«Κανείς δεν μπορεί να περιμένει άλματα στα ελληνοτουρκικά. Δεν μπορούν να λυθούν ζητήματα δεκαετιών από τη μία μέρα στην άλλη».

Μία θέση την οποία επαναλαμβάνουν οι διπλωμάτες αλλά και όσοι ασχολούνται επί μακρόν με τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας τις εντάσεις που ανακύπτουν κατά καιρούς αλλά και την όποια προσπάθεια γίνεται για λύσεις.

Καταλαγή

Οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας το τελευταίο διάστημα βρίσκονται σε «καταλαγή» όπως συνηθίζει να λέει ο ΥΠΕΞ, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Με τον ίδιο αλλά και έμπειρους διπλωμάτες να υπογραμμίζουν ότι η μηδενική καταγραφή υπερπτήσεων και παραβιάσεων με απόλυτη ηρεμία στο Αιγαίο δεν είναι αυτονόητη ούτε δεδομένη.

Μορατόριουμ

Το άτυπο μορατόριουμ που ισχύει από τους καταστροφικούς σεισμούς στην Τουρκία και μετά και διατηρείται με ευλάβεια, παράλληλα με την παύση της επιθετικής ρητορικής που υπήρχε το προηγούμενο διάστημα και έδινε την εντύπωση ότι Αθήνα και Άγκυρα στέκονται στον προθάλαμο του πολέμου έχουν δώσει τη δυνατότητα για εφαρμογή του οδικού χάρτη διαλόγου που συμφώνησαν Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Βίλνιους και επαναβεβαιώθηκε στη συνάντηση στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

ΜΟΕ

Μέρος αυτού του οδικού χάρτη διαλόγου είναι και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, με τη συνάντηση να έχει προγραμματιστεί να λάβει χώρα στην Άγκυρα την Δευτέρα 13 Νοεμβρίου όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας θα είναι ο πρέσβης Θεοχάρης Λαλάκος, ενώ από την πλευρά της Τουρκίας στο τραπέζι θα καθίσει για μία ακόμα φορά ο Μπουράκ Ακτσαπάρ. Στη συνάντηση θα συμμετάσχουν επίσης ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί των δύο πλευρών.

Μέρος του οδικού χάρτη διαλόγου είναι τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης

Η συνάντηση για τα ΜΟΕ αναμένεται να γίνει στις 13 Νοεμβρίου

Προϋπόθεση η ηρεμία

Όπως εξηγούσαν στο in αρμόδιες πηγές η συνάντηση για τα ΜΟΕ δεν αναμένεται να φέρει κάποια θεαματική αλλαγή στον ελληνοτουρκικό διάλογο. Άλλωστε είναι ένα τραπέζι που δεν μπαίνει στη βαριά πολιτική ατζέντα των διαφορών.

Ο ρόλος τους είναι μία συνεννόηση σε επίπεδο υπουργείων Άμυνας ως προς τις ασκήσεις που διεξάγουν οι δύο πλευρές, το σεβασμό των αργιών και μία σειρά ζητήματα ώστε να λειτουργούν χωρίς εντάσεις. Ωστόσο και αυτό δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αυτονόητο στις σχέσεις Αθήνας και Άγκυρας.

Σημειώνουν δε ότι σε καιρό έντασης δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν, άρα και η υλοποίηση τους είναι μία ακόμα επιβεβαίωση της ηρεμίας, που σίγουρα αποτελεί σημαντική κατάκτηση.

Δεν αναμένονται ειδήσεις

Η συνάντηση της Δευτέρας δεν αναμένεται να βγάλει ειδήσεις. Είναι ωστόσο ένα ακόμα βήμα στο δρόμο προς το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, Ελλάδας – Τουρκίας στις 7 Δεκεμβρίου. Όπου θα είναι παρόντες και οι Μητσοτάκης και Ερντογάν.

Με την ΥΦΥΠΕΞ, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου να δηλώνει (Κύκλος Ιδεών) με νόημα ότι η κρίση στη Μέση Ανατολή δεν αναμένεται να έχει αρνητικά αποτελέσματα στο διάλογο Ελλάδας – Τουρκίας, αλλά να λειτουργήσει θετικά στη συνέχιση της ηρεμίας αφού σε μία περιοχή που εκρήγνυται κανείς δεν θέλει να προσθέσει επιπλέον προβλήματα και να δημιουργήσει ένα ακόμα πιο ρευστό περιβάλλον…