ΗΠΑ: Γιατί η πιο αγχωτική δουλειά στον κόσμο δεν έχει όρια ηλικίας;
Ενώ ακόμα και οι δασοφύλακες εθνικών πάρκων στις ΗΠΑ έχουν όριο συνταξιοδότησης, πολλοί πολιτικοί παραμένουν στο αξίωμά τους μέχρι να πεθάνουν.
Κάποτε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζον Κένεντι είχε δηλώσει πως πρέπει να «δώσουμε τη δάδα σε μια νέα γενιά Αμερικανών». 60 χρόνια όμως μετά τον θάνατό του, η Αμερικανική Δημοκρατία έχει εξελιχθεί σε Γεροντοκρατία και αυτό δεν καταδεικνύεται μόνο από τις υποψηφιότητες των γηραιών Μπάιντεν και Τραμπ.
Κάθε ένα από τα 20 παλαιότερα μέλη του σημερινού Κογκρέσου είναι τουλάχιστον 80 ετών και αυτό είναι το τρίτο παλαιότερο Βουλή και Γερουσία από το 1789.
Τόσο οι Δημοκρατικοί όσοι και οι Ρεπουμπλικάνοι είναι πλούσιοι από στελέχη που έχουν περάσει δεκαετίες υπηρετώντας στη θέση τος.
Στη Γερουσία, ο Δημοκρατικός ηγέτης της πλειοψηφίας της Γερουσίας Τσακ Σούμερ, είναι 72 ετών και ο Ρεπουμπλικανός ηγέτης της μειονότητας Μιτς ΜακΚόνελ, είναι 81.
Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τσακ Γκράσλεϊ, που εκλέγεται από τη δεκαετία του 1950 έχει κλείσει τα 90, χωρίς να σκοπεύει να συνταξιοδοτηθεί. Ο ανεξάρτητος γερουσιαστής Bernie Sanders είναι 81 ετών και δεν έχει αναφέρει καθόλου κάτι για συνταξιοδότησή του.
Στη Βουλή των Αντιπροσώπων, η Δημοκρατική Νάνσι Πελόζι, σε ηλικία 83 ετών, ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφια για επανεκλογή για την 19η θητεία της ενώ οι Δημοκρατικοί Bill Pascrell Jr., και Eleanor Holmes Norton, είναι και οι δύο 86. Ο Ρεπουμπλικανός Χάρολντ Ρότζερς και η Δημοκρατική Μαξίν Γουότερς είναι και οι δύο 85 ετών 84 αντίστοιχα.
Ενώ ο κατάλογος μπορεί να συνεχιστεί άνετα, σημειώνεται ότι μόλις το 2017 φαρμακοποιός κοντά στο Καπιτώλιο είχε αποκαλύψει ότι χορηγούσε συνταγές φαρμάκων για Αλτσχάιμερ στα μέλη του Κογκρέσου.
Γιατί δεν αποχωρούν
Μπορεί ο μέσος Αμερικανός που γεννήθηκε τη περίοδο 1946-1964 να διστάζουν να συνταξιοδοτηθούν, καθώς δεν θα βγαίνουν οικονομικά, αλλά οι πολιτικοί έχουν άλλους λόγους. Οι Αμερικανοί πολιτικοί έχουν κάνει πολύ δυνατό κομπόδεμα, αλλά δεν λένε να αφήσουν τη καρέκλα.
Σε άρθρο της στο The Conversation, η επίκουρη καθηγήτρια Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια Mary Kate Cary εξηγεί πως κάποιοι ίσως αρνούνται, να «κρεμάσουν γάντια», γιατί σε κανέναν δεν αρέσει να του θυμίζουν ότι είναι…θνητοί. «Γνωρίζω ανθρώπους που εξισώνουν τη συνταξιοδότηση με το θάνατο, συχνά λόγω άλλων που ξέρουν ότι απεβίωσαν αμέσως μετά την παραίτησή τους».
Γι’ αυτό και η γερουσιαστής Dianne Feinstein ή δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ απεβίωσαν ενώ ήταν ακόμα ενεργές, 90 και 87 ετών, αντίστοιχα.
Μια δεύτερη εξήγηση είναι ότι ταυτίζονται πολύ με τον θεσμικό τους ρόλο που δύσκολα τον αποχωρίζονται. «Πολλοί από τους ηγέτες που έχω δει έχουν εργαστεί τόσο σκληρά για τόσο καιρό που ολόκληρη η ταυτότητά τους είναι συνδεδεμένη με τη δουλειά τους. Επιπλέον, τα χρόνια σκληρής δουλειάς σημαίνει ότι δεν έχουν χόμπι να απολαύσουν στα υπόλοιπα χρόνια τους» σημειώνει η Cary.
Επιπλέον, μια άλλη θεωρία σύμφωνα με την Αμερικανίδα πολιτικό επιστήμονα, είναι ο εγωισμός, καθώς μερικοί νομοθέτες πιστεύουν ότι είναι απαραίτητοι και οι μόνοι που μπορούν ενδεχομένως να κάνουν τη δουλειά.
Δίχως αυτοί οι πολιτικοί να είναι και τόσο ταπεινοί, η Cary θεωρεί ότι το ενδιαφέρον τους είναι συχνά και για την εξουσία. «Αυτοί είναι οι τύποι που σκέφτονται: Γιατί να μην θέλω να συνεχίσω να κρίνω την έκβαση αμφίρροπων ψηφοριών σε μια διχασμένη Βουλή ή Γερουσία, ή να συνεχίζω να δίνω ομιλίες και να πετάω στο Air Force One ως πρόεδρος ή να λέω στον εαυτό μου ότι σώζω τη δημοκρατία; Είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί τόσο λίγοι από αυτούς θέλουν να φύγουν».
Γιατί δεν υπάρχουν όρια ηλικίας
Υπήρξαν εκκλήσεις για επιβολή ορίων ηλικίας για ομοσπονδιακά αιρετά αξιώματα. Ωστόσο, η πιο αγχωτική δουλειά στον κόσμο δεν έχει ανώτατο όριο ηλικίας, όπως λέει επικριτικά η Cary.
Η Ρεπουμπλικανή υποψήφια Nikki Haley ζήτησε υποχρεωτικά τεστ νοητικών ικανοτήτων για εκλεγμένους ηγέτες άνω των 75 ετών και άνω. Πρόσφατη μάλιστα δημοσκόπηση στις ΗΠΑ, έδειξε ότι οι Αμερικανοί υποστηρίζουν να γίνονται τεστ ικανοτήτων για τους γηραιούς πολιτικούς. Είναι μια ιδέα που φαντάζει πολύ ενδιαφέρουσα στην Αμερικανίδα πολιτικό.
«Το ίδιο και το να έχεις τη γενναιοδωρία να κάνεις στην άκρη και να σκέφτεσαι τους άλλους. Και να έχεις τη σοφία να συνειδητοποιήσεις ότι η ζωή είναι σύντομη και έχει κάτι περισσότερο από το να πηγαίνεις στη δουλειά. Και έχοντας τη χάρη να κάνουμε αυτό που είπε κάποτε ο Τζον Φ. Κένεντι, ο δεύτερος νεότερος πρόεδρος του έθνους: να δώσουμε τη δάδα σε μια νέα γενιά Αμερικανών» καταλήγει η Mary Kate Cary.
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- Τραμπ: Καυγάς Μασκ με δικηγόρο και συνεργάτη του νέου προέδρου
- Ο Φουκώ διαβάζει Χέγκελ