Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 16o
Τι ισχύει για την τοξοπλάσμωση. Κολλάμε από τη γάτα;

Τι ισχύει για την τοξοπλάσμωση. Κολλάμε από τη γάτα;

Υπάρχει η λανθασμένη αντίληψη ότι η γάτα είναι υπεύθυνη για την άμεση μετάδοση της τοξοπλάσμωσης στον άνθρωπο. Ενημερωθείτε για το τι ακριβώς ισχύει

Η γάτα «κατηγορείται» για την άμεση μετάδοση της τοξοπλάσμωσης στον άνθρωπο.

Κι αυτό, γιατί υπάρχει ελλιπής ενημέρωση για τον βιολογικό κύκλο του παρασίτου της τοξοπλάσμωσης.

Τι είναι η τοξοπλάσμωση

«Η τοξοπλάσμωση οφείλεται στο πρωτόζωο τοξόπλασμα gondii.

Είναι ένα παράσιτο του αίματος των ιστών και των κυττάρων, και δεν αφορά μόνο τη γάτα, αλλά σχεδόν όλα τα θηλαστικά ζώα, τα πτηνά, τα λαγόμορφα, τα τρωκτικά και τον άνθρωπο.
Είναι μια ζωο-ανθρωπο-νόσος, δηλαδή μία νόσος που μπορεί να μεταδοθεί από τα ζώα στον άνθρωπο, αλλά κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες.

Υπάρχουν άνθρωποι, που έχουν κολλήσει τοξόπλασμα και δεν έχουν έρθει, ποτέ, σε επαφή με γάτες

Ο άνθρωπος μπορεί να μολυνθεί από τοξόπλασμα όταν καταναλώσει κρέας, που δεν είναι καλά ψημένο ή είναι ωμό

Η γάτα είναι ο τελικός ξενιστής του πρωτόζωου, και όλα τα υπόλοιπα θηλαστικά ζώα, τα πτηνά και ο άνθρωπος, είναι οι ενδιάμεσοι ξενιστές.

Πώς μεταδίδεται

Όταν μία γάτα νοσήσει από τοξόπλασμα, αποβάλλει με τα κόπρανά της τις άωρες μορφές κύστεων του πρωτόζωου. Για να μετατραπούν σε ώριμες ωοκύστες, και να είναι ικανές να μολύνουν τα ζώα ή τον άνθρωπο στην περίπτωση που τις καταναλώσει, θα πρέπει να παραμείνουν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, δύο έως επτά ημέρες.

Η μετάδοση δεν μπορεί να γίνει με κανέναν άλλον τρόπο, όπως με το σάλιο, ή το τρίχωμα.

Ωστόσο, τα κόπρανα της γάτας μπορεί να μολύνουν, όταν οι άωρες μορφές έχουν παραμείνει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος τουλάχιστον για δύο ημέρες, τα φυτά, τα λαχανικά και το χώμα», εξηγεί η κτηνίατρος, Άννα Μπαρδάνη.

Υπάρχουν άνθρωποι, όπως λέει η κα Μπαρδάνη, που έχουν κολλήσει τοξόπλασμα και δεν έχουν έρθει, ποτέ, σε επαφή με γάτες. Όπως υπάρχουν και άνθρωποι, που ενώ έχουν μεγαλώσει με γάτες ή έχουν επαφή μαζί τους, δεν έχουν κολλήσει τοξόπλασμα.

Πώς μολύνεται ο άνθρωπος από το τοξόπλασμα

Ο άνθρωπος μπορεί να μολυνθεί από τοξόπλασμα, όχι τόσο από την ίδια τη γάτα, σύμφωνα με την κα Μπαρδάνη, αλλά όταν:

1. καταναλώσει κρέας, που δεν είναι καλά ψημένο ή είναι ωμό, από άπλυτα ή μη καλά πλυμένα λαχανικά, που είναι μολυσμένα με τις κύστεις του τοξοπλάσματος

2. ασχολείται με κηπουρικές εργασίες και πιάσει χώματα, που είναι μολυσμένα από τα κόπρανα της γάτας.

