Τρίτη 05 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς: «Πράσινο» φως για την ανάκτηση σπέρματος από τους νεκρούς ισραηλινούς στρατιώτες

Πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς: «Πράσινο» φως για την ανάκτηση σπέρματος από τους νεκρούς ισραηλινούς στρατιώτες

Το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ επιτρέπει στους γονείς να ανακτούν το σπέρμα του γιου τους, που σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου, πριν από την ταφή.

Εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου κατά της Χαμάς, το Υπουργείο Υγείας του Ισραήλ φέρεται να επέτρεψε στους γονείς να παρακάμψουν τις συνήθεις νομικές διαδικασίες για να διευκολύνουν την ανάκτηση σπέρματος από τους νεκρούς γιους τους, είτε είναι στρατιώτες είτε πολίτες που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Haaretz, τον τελευταίο μήνα έχει ανακτηθεί σπέρμα από 33 άνδρες, τέσσερις από αυτούς ήταν πολίτες και οι υπόλοιποι στρατιώτες.

Το σπέρμα πρέπει να ανακτηθεί εντός 24 ωρών μετά το θάνατο για να αυξηθούν οι πιθανότητες βιωσιμότητάς του

Υπό κανονικές συνθήκες, η μεταθανάτια λήψη σπέρματος (PSR) επιτρέπεται στο Ισραήλ κατόπιν αιτήματος της χήρας, χωρίς να απαιτούνται νομικές διαδικασίες. Ωστόσο, όταν οι γονείς επιθυμούν να διατηρήσουν το σπέρμα του νεκρού γιου τους, απαιτείται δικαστική απόφαση. Αυτή η προϋπόθεση φέρεται να έχει προσωρινά καταργηθεί.

Συνεργασία Υπουργείου Υγείας – IDF – νοσοκομείων

Ειδική μονάδα, που ιδρύθηκε από το Υπουργείο Υγείας του Ισραήλ, λειτουργεί όλο το 24ωρο σε συνεργασία με τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) και τέσσερα νοσοκομεία που στεγάζουν τράπεζες σπέρματος: Ichilov, Sheba, Shamir (Assaf Harofeh) και Beilinson. Η μονάδα αυτή ενημερώνει τις οικογένειες για την επιλογή της PSR και επιταχύνει τη διαδικασία αμέσως μετά το θάνατο του γιου ή του συζύγου τους.

Το σπέρμα πρέπει να ανακτηθεί εντός 24 ωρών μετά το θάνατο για να αυξηθούν οι πιθανότητες βιωσιμότητάς του, όταν αργότερα ξεπαγώσει και χρησιμοποιηθεί για τη γονιμοποίηση ενός ωαρίου. Ωστόσο, οι ειδικοί λένε ότι η PSR μπορεί να πραγματοποιηθεί ακόμη και αρκετές ημέρες μετά τον θάνατο, όταν το σπέρμα δεν είναι πλέον κινητικό.

Ισραηλινοί στρατιώτες επιχειρούν στη Λωρίδα της Γάζας

Ο Dr. Yuval Or, επικεφαλής της μονάδας εξωσωματικής γονιμοποίησης στο ιατρικό κέντρο Kaplan, τόνισε την προτίμηση για κινητικό σπέρμα, αλλά διευκρίνισε ότι η ακινησία δεν υποδηλώνει μη βιωσιμότητα.

«Αναζητούμε και προτιμούμε τα σπερματοζωάρια που κινούνται, αλλά ακόμη και το σπέρμα που δεν είναι κινητικό δεν σημαίνει ότι δεν είναι ζωντανό. Ξέρουμε πώς να το κάνουμε να κινηθεί αφού ξεπαγώσει», δήλωσε ο Dr. Yuval Or στους Times of Israel.

Η Ισραηλινή σκηνοθέτιδα Shaylee Atary επιθυμούσε να ανακτήσει το σπέρμα του συζύγου της, Yahav Winner, αλλά λόγω της καθυστέρησης στην εύρεση και ταυτοποίηση της σορού του, το σπέρμα είχε καταστεί άχρηστο όταν τελικά ανακτήθηκε.

Ο Gil Siegal, επικεφαλής του Κέντρου Ιατρικού Δικαίου, Βιοηθικής και Πολιτικής Υγείας στο ακαδημαϊκό Κολέγιο Ono, είχε εκφράσει τότε την άποψή του, σημειώνοντας ότι ανακτάται σπέρμα από έναν νεκρό άνθρωπο, οι συγγενείς του προσπαθούν να αποκαταστήσουν κάτι που χάθηκε κάτω από τραγικές συνθήκες.

«Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η ανάκτηση σπέρματος από νεκρούς στρατιώτες είναι αδύνατη στις περισσότερες χώρες. Είναι προς το συμφέρον ενός παιδιού να γεννηθεί από ζωντανούς γονείς και όχι σε κατάσταση προγραμματισμένης ορφάνιας. Η καρδιά μου συμπάσχει με τους πενθούντες γονείς, αλλά ο διάλογος γύρω από τη γονιμότητα και τη γέννηση πρέπει να ξεκινάει από την μητέρα, τον πατέρα και το παιδί και όχι από τη γιαγιά, τον παππού, τον πατέρα και το παιδί. Όταν ανακτάτε σπέρμα από έναν νεκρό άνθρωπο, προσπαθείτε να αποκαταστήσετε κάτι που χάθηκε κάτω από τραγικές συνθήκες. Είναι σαν να στήνεις ένα ζωντανό μνημείο», είχε δηλώσει.

Only in

Ματ Ντίλον: Η πρώτη και μόνη λέξη που έμαθα στην Ελλάδα, είναι φιλοξενία

Ο πασίγνωστος ηθοποιός Ματ Ντίλον τιμήθηκε με τον Χρυσό Αλέξανδρο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, πριν την προβολή της ταινίας «Πόλη φαντασμάτων» που αποτέλεσε το σκηνοθετικό του ντεμπούτο το 2002.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 05 Νοεμβρίου 2024