«Σεβασμός στο ανθρωπιστικό δίκαιο» – Οι 3 ώρες του Μητσοτάκη στο Ελιζέ, το τετ α τετ με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό
Η Αθήνα σκληραίνει τη ρητορική όσο εντείνεται η ανησυχία για τις απώλειες αμάχων στη Γάζα – Τι θα πει ο πρωθυπουργός στη διάσκεψη του Μακρόν - Επιχειρησιακά σύνθετος ο θαλάσσιος διάδρομος βοήθειας
Η τετ α τετ συζήτηση με τον Παλαιστίνιο ομόλογό του Μοχάμαντ Σταγέχ ανοίγει σήμερα το πρωί τις επαφές του Έλληνα πρωθυπουργού στη γαλλική πρωτεύουσα, όπου ο Εμανουέλ Μακρόν συγκαλεί διάσκεψη για τη Γάζα.
Δύο εβδομάδες μετά το τηλεφώνημα προς τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντά τον ομόλογό του της Παλαιστίνης με δεδομένο ότι θα μεταφέρει το καθαρό «μήνυμα» της Ελλάδας περί διαχωρισμού της τρομοκρατικής οργάνωσης της Χαμάς από τον παλαιστινιακό λαό. Δεδομένο είναι επίσης ότι θα διατυπώσει την πάγια ελληνική θέση υπέρ της λύσης δύο κρατών, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.
Ο Μητσοτάκης θα βρεθεί για συνολικά τρεις ώρες στο Ελιζέ, όπου ο Μακρόν προσκάλεσε για το μεσανατολικό μεταξύ άλλων κράτη της περιοχής, χώρες-μέλη της ΕΕ, εκπροσώπους των Ηνωμένων Εθνών και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς – με βέβαιη εκτός απροόπτου την συμμετοχή της επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.
Ανησυχία για τις απώλειες
Ο πρωθυπουργός ταξιδεύει στο Παρίσι με την Αθήνα να δείχνει ότι σκληραίνει τη ρητορική της, όσο εντείνεται η ανησυχία για τις απώλειες αμάχων και, άρα, αυξάνεται η ανάγκη για άμεσα εφαρμόσιμα και συγκεκριμένα μέτρα προκειμένου να μην επιδεινωθεί κι άλλο η ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να διατυπώσει την πάγια ελληνική θέση υπέρ της λύσης δύο κρατών μεταξύ Ισραήλ – Παλαιστίνης, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ
Στις διεθνείς επαφές τους ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος επίσης μεταβαίνει στη Γαλλία, κρατούν στην πρώτη γραμμή το ανθρωπιστικό σκέλος.
Συγκεκριμένα, η επείγουσα ανάγκη για «σεβασμό στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο» από όλες τις πλευρές αναμένεται, κατά πληροφορίες, να είναι η βασική αιχμή του Μητσοτάκη στην παρέμβασή του στις εργασίες της διάσκεψης Μακρόν. Στο ίδιο πλαίσιο, έχει προηγηθεί η αποστροφή Γεραπετρίτη ότι αυτό που συμβαίνει στη Γάζα έχει πλέον υπερβεί «το αναγκαίο μέτρο».
Παρέμβαση 4 σημείων
Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι ο Μητσοτάκης σκοπεύει, πρώτον, να επαναλάβει τις ελληνικές θέσεις για την καταδίκη της τρομοκρατίας της Χαμάς και για το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα «πάντα και μόνο» σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και ειδικότερα με βάση τους κανόνες των ένοπλων συγκρούσεων.
Δεύτερον, θα επιμείνει στην ανάγκη να υπάρξουν «ανθρωπιστικές παύσεις», καθώς με αυτό τον τρόπο μπορεί να διασφαλιστεί συνεχής ροή βοήθειας.
Τρίτον, θα δεσμευτεί για την ετοιμότητα της Ελλάδας να συμβάλει σε κάθε προσπάθεια αποκλιμάκωσης αλλά και ανακούφισης του άμαχου πληθυσμού.
Τέταρτον, θα διαμηνύσει ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε συνεννόηση με κάθε εμπλεκόμενο (πρωτίστως με Κύπρο και Γαλλία) για την πιθανότητα διάνοιξης ανθρωπιστικού διαδρόμου δια θαλάσσης προς τη Λωρίδα της Γάζας, όσο και αν το εγχείρημα χαρακτηρίζεται επιχειρησιακά σύνθετο.
«Αν θα συζητούσαμε για διάδρομο δια θαλάσσης θα ήταν απαραίτητο να υπάρχει πλήρης προστασία όλων των εμπλεκομένων ώστε να διασφαλιστεί ότι τα πλοία θα φτάσουν με ασφάλεια στη Γάζα» είπε ο Μητσοτάκης μιλώντας στο podcast «Power Play» του Politico – μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης η οποία δημοσιοποιείται ολόκληρη σήμερα.
- Αντετοκούνμπο: «Να γίνει πνευματική συνήθεια πως όποιο και να είναι το σκορ πρέπει να παλέψεις μέχρι τέλους»
- Τζο Μπάιντεν: Αποφάσισε να εμποδίσει την εξαγορά της US Steel από τη Nippon Steel
- Φουντώνει η πολιτική κόντρα με αφορμή τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας
- «Μονόκλινο σε Μπουάτ» της Όλγας Στέφου στο θέατρο Αλκμήνη από τις 18 Ιανουαρίου
- Θεσσαλονίκη: Άγνωστοι λήστεψαν και προκάλεσαν φθορές σε σχολικές μονάδες
- Κλιματική αλλαγή: Έξι απλοί τρόποι για να βοηθήσουμε τον πλανήτη μας το 2025