Η κτηνίατρος, Άννα Μπαρδάνη

«Όταν έχουμε γάτα στο σπίτι, και κάνει τα κόπρανα της στην αμμοδόχο, τις περισσότερες φορές τα μαζεύουμε και τα πετάμε την ίδια ημέρα. Το ίδιο 24ωρο. Άρα, δεν προλαβαίνουν οι άωρες μορφές των κύστεων -ακόμη κι αν η γάτα έχει μολυνθεί-, να γίνουν ώριμες μορφές», διευκρινίζει η κα Μπαρδάνη.

Ποια είναι τα συμπτώματα

Η κτηνίατρος εξηγεί ότι ο άνθρωπος, όταν μολυνθεί από τοξόπλασμα, είτε άντρας είτε γυναίκα, και σε οποιαδήποτε ηλικία, μπορεί να μην παρουσιάζει κανένα σύμπτωμα. Ή, να παρουσιάσει κάποιο απλό σύμπτωμα, όπως είναι ο πυρετός, λεμφαδενοπάθεια, πόνο στους μυς.

Λιγότερο συχνά, μπορεί να παρουσιάσει νευρολογικά ή οφθαλμολογικά προβλήματα.
Ωστόσο, από τη στιγμή που κολλήσει κάποιος άνθρωπος, γυναίκα ή άντρας, τοξόπλασμα, αποκτά ανοσία. Άρα, όπως λέει η κα Μπαρδάνη, μετά δεν έχει κανένα πρόβλημα αν έρθει ξανά σε επαφή με το συγκεκριμένο παράσιτο ή πρωτόζωο.

Τοξόπλασμα και εγκυμοσύνη

«Το πρόβλημά μας είναι, να μην κολλήσει τοξόπλασμα, για πρώτη φορά στη ζωή της, μία γυναίκα που κυοφορεί, καθώς δεν θα έχει αντισώματα εκείνη την περίοδο. Το τοξόπλασμα σαν πρώτη μόλυνση σε εγκυμονούσα γυναίκα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο έμβρυο, ακόμη και αποβολή. Γι΄αυτό, πάντα, όταν μένει έγκυος μία γυναίκα, κάνουμε εξέταση αίματος, για να δούμε αν έχει αντισώματα για τοξόπλασμα.

Αν έχει αντισώματα, δεν διατρέχει κάποιο κίνδυνο. Αν δεν έχει, πρέπει να προσέχει πάρα πολύ. Ιδίως, τη διατροφή της. Να μην τρώει ωμό ή μη καλοψημένο κρέας, να πλένει πολύ καλά τα λαχανικά και τα φρούτα. Και να μην ασχολείται με κηπουρικές εργασίες. Αν ασχολείται με γατούλες, καλό είναι να φοράει γάντια για να μαζέψει τα κόπρανα των ζώων. Ή να μην είναι εκείνη που θα τα μαζεύει στο διάστημα της εγκυμοσύνης», επισημαίνει η κα Μπαρδάνη.

Τέλος, η κτηνίατρος αναφέρει: «Όπως είπαμε, οι κύστες του τοξοπλάσματος βρίσκονται στους ιστούς, στους μύες, άρα στο κρέας των παραγωγικών ζώων και των πτηνών. Γι’ αυτό, καλό είναι, να μην ταΐζουμε τη γάτα μας με ωμό κρέας, γιατί κι αυτή μπορεί να μολυνθεί από το κρέας. Και, στη συνέχεια, να αποβάλει με τα κόπρανα της, τις άωρες μορφές του τοξοπλάσματος».

Must in

Ποια είναι η αήττητη Χιρόνα που βρήκε στον δρόμο του ο Ολυμπιακός (pics)

Οι Καταλανοί που τα πήγαν περίφημα στο Champions League path και θα βρει απέναντι του ο Ολυμπιακός, τα «αστεράκια» τους και το εντυπωσιακό σερί από τον Νοέμβριο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο