Μελέτη: Πώς θα φυτέψετε μποστάνι σε φεγγαρόσκονη
Κινεζικό πείραμα κάνει το αγόνιμο σεληνιακό έδαφος κατάλληλο για σπορά.
Για τους μελλοντικούς αποίκους στη Σελήνη, τα φρέσκα γήινα λαχανικά θα είναι είδος πολυτελείας.
Γιατί όμως να μην υπάρχει και ντόπια παραγωγή;
H επιστήμη ήδη εξετάζει πώς θα μπορούσε να φυτρώσει μια σεληνιακή αγροτική βιομηχανία. Μια νέα μελέτη έρχεται από την Κίνα, η οποία είναι ο νέος μεγάλος παίκτης στο Διάστημα και σχεδιάζει ανθρώπινη αποστολή στη φεγγάρι εντός της δεκαετίας.
Οι ερευνητές αναφέρουν ότι το σεληνιακό έδαφος, το οποίο κανονικά δεν είναι γόνιμο, μπορεί να εμπλουτιστεί με ζωντανά βακτήρια που βελτιώνουν τη διαθεσιμότητα ενός σημαντικού θρεπτικού συστατικού για τα φυτά.
«Μπορούμε βέβαια να τα μεταφέρουμε με πυραύλους, αυτό όμως δεν είναι οικονομικά βιώσιμο»
Δεδομένου ότι η πραγματική φεγγαρόσκονη είναι μάλλον δυσεύρετη, το πείραμα πραγματοποιήθηκε σε τεχνητό υπόστρωμα που μιμείται όσο γίνεται καλύτερα τις φυσικές και χημικές της ιδιότητες. Οι ερευνητές βρήκαν το κατάλληλο ηφαιστειακό υλικό στα όρη Τσαγκμπάι της Κίνας.
Στη μελέτη εξετάστηκε πώς διάφορα βακτήρια επηρεάζουν την ανάπτυξη του φυτού Nicotiana benthamiana, ενός στενού συγγενή του καπνού που χρησιμοποιείται ευρέως στην έρευνα.
Τρία βακτήρια (Bacillus mucilaginosus, Bacillus megaterium, Pseudomonas fluorescen) διαπιστώθηκε ότι βελτιώνουν την ανάπτυξη των φυτών.
Ο λόγος είναι ότι τα βακτήρια κάνουν το υπόστρωμα πιο όξινο, κάτι που διευκολύνει την απορρόφηση του φωσφόρου, ενός από τα τρία βασικότερα θρεπτικά συστατικά για τα φυτά μαζί με το άζωτο και το κάλιο.
Η μελέτη προτείνει έτσι μια υποψήφια λύση για την ασθενική ανάπτυξη των φυτών που διαπίστωνε περσινή, αμερικανική μελέτη, η οποία μάλιστα πραγματοποιήθηκε με πραγματικά δείγματα σεληνιακού υλικού από τις αποστολές Apollo του περασμένου αιώνα. Το χημικό περιβάλλον των δειγμάτων βρέθηκε μάλλον αφιλόξενο.
Δείγματα σεληνιακού εδάφους, το οποίο είναι γνωστό και ως ρεγόλιθος, έφερε στη Γη και η Κίνα το 2020.
Θέμα κόστους
Η νέα μελέτη δείχνει πως «μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα μικρόβια για να μετατρέψουμε τον ρεγόλιθο σε βιο-φιλικό υπόστρωμα για καλλιέργειες σε μελλοντικά σεληνιακά θερμοκήπια» δήλωσε στο Reuters ο Γιτόγκ Σια του Γεωπονικού Πανεπιστημίου του Πεκίνου, επικεφαλής της έρευνας που δημοσιεύεται στο Communications Biology.
«Δεδομένου των τεράστιων προοπτικών της Σελήνης σε επιστημονικό και οικονομικό επίπεδο, πρέπει στο μέλλον να δημιουργήσουμε αποικίες. Πώς μπορούμε όπως να εξασφαλίσουμε τρόφιμα, οξυγόνο και νερό; Μπορούμε βέβαια να τα μεταφέρουμε με πυραύλους, αυτό όμως δεν είναι οικονομικά βιώσιμο. Τα θερμοκήπια για καλλιέργεια στο φεγγάρι θα μείωναν σημαντικά την ανάγκη για προμήθειες από τη Γη» εξήγησε ο ερευνητής.
Η πρόταση της ομάδας του, υποστήριξε, προσφέρει πλεονέκτημα έναντι άλλων πιθανών λύσεων.
«Υπάρχουν πολλοί τρόποι να καλλιεργήσουμε φυτά στη Σελήνη, όπως το να μεταφέρουμε χώμα από τη Γη, να κατασκευάσουμε υδροπονικά συστήματα ή να χρησιμοποιήσουμε υποκατάστατα χώματος όπως η υδρογέλη».
»Αυτές οι μέθοδοι δεν απαιτούν σεληνιακό έδαφος, όλες όμως θα είχαν τεράστιες απαιτήσεις για πυραύλους, κάτι που θα καθιστούσε τα φυτά πολύ ακριβά».
«Σε αντίθεση με αυτές τις λύσεις», κατέληξε ο Σια, «η δική μας τεχνική εφαρμόζει μικροβιακή βελτίωση στο σεληνιακό έδαφος για να το καταστήσει πιο γόνιμο και πρόσφορο».
«Η μελέτη μας πέτυχε τον ίδιο στόχο με πολύ μικρότερες ανάγκες μεταφορικής ικανότητας σε σχέση με άλλα σχέδια».
- Xριστούγεννα: Οδηγίες οικονομικής επιβίωσης – Πώς να γιορτάσετε χωρίς να μείνετε «ταπί»
- Εύβοια: Μετανιωμένη η κόρη του θύματος – Αύριο η απολογία του συζύγου της
- Τουρκία: Τέσσερις νεκροί μετά από πτώση ελικοπτέρου σε προαύλιο νοσοκομείου
- Μανώλης Κονταρός: Ξέσπασε σε κλάματα με τη μαντινάδα – αφιέρωση του Βασιλη Μπισμπίκη
- ΕΣΑΚΕ: Η αναμέτρηση Ολυμπιακός-Μαρούσι με την… γλώσσα των αριθμών
- Μαγδεμβούργο: Προφυλακίστηκε ο δράστης της φονικής επίθεσης – Στο μικροσκόπιο οι συνωμοσιολογικές του θεωρίες