ΣΥΡΙΖΑ: Λίγο πριν τη διάσπαση και περιμένοντας τη διάλυση
Λίγα 24ωρα πριν από την Κεντρική Επιτροπή (των μεγάλων μαχαιριών;) ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βρίσκεται προ των πυλών της διάλυσης.
- Νεκρός ηγέτης του ISIS - Σε επιδρομή των ΗΠΑ στη Συρία
- Η Ρωσία βομβάρδισε το Κίεβο με οκτώ βαλλιστικούς πυραύλους μια μέρα μετά την ομιλία του Πούτιν
- Αστυνομικός της Βουλής: «Πρώτη μου σχέση, δέσμιά του για μια ζωή» – Τι απαντάει η 35χρονη για τις κλήσεις
- Φοβάται μη συλληφθεί λόγω του εντάλματος του ΔΠΔ ο Νετανιάχου - Δεν θα παραστεί στις εκδηλώσεις στο Άουσβιτς
Πρόλαβε τις εξελίξεις που, αναμφισβήτητα, θα φέρει η Κεντρική Επιτροπή του Σαββάτου και αποχώρησε με καταγγελτικό λόγο από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο Γιώργος Σταθάκης.
Ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης Τσίπρα, έφυγε λέγοντας ότι η Αριστερά δε χωράει στο κόμμα «Κασσελάκη, Παππά, Πολάκη». Επί της ουσίας είπε κάτι που η Αριστερή πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ λέει, πιο μετρημένα, εδώ και καιρό: το χάσμα είναι ιδεολογικό. Επομένως, η ρήξη είναι μοιραία.
Η από κοινού πρωτοβουλία των 6+6 και της Ομπρέλας, γνωστή και ως «η εκδήλωση της Εποχής», ουσιαστικά προανήγγειλε το τέλος της ενότητας. Αν μπορούμε να υποθέσουμε ότι υπήρχε πράγματι ενότητα σε ένα τόσο πολεμικό κλίμα.
Από τις αντικαταστατικές, αυταρχικές κινήσεις του νέου προέδρου, ως τη -διαβόητη πλέον- ομιλία του τον ΣΕΒ, ως την στάση απέναντι στην Γάζα, ως, τελικά, τις παραπομπές προς διαγραφή των τεσσάρων, το γυαλί δεν είχε ραγίσει μόνο μία φορά. Αν σε αυτό προστεθεί και το πάρα πολύ κακό εσωκομματικό κλίμα διάσπασης, αλλά και απειθαρχίας, η μέχρι τώρα συγκολλητική ουσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ φαίνεται ότι παρέμενε μόνο ο Αλέξης Τσίπρας.
Από το Τριανόν ως τον Σταθάκη
Η μεγάλη δυσαρέσκεια μαζικά -και μάλιστα αρκετά μαζικά- εκφράστηκε στο «Τριανόν», δηλαδή στην εκδήλωση της «Εποχής». Με ομιλητές και ομιλήτρια να προέρχονται από την Ομπρέλα, αλλά και από τους 6+6, ουσιαστικά το μήνυμα που στάλθηκε είναι πως «ενότητα τέλος».
Αλλά γιατί;
Γιατί είναι ζήτημα ιδεολογικό. Και καθώς ο νέος πρόεδρος, Στέφανος Κασσελάκης, έχει κατηγορηθεί ότι ακολουθεί έναν μη πολιτικό και μη αριστερό δρόμο, το ζήτημα ήταν πλέον πολύ πιο βαθύ από το πού θα κάτσει η μπίλια της γραμμής.
Με το κείμενο αποχώρησής του, ο Γιώργος Σταθάκης κάπως συμπύκνωσε τη δυσαρέσκεια, χωρίς να είναι ο εκφραστής της, βεβαίως. Πρέπει να σημειωθεί ότι δεν είναι το μοναδικό στέλεχος που αποχώρησε -μόλις πριν λίγες ημέρες αποχώρησε η οργάνωση του Κορωπίου, ακολουθώντας μια σειρά ηχηρών παραιτήσεων.
Είναι, όμως, η στιγμή τέτοια, λίγο πριν από την πρώτη Κεντρική Επιτροπή υπό τον Στέφανο Κασσελάκη, που αποτυπώνεται πια το κλίμα πιο καθαρά.
«Η «νίκη των λαϊκιστών» δεν έπεσε από το ουρανό. Είναι αποτέλεσμα της απόλυτα καταστροφικής στρατηγικής που επέλεξε ο ΣΥΡΙΖΑ από το 2019 και μετά», σχολίασε ο κ. Σταθάκης και συνέχισε ασκώντας κριτική σε συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ. «Η καθήλωση της αντιπολιτευτικής τακτικής στην αποκαθήλωση του «προσώπου του Μητσοτάκη»», αναφέρει ο Γιώργος Σταθάκης, κάνοντας ταυτόχρονα και μία αυτοκριτική.
Για τον δε Στέφανο Κασσελάκη, έγραψε: «Μία απολίτικη ρευστή φιγούρα (θαυμαστής του Μητσοτάκη, ψήφισε Παπανδρέου, αλλά τελικά είναι αριστερός). Δεν έχει παρά θολές ιδέες για την ιστορία της χώρας, την πολιτική, την Ευρώπη, τα πολιτικά ρεύματα σκέψης, την πολιτική της ΝΔ στα «μεγάλα θέματα», τη γεωπολιτική, την ίδια τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ως μη πολιτικός δεν θα όφειλε φυσικά να γνωρίζει. Επιβάλλεται όμως εφόσον εμφανίζεται ως κάποιος που μοναδικό του προσόν, κατά το ισχυρισμό του, είναι ότι «εγώ είμαι αυτός που μπορεί να νικήσει το Μητσοτάκη» («εκεί που απέτυχε ο Τσίπρας»)».
Για την Αριστερά, τέλος, σχολιάζει πως «έφτασε η απόλυτη στιγμή». «Το πολιτικό ζήτημα είναι αξεπέραστο. Η πολιτική στρατηγική της «ήττας του 2023» έγινε η κυρίαρχη πολιτική της επόμενης μέρας στο ΣΥΡΙΖΑ. Με στοιχεία «γελοιοποίησης» πλέον ο «λαϊκισμός», δηλώνει αποφασισμένος να προχωρήσει με κάθε τρόπο, με την ίδια στρατηγική του ασυμβίβαστου «αντιμητσοτακικού λαϊκισμού», των μηνύσεων, και των αιτημάτων παραίτησης των υπουργών. Κάθε διάλογος ουσίας έχει χάσει το πεδίο του. Κάθε έννοια κόκκινης γραμμής έχει ήδη καταπατηθεί, πριν από την εκλογή προέδρου και μετά. Η Αριστερά δεν έχει θέση δυστυχώς στο «κόμμα Κασσελάκη-Παπά-Πολάκη»».
Η απάντηση Πολάκη
Φυσικά, ο βουλευτής Χανίων και υπερτομεάρχης, Παύλος Πολάκης, δεν θα γινόταν να μην απαντήσει. Εξάλλου, καιρό τώρα σχολιάζει στα κοινωνικά δίκτυα και πως πρέπει «να φύγουν» και πως «άμα δε σας αρέσει, φύγετε».
Η διαφορά είναι, βέβαια, ότι τώρα που όντως αποχώρησε ο συνυποψήφιός του στα Χανιά και πρώην υπουργός Οικονομίας, δεν τον αποχαιρέτησε… με πολιτικό πολιτισμό.
«Ο Γιώργος είναι πονηρός κι αυτά που λέει μην τα τρως», έγραψε ο κρητικός βουλευτής και συνέχισε. «Αυτά που λες στο κείμενο, στις 18-19 Φεβρουαρίου φέτος, που έπαιρνες τηλέφωνα και απαιτούσες να πετάξουν έξω κάποιον από το ψηφοδέλτιο τα είχες καταλάβει και τότε ή μετά σου ήρθε η φώτιση;»
Εννοώντας την υποψηφιότητα Χαιρετάκη. Υπενθυμίζεται ότι όταν ανακοινώθηκαν τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, πριν τις εκλογές του Μαΐου, ο Παύλος Πολάκης απείλησε ότι δεν θα είναι υποψήφιος, αν δεν θα είναι μαζί του και ο «φίλος του», κος Χαιρετάκης. Η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα ήταν αρνητική και ο Παύλος Πολάκης, αφού όξυνε την αντιπαράθεση με τη διαβόητη ανάρτηση κατά δικαστικών και δημοσιογράφων, κλήθηκε πρώτα να λογοδοτήσει και μετά να ζητήσει συγγνώμη, ώστε να είναι, τελικά, υποψήφιος στα Χανιά.
