100 MW και εγγυημένης (ωφέλιμης) χωρητικότητας 200 MWh ενέργειας, με τους οποίους η Εταιρία συμμετείχε στον πρώτο διαγωνισμό για την χορήγηση Επενδυτικής και Λειτουργικής Ενίσχυσης σε Σταθμούς Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Διανύοντας την 7η δεκαετία δραστηριότητας, η HELLENiQ ENERGY παραμένει στην πρωτοπορία της επιχειρηματικής ζωής του τόπου, με ολοκληρωμένο στρατηγικό σχεδιασμό, ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα και επενδύοντας διαρκώς στην καινοτομία και στην εξωστρέφεια.

Sports in

Σπανούλης: «Θέλουμε να βάλουμε ταυτότητα στην ομάδα»

Ο Βασίλης Σπανούλης τόνισε στις δηλώσεις του πως θέλει να δώσει ταυτότητα στην Εθνική ομάδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024