Δευτέρα 01 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Με το «δάχτυλο στη σκανδάλη» συνεχίζεται η ζωή στο Ισραήλ

Με το «δάχτυλο στη σκανδάλη» συνεχίζεται η ζωή στο Ισραήλ

Το in βρέθηκε στην πόλη Νετιβότ, όπου κατέγραψε τη ζωή σε συνθήκες πολέμου.

Σε μια διαφορετική καθημερινότητα έχει μπει το Ισραήλ μετά την 7 Οκτωβρίου, όταν οι ένοπλοι μαχητές της Χαμάς έκαναν επίθεση σε ισραηλινά κιμπούτς, σκοτώνοντας πάνω από 1.400 άτομα και αιχμαλωτίζοντας πάνω από 240 άτομα.

Την ώρα που καθημερινά ηχούν οι σειρήνες συναγερμού για επιθέσεις με ρουκέτες από τα παλαιστινιακά εδάφη, στις ισραηλινές πόλεις προσπαθούν να συνεχίζουν την καθημερινότητά τους, καθώς όπως τονίζουν «η ζωή συνεχίζεται και μέσα στον πόλεμο».

Ο απεσταλμένος του in στο Ισραήλ, Λεωνίδας Καπερναράκος βρέθηκε στο Νετιβότ, μια πόλη των 42.000 κατοίκων, καταγράφοντας την καθημερινότητα των Ισραηλινών.

Μια πόλη που βρίσκεται πίσω από τον αυτοκινητόδρομο 232 που χαρακτηρίζει την εμπόλεμη ζώνη του Ισραήλ και στην οποία θα δει κανείς, με την πρώτη ματιά, ότι η ζωή συνεχίζεται κανονικά.

Οικογένειες με παιδιά στα καταστήματα εστίασης παίζουν ανέμελα, την ώρα που σε ένα τραπέζι λίγα μέτρα πιο μακρυά, μια παρέα πέντε νέων εφέδρων γευματίζουν με τα όπλα στο πάτωμα.

Οι έφεδροι γευματίζουν με τα όπλα στο πάτωμα, έτοιμοι να δράσουν.

Συχνά, ακούγονται οι σειρήνες μέσω εφαρμογής από το κινητό, αλλά αυτό έχει γίνει φυσιολογικό πλέον.

Ρουκέτες αναχαιτίζονται από το Iron Dom, το σύστημα αεράμυνας του Ισραήλ καθώς σε ευθεία γραμμή η Λωρίδα της Γάζας βρίσκεται μόλις τέσσερα χιλιόμετρα.

Στους δρόμους της Νετιβότ, της Σντερόντ και άλλων πόλεων που βρίσκονται περιμετρικά της Γάζας συναντάς πολίτες, άνδρες και γυναίκες με τα όπλα στον ώμο.

Δεκάδες οι ρουκέτες καθημερινά

Οι ρουκέτες από τους μαχητές της Χαμάς είναι δεκάδες καθημερινά και ο ισραηλινός στρατός έχει δώσει δύο συμβουλές – οδηγίες προς τους κατοίκους και τους δημοσιογράφους που καλύπτουν τον πόλεμο.

Η πρώτη είναι να σπεύσει κανείς στα καταφύγια που βρίσκονται ακόμη και δίπλα σε στάσεις λεωφορείων ή να πέσει στο έδαφος προκειμένου να προστατευθεί.

Οι Ισραηλινοί της Νετιβότ προσπαθούν να συνεχίσουν τη ζωή τους.

Ωστόσο, στη δεύτερη περίπτωση δίνουν ποσοστό 70% να μην χάσει κάποιος τη ζωή του.

Σύμφωνα με τον IDF, στην περίπτωση που περάσει ρουκέτα από την αεράμυνα, ο χρόνος είναι πέντε με εφτά δευτερόλεπτα μέχρι να χτυπήσει το στόχο της, κάνοντας δύσκολη την προσπάθεια κάλυψης.

Ο κρατήρας από τη ρουκέτα που δεχθήκαμε την προηγούμενη Παρασκευή 

Σε απόσταση 14 χιλιομέτρων από την πόλη βρίσκεται ένας λόφος απ’ όπου είναι δυνατόν να παρατηρείς την Λωρίδα της Γάζας. Εκεί την περασμένη Παρασκευή έπεσε ρουκέτα της Χαμάς, την ώρα που κάναμε ρεπορτάζ.

Πάντως όσο κι αν χτυπούν οι σειρήνες οι κάτοικοι της Νετιβότ – όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες – δεν το βάζουν κάτω και προσπαθούν να συνεχίσουν τους καθημερινούς τους ρυθμούς.

Sports in

Ερυθρόλευκη «τρέλα»: Η φοβερή διαδρομή του ανοιχτού πούλμαν και η παράνοια του κόσμου του Ολυμπιακού! (vids)

Το επικό part 2 της ΠΑΕ Ολυμπιακός με τους πανηγυρισμούς στον Πειραιά μετά την κατάκτηση του Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 01 Ιουλίου 2024