Αφωνία Παππά
Μην απαντώντας στην κριτική για την Αριστερά, ο Παύλος Πολάκης στάθηκε στις αναφορές για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ: «Ποιος ήταν συγγραφέας του κυβερνητικού προγράμματος το 2021 και το παρουσίασε στην προγραμματική συνδιάσκεψη; Άρα σε ποιον κάνεις κριτική για το πρόγραμμα; Η ΑΛΗΘΕΙΑ είναι ακριβώς αντίθετη από αυτά που γράφεις!»
Πάντως το ζήτημα της συμπεριφοράς του υπερτομεάρχη, όπως και άλλων ανθρώπων του προέδρου, φαίνεται πως πλέον δεν ενοχλεί μόνο την «Ομπρέλα». Διαρροές που χρεώνονται στον Νίκο Παππά, δείχνουν δυσαρέσκεια τόσο για τον Παύλο Πολάκη, όσο και για τους Τζάκρη, Αυγέρη και Γιώργο Τσίπρα.
Τα σενάρια συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και οι ευρωεκλογές
Την ίδια στιγμή που το κόμμα διαλύεται, υψηλόβαθμα στελέχη, με προϊστάμενο τον Χρήστο Σπίρτζη, ζητούν συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη. Σε χαμηλότερους τόνους, μέσω άρθρου της στην ΕφΣυν, το μάτι «έκλεισε» και η Θεοδώρα Τζάκρη, ενώ ο ίδιος ο πρόεδρος επεδίωξε συνάντηση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Η οποία και πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα, που χαρακτηρίστηκε ακόμη και κλίμα συνεργασίας. Αλλά τι συνεργασίας;
Τα δεδομένα είναι τα εξής: το ΠΑΣΟΚ έχει δύο μεγάλα αβαντάζ. Κέρδισε τον δήμο Αθήνας και Θεσσαλονίκης, βγήκε επωφελούμενο σε Θεσσαλία και Κρήτη (και σε άλλες περιοχές) και ταυτόχρονα απολαμβάνει δημοσκοπική αύξηση από την πτώση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Πρακτικά δεν έχει απολύτως κανέναν λόγο να θέλει, την στιγμή που αναγεννιέται από τις στάχτες του, να «σώσει» ένα κόμμα που διαλύεται.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης, αφού ξέφυγε από το «ΚΙΝΑΛ», που τελικά αυτό χρεώνεται στη συλλογική συνείδηση και τα μνημόνια και την πτώση, επιστρέφει ως «ΠΑΣΟΚ» και δεν επιχειρεί τίποτε άλλο παρά επιστροφή στην… κεντροαριστερά.
Έχοντας καταφέρει να «απαλλαχθεί» από τους πιο εμφανείς κεντροδεξιούς του κόμματός του, τώρα θα προσπαθήσει να κερδίσει την θέση του δεύτερου κόμματος στις ευρωεκλογές. Και, μάλιστα, πιθανότατα θα τα καταφέρει.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης, που παρουσιάζεται ως αυτός που κατάφερε το πρώτο πλήγμα στη ΝΔ κατά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, έχει μόνο να χάσει από μια πιθανή συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Αντίθετα, αυτό που είπε και με το οποίο συμφώνησε με τον Στέφανο Κασσελάκη, είναι η συμπόρευση για τη υπόθεση των υποκλοπών.
Η μεγαλύτερη διάσπαση
Πρόκειται για ένα μεγάλο αυτογκόλ από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αν τελικά όντως συνεχίσει σε αυτήν την γραμμή, είναι η εκτίμηση που κερδίζει έδαφος. Αν, δηλαδή, ψηφίσει τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ, αντί να καταθέσει δικές του, δεν έχει καμία πιθανότητα να εμφανιστεί ως η πραγματική αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας.
Έτσι, 24ωρα πριν από την Κεντρική Επιτροπή (των μεγάλων μαχαιριών;) ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βρίσκεται προ των πυλών της διάλυσης.
Έχοντας απομακρυνθεί από την Αριστερά και κρατώντας μια απολιτίκ στάση σε μία πολύ κομβική περίοδο και για τη χώρα και για την ιστορία του, όλα δείχνουν ότι θα μπορούμε σύντομα να πούμε με ασφάλεια ότι πρόκειται να πραγματοποιηθεί η μεγαλύτερη -λόγω των πολιτικών δεδομένων- διάσπαση στην ιστορία της μεταπολίτευσης.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις