Παρίσι: Για την εξασφάλιση ροής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα συζήτησαν Μητσοτάκης – Μακρόν
Οι δύο ηγέτες έκαναν και μια συνολική επισκόπηση των ελληνογαλλικών σχέσεων
- Παραδέχθηκε τους «λευκούς γάμους» η Ειρήνη Μουρτζούκου – «Χρειάζεται ψυχολόγο» λέει η δικηγόρος της
- Παρέμβαση Δένδια για τον καρκινοπαθή αστυνομικό - Διατάχθηκε ΕΔΕ για τα αίτια της καθυστέρησης
- Washington Post: Αιμοραγεί ο Ισραηλινός στρατός – «Προτιμώ την οικογένειά μου από τον πόλεμο»
- «Έχουμε μάθει να ζούμε με τον πόνο» - Ραγίζει καρδιές η μητέρα της Έμμας
Συνάντηση είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, στο περιθώριο της διεθνούς διάσκεψης για τους αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν η ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας και η ανάγκη ανθρωπιστικών παύσεων και αποκατάστασης συνεχούς ροής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους κατοίκους.
Επίσης οι δύο ηγέτες συζήτησαν την πρόταση για τη διάνοιξη ανθρωπιστικού διαδρόμου διά θαλάσσης, αναγνωρίζοντας παράλληλα τις επιχειρησιακές δυσκολίες του εγχειρήματος, για το οποίο απαιτείται να εξασφαλιστεί η ασφάλεια της διέλευσης των πλοίων.
Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Εμανουέλ Μακρόν προχώρησαν σε μια συνολική επισκόπηση των ελληνογαλλικών σχέσεων.
Στόχος, η ασφάλεια της διαδρομής
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, στο πλαίσιο της διάσκεψης, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην κυπριακή πρόταση λέγοντας ότι «υποστηρίζουμε ένθερμα αυτό που είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης όσον αφορά την παροχή αυξημένης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, που μόνο ένα πλοίο μπορεί να μεταφέρει. Η κυπριακή πρόταση είναι καλά μελετημένη. Θεωρώ ότι η πιο δύσκολη πτυχή είναι να προσδιοριστεί μια κατάλληλη ζώνη αποβίβασης στη νότια Γάζα, να δημιουργηθούν οι απαραίτητες λιμενικές υποδομές και, φυσικά, να διασφαλιστεί η ασφάλεια της διαδρομής, κάτι που θα απαιτήσει τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων».
Ο κ. Μητσοτάκης διευκρίνισε ότι εάν πληρούνται αυτές οι προϋποθέσεις, η Ελλάδα θα είναι έτοιμη να παράσχει ακτοπλοϊκά μέσα για να συνδράμει σε αυτό το σχέδιο και θα προσβλέπει σε παροχή βοήθειας σε θέματα logistics από όλους τους εμπλεκόμενους, ιδίως εκείνους που γνωρίζουν τη γεωγραφία της περιοχής με πολύ μεγαλύτερη λεπτομέρεια.
Τέλος, επανέλαβε την ανάγκη συζήτησης τώρα για μία πιθανή πολιτική λύση σε αυτή τη σύγκρουση, ως τον μόνο δυνατό τρόπο για να εξασφαλιστεί διαρκής ειρήνη στην περιοχή.
«Η λύση των δύο κρατών είναι η μόνη δυνατή οδός που μπορούμε να ακολουθήσουμε για να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις