Νέο πλάνο στα εξοπλιστικά με αμερικανική σφραγίδα
Ο δημοσιονομικός χώρος κρίνει τις αποφάσεις για την περαιτέρω ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων
Δημοσιονομικός χώρος και εξοπλιστικά, καινοτομία και ελληνική αμυντική βιομηχανία, αλλά και εκσυγχρονισμός της θητείας είναι στις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει το υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Με τον δημοσιονομικό χώρο μάλιστα να εξελίσσεται σε γρίφο για δυνατούς λύτες, αφού συνδέεται άμεσα με την προοπτική της προώθησης μεγάλων προγραμμάτων που βρίσκονται εν αναμονή στο πλαίσιο του εξοπλιστικού σχεδίου της χώρας.
Ενδεικτικό του προβληματισμού που υπάρχει στην Αθήνα το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το ζήτημα και στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, υπογραμμίζοντας ότι «η Ελλάδα δίνει μεγάλη έμφαση στην εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από τους υπολογισμούς του ελλείμματος, όπως τους κάνει η Ευρώπη, για να μην κινηθούν διαδικασίες υπερβολικού ελλείμματος».
Αξίζει να σημειωθεί ότι το δωδεκαετές εξοπλιστικό πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη και έχει μπροστά του ο Νίκος Δένδιας φτάνει τα 37,8 δισ. ευρώ. Με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας να αναζητά τρόπους σύνδεσης των εξοπλιστικών με την εγχώρια βιομηχανία, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας.
Οι κορβέτες
Εναν χρόνο πριν περνούσαν το κατώφλι του υπουργείου προκειμένου να καταθέσουν τις τελικές προσφορές τους για το πρόγραμμα προμήθειας των κορβετών από το Πολεμικό Ναυτικό οι εκπρόσωποι των Γάλλων και των Ιταλών της Naval και της Fincantieri. Τότε η επιλογή μιας πρότασης από τις δύο χαρακτηριζόταν «θέμα ημερών». Σήμερα έχουμε απομακρυνθεί πολύ από μια πιθανή υπογραφή, με τις συνέπειες των δύο πολέμων, στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, να παίζουν τον δικό τους ρόλο και στην αύξηση τιμών.
Αρμόδιες πηγές σημειώνουν ότι το θέμα της ανάγκης να εξαιρεθούν οι αμυντικές δαπάνες από τον υπολογισμό του ελλείμματος βάζει μετ’ επιτάσεως στους ομολόγους του και ο Δένδιας, καλώντας συνομιλητές του στη Γαλλία, τη Γερμανία, αλλά και την Ιταλία, χώρες με τις οποίες η Ελλάδα έχει «ανοιχτούς λογαριασμούς» στα εξοπλιστικά, να υποστηρίξουν τη θέση της προκειμένου να ξεμπλοκάρει και να προχωρήσει σε συγκεκριμένες κινήσεις που έχουν σχεδιαστεί. Και όλα αυτά σε μια περίοδο που η Ελλάδα τείνει να γίνει το σύνορο της ΕΕ αλλά και του ΝΑΤΟ σε μια γειτονιά κρίσεων και το εξοπλιστικό της πρόγραμμα ξεπερνά τα εθνικά σύνορα.
Επισημαίνεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε το καλοκαίρι αναφερθεί στη δυνατότητα η Ελλάδα να προμηθευθεί δωρεάν «σημαντικό πλεονάζον υλικό» από τις ΗΠΑ. Σε αυτό το πλαίσιο θα μπορούσε να θεωρήσει κανείς ότι παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο η Ελλάδα να αναζητήσει και στην πλευρά των ΗΠΑ μονάδες επιφανείας που θα μπορούσαν να αποδεσμευθούν στο πλαίσιο του πλεονάζοντος αμυντικού υλικού και εφόσον υπάρχει η πρόθεση να παραδοθούν στην Αθήνα υπό συγκεκριμένους όρους. Ακόμα και αν αξιωματούχοι του υπουργείου και του Ναυτικού περιορίζονται να σημειώσουν την ανάγκη για περισσότερες πλώρες, δεδομένης και της επικείμενης απόσυρσης των φρεγατών τύπου «S».
Πηγές κοντά στον Νίκο Δένδια αναφερόμενες στις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού υπογραμμίζουν ότι θα πρέπει να εξεταστεί πώς θα προχωρήσει το πρόγραμμα του εκσυγχρονισμού των ΜΕΚΟ, να αξιολογηθούν συνολικά τα πλοία που υπάρχουν και να συνδεθούν οι όποιες κινήσεις με τα ελληνικά ναυπηγεία, τόσο της Ελευσίνας όσο και του Σκαραμαγκά. Κάτι που συνδέουν και με όποια απόφαση προκύψει σε βάθος χρόνου για τις κορβέτες.
Το 12ετές εξοπλιστικό πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη και έχει μπροστά του ο Νίκος Δένδιας φτάνει τα 37,8 δισ. ευρώ, με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας να αναζητά τρόπους σύνδεσης των εξοπλιστικών με την εγχώρια βιομηχανία
Την ίδια στιγμή η Ελλάδα αναμένει τις LoA (απαντητικές επιστολές) από τις ΗΠΑ για την προμήθεια των F-35, των C-130, αλλά και των Black Hawk (για τα ελικόπτερα μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ» το σχέδιο της έγκρισης έχει ήδη εκδοθεί και βρίσκεται υπό επεξεργασία). Με το στοίχημα να παραμένει η σωστή συντήρησή τους.
Για τον Δένδια είναι ιδιαίτερα σημαντικό να προχωρήσει και το σχέδιο που θα φέρει το υπουργείο Εθνικής Αμυνας στην εποχή της καινοτομίας. Η συντήρηση των οπλικών συστημάτων που αποκτά η Ελλάδα αλλά και η δημιουργία ενός οικοσυστήματος αμυντικής καινοτομίας με τη συμμετοχή των ελληνικών επιχειρήσεων που θα παράξει ιδέες, προϊόντα και υπηρεσίες, που θα υποστηρίξει την αμυντική δυνατότητα της χώρας, είναι μία από τις μεγάλες προκλήσεις. Και κάτι το οποίο συζητά με όλους τους συμμάχους της χώρας, επιδιώκοντας συνεργασίες με όφελος για την εγχώρια βιομηχανία.
Η εξυγίανση της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας και η προώθηση ενός σχεδίου που θα την καταστήσει ικανή να αρχίσει να λειτουργεί με οικονομοτεχνικά κριτήρια στα πρότυπα των ιδιωτικών ανταγωνιστικών εταιρειών είναι στους στόχους που ο Δένδιας έχει θέσει μέχρι το τέλος του χρόνου. Σχετική αναφορά έκανε και στην ομιλία του στη Σχολή Ικάρων την Τετάρτη, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση δεν φιλοδοξεί για τη χώρα τον «ρόλο της προθήκης μόνον αλλοδαπών εναέριων οπλικών συστημάτων. Το ισχυρό, το ισχυρότατο τολμώ να πω, μυϊκό σύστημα της Πολεμικής μας Αεροπορίας χρειάζεται τη ραχοκοκαλιά που μπορεί να του παρέξει μια σοβαρή Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία». Υπογράμμισε ότι το θέμα της ΕΑΒ, η οποία θα εποπτεύεται από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και θα εξυγιανθεί με στόχο «να δημιουργήσουμε μια σύγχρονη, σοβαρή Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία», θα έρθει άμεσα στη Βουλή.
«Θητεία – ευκαιρία»
Ενας ακόμα στόχος που ο Δένδιας θέλει να προχωρήσει πριν από το τέλος του χρόνου είναι ο εκσυγχρονισμός της θητείας. Ενα ζήτημα που σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ» ο υπουργός Εθνικής Αμυνας συνδέει και με τις κρίσεις στην ηγεσία του στρατεύματος, που αναμένονται τον Ιανουάριο.
Η «θητεία-ευκαιρία», όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές, ξεπερνά την απλοϊκή ερμηνεία των «τάμπλετ στον στρατό» και έχει στόχο τόσο την εκπαίδευση των στρατευσίμων για την επόμενη μέρα της ζωής τους σαν πολιτών, αλλά και τη δημιουργία ενός στρατού ψηφιακά εκπαιδευμένου που θα μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες του σήμερα.
- H Βουλή τιμά τη μνήμη του Πολυτεχνείου – Ενός λεπτού σιγή σε ειδική συνεδρίαση
- Ευλογιά προβάτων: Παράταση έως 22/11 των περιοριστικών μέτρων – Τι ισχύσει για σφαγές
- Στέφανος Κασσελάκης: Με προσφυγή στη δικαιοσύνη απειλεί για το πόθεν έσχες
- Σρι Λάνκα: Απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο για την παράταξη του προέδρου στις βουλευτικές εκλογές
- Κακοκαιρία Alexandros: Άνοιξαν οι ουρανοί στην Αττική – Νέα επιδείνωση τις επόμενες ώρες
- Τα νέα σενάρια για τη συμμετοχή της Ελλάδας στα προκριματικά του Μουντιάλ 2026 και η προσομοίωση της κλήρωσης