Εμμονές, ζήλιες και η Ιωσηφίνα: Πόσο κοντά στην αλήθεια είναι ο Ναπολέων του Ρίντλεϊ Σκοτ;
«Ζω συνεχώς στη μνήμη των χαδιών σου, των δακρύων σου, της τρυφερής σου φροντίδας», έγραφε ο ερωτευμένος Ναπολέων στην άπιστη Ιωσηφίνα.
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
- Διαρρήκτες «άδειαζαν» το εργαστήριο του γλύπτη Γεώργιου Λάππα στη Νέα Ιωνία
Ο Ναπολέων Βοναπάρτης είναι ίσως ο διασημότερος Γάλλος όλων των εποχών και μετά τον Ιησού η προσωπικότητα με τις περισσότερες κινηματογραφικές ταινίες για τη ζωή και το έργο του.
Ο Ναπολέων είναι ένα πολύπλοκο θέμα του οποίου η αύρα, η αγριότητα και η ιδιοφυΐα ταιριάζουν απόλυτα στη μεγάλη οθόνη, γι’ αυτό και αποτελεί ακαταμάχητη πρόκληση για κάθε σοβαρό κινηματογραφιστή. Συνεπώς δεν αποτελεί έκπληξη ότι και ο Ρίντλεϊ Σκοτ στα 85 του χρόνια, μετά από μια μακρά και παραγωγική καριέρα, υπέκυψε τελικά στο δέλεαρ του «μικρού δεκανέα» από την Κορσική.
Ο δικό του Ναπολέων που αναμένεται στις κινηματογραφικές αίθουσες στα τέλη του μήνα με τον υπερταλαντούχο Χοακίν Φίνιξ στον πρωταγωνιστικό ρόλο και ένα soundtrack που περιλαμβάνει τους Black Sabbath (το κλασικό τους μοιρολόι War Pigs) και μια ενδιαφέρουσα διασκευή του The National Anthem των Radiohead, όπως γράφει ο Guardian, υπόσχεται να αφηγηθεί τη ζωή του Γάλλου στρατηγού μέσα από τη βασανιστική ερωτική σχέση του με τη σύζυγό του, τη Ιωσηφίνα, τις εμμονές και τις ζήλιες του, καθώς και το σχέδιο του να κατακτήσει την Ευρώπη.
Ο ερωτευμένος Ναπολέων
«Είμαι δυστυχισμένος από τότε που σε άφησα. Ευτυχία είναι όταν είμαι δίπλα σου. Ζω συνεχώς στη μνήμη των χαδιών σου, των δακρύων σου, της τρυφερής σου φροντίδας», έγραφε ο ερωτευμένος Ναπολέων σε μια από τις περιβόητες ερωτικές επιστολές του.
Η νεαρή χήρα με δύο παιδιά γνώρισε τον Ναπολέοντα το 1795, όταν εκείνη ήταν 32 ετών και εκείνος μόλις 26. Ένα χρόνο νωρίτερα είχε χάσει τον σύζυγό της, Αλέξανδρο ντε Μπωαρναί, που είχε καταδικαστεί σε θάνατο και γκιλοτίνα. Ως χήρα, ήταν ερωμένη πολλών επιφανών πολιτικών και εκείνη την εποχή ήταν ερωμένη του Πωλ Μπαράς, που ήθελε να την φέρει κοντά στον Ναπολέοντα, γιατί εκείνος βρει καινούργια και δεν μπορούσε να στηρίζει και τις δύο. Γνωρίστηκαν σε ένα πάρτι και ο Ναπολέων, χωρίς να το περιμένει, την ερωτεύτηκε κεραυνοβόλα.
Η αλήθεια είναι ότι εκείνης δεν της άρεσε αλλά επειδή αγαπούσε τη ζωή μέσα στην πολυτέλεια δέχτηκε το φλερτ του και τον παντρεύτηκε στο άψε σβήσε. Η ιστορία θέλει εκείνη να αρχίσει να τον λαχταρά όταν ο Γάλλος στρατηγός, που έπρεπε να τη αφήσει γρήγορα μόνη μετά τον γάμο, έμαθε για τις απιστίες της και αποφάσισε να κρατήσει απόσταση από εκείνη. Το σεξ μεταξύ τους λέγεται ότι ήταν παροιμιώδες και σήκωνε στο πόδι ολόκληρο το παλάτι από τη φασαρία. Ο Ναπολέων και η Ιωσηφίνα χώρισαν πέντε χρόνια αφότου εκείνη έγινε αυτοκράτειρα, επειδή δεν μπορούσε να του δώσει τον διάδοχο που επιθυμούσε, αλλά παρέμειναν καλοί φίλοι, αφού δεν σταμάτησε να φροντίζει την ίδια και τα παιδιά της.
Ευγενής σκοπός ή πηγή ντροπής
Η ταινία του Ρίντλεϊ Σκοτ κατάφερε ήδη να προκαλέσει αντιδράσεις, αφού παρότι πολλοί την χαρακτήρισαν αριστούργημα, αρκετοί εντόπισαν ιστορικές ανακρίβειες στην αφήγηση της. Ο ιστορικός Νταν Σνόου, ανέλυσε ορισμένα παραδείγματα απόκλισης από τα ιστορικά γεγονότα σε βίντεο στο TikTok, και ένα από τα θέματα στα οποία στάθηκε ήταν η ιδέα ότι ο Ναπολέων «ήρθε από το πουθενά», όπως αναφέρεται στην αφίσα, καθώς όπως επισημαίνει αυτό δεν ισχύει γιατί ο πατέρας του ήταν αριστοκράτης.
Σε όλα αυτά ο Βρετανός σκηνοθέτης απάντησε με τη γνωστή αγγλική έκφραση «get a life» που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει ασχοληθείτε με τη δική σας ζωή και όχι την ταινία μου.
Να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια έχει ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση στη Γαλλία για τις αποικιακές περιπέτειες του και συγκεκριμένα το διάστημα 1798-1801 στο οποίο κατέκτησε τμήματα της Συρίας και της Αιγύπτου από την Οθωμανική αυτοκρατορία και πόσο αυτές συνάδουν με την πρόθεση της χώρας να εξάγει, την ελευθερία, την ισότητα και την αλληλεγγύη, αν δηλαδή ήταν ένας ευγενής σκοπός ή πηγή ντροπής για τη Γαλλία.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις