Ισραήλ: Σε ισχύ νόμος για την παθητική κατανάλωση τρομοκρατικού περιεχομένου – Συλλήψεις για αναρτήσεις τρίτων
Στον ισχύοντα αντιτρομοκρατικό νόμο συμπεριλήφθηκε πρόβλεψη για την παθητική κατανάλωση τρομοκρατικού περιεχομένου, κάτι που πλέον καθιστά και την ίδια την σκέψη ενοχή!
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
- Airbnb: Ρεκόρ ανόδου στις βραχυχρόνιες μισθώσεις το 2024
- Συνελήφθη ένας από τους ανήλικους για την επίθεση με μαχαίρι στα δύο αδέρφια στην Πάρο
- Ζελένσκι: Είχαμε πολλές συναντήσεις με τον διευθυντή της CIA και είμαι ευγνώμων για τη βοήθειά του
Ο δρακόντιος αυτός νόμος τροποποιεί το άρθρο 24 του αντιτρομοκρατικού νόμου του Ισραήλ για να συμπεριλάβει ένα νέο αδίκημα, το οποίο ορίζεται ως η «συστηματική και συνεχής κατανάλωση δημοσιεύσεων τρομοκρατικού περιεχομένου υπό συνθήκες που υποδηλώνουν ταύτιση με την τρομοκρατική οργάνωση».
Για να γίνει κατανοητό, μπορεί κάποιος να αναφερθεί εγκωμιαστικά προς μια τρομοκρατική οργάνωση και όλοι όσοι βρίσκονται στην ίδια ομάδα μπορούν να συλληφθούν ως άτομα που ταυτίζονται με την οργάνωση αυτή. Υπάρχει σοβαρή πιθανότητα με αυτό τον τρόπο να συλλαμβάνονται ακόμα περισσότεροι πολίτες της Δυτικής Όχθης.
Το αδίκημα αυτό επισύρει ποινή φυλάκισης έως και ενός έτους
Όπως υπογραμμίζει η Ένωση για τα Πολιτικά Δικαιώματα στο Ισραήλ «Για παράδειγμα, εκείνοι που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ύποπτοι για κατανάλωση τρομοκρατικών δημοσιεύσεων περιλαμβάνουν ένα άτομο που ανήκει σε μια ομάδα στο Facebook όπου κάποιος μοιράζεται βίντεο που τεκμηριώνουν τρομοκρατικές πράξεις ή ένα άτομο που είναι μέλος μιας οικογενειακής ομάδας WhatsApp, όπου ένα άτομο δημοσιεύει περιστασιακά επαίνους για την τρομοκρατία – ακόμη και αν το άτομο αυτό δεν εμπλέκεται στις εξτρεμιστικές απόψεις του εκδότη».
Οργανώσεις ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων του Ισραήλ σχολιάζουν
Ο νόμος αφορά την παθητική κατανάλωση, χωρίς το άτομο που διαβάζει την αναρτήσεις να αντιδράσει θετικά, να σχολιάσει ή να προτρέψει σε κάτι.
Η οργάνωση για τα δικαιώματα των Αράβων του Ισραήλ Adalah αναφέρει: «Ο νόμος τροποποιεί το άρθρο 24 του αντιτρομοκρατικού νόμου του Ισραήλ για να συμπεριλάβει ένα νέο αδίκημα, το οποίο ορίζεται ως η συστηματική και συνεχής κατανάλωση δημοσιεύσεων τρομοκρατικής οργάνωσης υπό συνθήκες που υποδηλώνουν ταύτιση με την τρομοκρατική οργάνωση.
Το αδίκημα αυτό επισύρει ποινή φυλάκισης έως και ενός έτους.Οι ειδικές δημοσιεύσεις που αναφέρονται στο νόμο περιλαμβάνουν εκφράσεις επαίνου, υποστήριξης ή ενθάρρυνσης τρομοκρατικών πράξεων, άμεσες εκκλήσεις για τη διάπραξη τρομοκρατικής πράξης, καθώς και τεκμηρίωση τρομοκρατικής πράξης.
Επιπλέον, το νομοσχέδιο ορίζει τη Χαμάς και το ISIS (Ισλαμικό Κράτος) ως τις τρομοκρατικές οργανώσεις στις οποίες εφαρμόζεται αυτό το αδίκημα.
Η τροπολογία παρέχει επίσης στον Υπουργό Δικαιοσύνης την αρμοδιότητα να κηρύσσει πρόσθετες τρομοκρατικές οργανώσεις για τους σκοπούς αυτού του άρθρου, με τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργού Άμυνας και την έγκριση της Επιτροπής Συντάγματος, Δικαίου και Δικαιοσύνης της Κνεσέτ. Ο νόμος ψηφίστηκε ως προσωρινή διάταξη που ισχύει για δύο χρόνια».
Το συμπέρασμα της Adalah
«Ο νόμος αυτός είναι ένα από τα πιο παρεμβατικά και δρακόντεια νομοθετικά μέτρα που έχει ψηφίσει ποτέ η ισραηλινή Κνεσέτ, καθώς καθιστά τις σκέψεις ποινικά κολάσιμες.
Την ώρα που οι ισραηλινές αρχές εντείνουν την εκστρατεία τους για να καταπνίξουν την ελευθερία έκφρασης των Παλαιστινίων πολιτών του Ισραήλ, διεξάγοντας εκτεταμένη παρακολούθηση των διαδικτυακών επικοινωνιών τους και προβαίνοντας σε πρωτοφανείς συλλήψεις για υποτιθέμενα αδικήματα που σχετίζονται με τον λόγο, η ισραηλινή Κνέσετ θέσπισε νομοθεσία που ποινικοποιεί ακόμη και την παθητική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Η νομοθεσία αυτή εισβάλλει στην ιερή σφαίρα των προσωπικών σκέψεων και πεποιθήσεων ενός ατόμου και ενισχύει σημαντικά την κρατική επιτήρηση της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.Η Adalah θα καταθέσει αίτηση στο Ανώτατο Δικαστήριο για να αμφισβητήσει αυτόν τον νόμο».
Το συμπέρασμα της Ένωσης για τα Πολιτικά Δικαιώματα στο Ισραήλ
«Κατανοούμε την ανάγκη καταπολέμησης της κατήχησης και της πλύσης εγκεφάλου από όσους εμπλέκονται στην τρομοκρατία», αναφέρεται στην επιστολή, «αλλά ο τρόπος για να γίνει αυτό είναι να διωχθούν όσοι υποκινούν τη βία και την τρομοκρατία ή επαινούν την τρομοκρατία με νόμιμα μέσα και όχι με την ποινικοποίηση ανθρώπων που δεν έχουν κάνει τίποτα άλλο από το να εκτίθενται σε τέτοιες δημοσιεύσεις στα κοινωνικά δίκτυα ή στο διαδίκτυο».
Κλείνει αναφέροντας πως «Η τιμωρία των ανθρώπων για την κατανάλωση απαγορευμένων δημοσιεύσεων από άλλους μας φέρνει πιο κοντά σε ένα σύστημα αστυνομίας της σκέψης, στο οποίο οι άνθρωποι μπορούν να κατηγορούνται απλώς και μόνο επειδή φοβούνται αυτό που συμβαίνει στο κεφάλι τους».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις