Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Νετανιάχου: Οι επιθέσεις στη Χαμάς μπορεί να φέρουν συμφωνία για ομήρους - Σκληρή απάντηση Παλαιστίνιων

Νετανιάχου: Οι επιθέσεις στη Χαμάς μπορεί να φέρουν συμφωνία για ομήρους – Σκληρή απάντηση Παλαιστίνιων

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου σε συνέντευξή του δήλωσε πως η κατάσταση σχετικά με μία συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων άρχισε να αλλάζει όταν το Ισραήλ ξεκίνησε τη χερσαία εισβολή στη βόρεια Γάζα.

Στον Μπενιαμίν Νετανιάχου επιρρίπτουν την ευθύνη για το γεγονός ότι δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία για την απελευθέρωση κάποιων εκ των σχεδόν 240 ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας εκπρόσωποι παλαιστινιακών οργανώσεων, με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό πάντως να μη δείχνει καμία διάθεση να υποχωρήσει.

Συγκεκριμένα σε συνέντευξή του δήλωσε πως η κατάσταση άρχισε να αλλάζει όσον αφορά μία συμφωνία για τους ομήρους, όταν το Ισραήλ ξεκίνησε τη χερσαία εισβολή στη βόρεια Γάζα και πιστεύει πως μία συμφωνία είναι πιο πιθανή εάν ενταθεί η στρατιωτική πίεση στη Χαμάς.

Πρόσφατα δημοσιεύματα ανέφεραν ότι συνεχίζονται οι συνομιλίες μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς -με τη μεσολάβηση του Κατάρ σε συντονισμό με τις ΗΠΑ- που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην απελευθέρωση 10-15 αιχμαλώτων με αντάλλαγμα μια πολυήμερη παύση των μαχών στη Γάζα.

Ωστόσο, ένας Παλαιστίνιος αξιωματούχος υπό το καθεστώς της ανωνυμίας μίλησε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP, λέγοντας πως ο μόνος υπεύθυνος που έχει καθυστερήσει μία συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων είναι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ.

«Η στρατιωτική πίεση το μόνο πράγμα που θα μπορούσε να δημιουργήσει μια συμφωνία»

Μπενιαμίν Νετανιάχου

«Ο Νετανιάχου είναι υπεύθυνος για την καθυστέρηση και τα εμπόδια στην επίτευξη προκαταρκτικής συμφωνίας για την απελευθέρωση αρκετών ομήρων. Δεν ενδιαφέρεται να τους βρει ζωντανούς. Το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να διατηρήσει το πολιτικό του μέλλον», είπε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι η Χαμάς δήλωσε ότι αναστέλλει τις διαπραγματεύσεις για τους ομήρους λόγω της διαχείρισης από το Ισραήλ του θέματος του νοσοκομείου Αλ Σίφα στη Γάζα, δήλωσε στο Reuters Παλαιστίνιος αξιωματούχος που έχει ενημέρωση σχετικά με τις συνομιλίες για τους ομήρους.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Meet the Press» του NBC News, δήλωσε ότι «θα μπορούσε να υπάρξει» μια πιθανή συμφωνία για τους ομήρους με τη Χαμάς, αλλά αρνήθηκε να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες, λέγοντας ότι θα μπορούσε να ματαιώσει τις ευαίσθητες διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση όσων αιχμαλωτίστηκαν στις 7 Οκτωβρίου.

«Νομίζω ότι όσο λιγότερα λέω γι’ αυτό, τόσο περισσότερο αυξάνω τις πιθανότητες να υλοποιηθεί», είπε χαρακτηριστικά.

Νετανιάχου: «Οποιαδήποτε συμφωνία θα ήταν αποτέλεσμα πίεσης, στρατιωτικής πίεσης»

Τις εβδομάδες που ακολούθησαν, ο ανελέητος βομβαρδισμός της Γάζας από το Ισραήλ ως απάντηση έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 11.000 ανθρώπων. Ερωτηθείς από την παρουσιάστρια Κρίστεν Γουέλκερ για το πόσο κοντά βρισκόταν το Ισραήλ στην απελευθέρωση των ομήρων, ο Νετανιάχου υποστήριξε ότι καμία συμφωνία δεν ήταν κοντά μέχρι που οι δυνάμεις του άρχισαν τη χερσαία επιχείρηση στη Γάζα.

«Ακούσαμε ότι υπήρχε μια επικείμενη συμφωνία αυτού ή εκείνου του είδους και μετά μάθαμε ότι όλα αυτά ήταν ανοησίες. Αλλά από τη στιγμή που ξεκινήσαμε τη χερσαία επιχείρηση αυτό άρχισε να αλλάζει», είπε.

Η παρουσιάστρια συνέχισε να ρωτάει τον Νετανιάχου το αν υπάρχει πιθανότητα για μία συμφωνία απελευθέρωσης περισσότερων ομήρων με τον Νετανιάχου να απαντάει: «Θα μπορούσε να υπάρξει», αλλά όπως είπε οποιαδήποτε συμφωνία, θα ήταν «αποτέλεσμα πίεσης, στρατιωτικής πίεσης», σημείωσε και επέναισε το έργο των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων.

«Αυτό είναι το μόνο πράγμα που θα μπορούσε να δημιουργήσει μια συμφωνία και αν μια συμφωνία είναι διαθέσιμη. Λοιπόν, θα μιλήσουμε γι’ αυτό όταν υπάρξει. Θα την ανακοινώσουμε αν είναι εφικτή», είπε ακόμα.

Ερωτηθείς αν γνωρίζει πού κρατούνται αυτή τη στιγμή όλοι οι όμηροι, ο Νετανιάχου είπε: «Γνωρίζουμε πολλά, αλλά δεν θα πω κάτι περισσότερο».

Αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν επιβεβαίωσε στο NBC News την Κυριακή ότι συζητείται μια πιθανή συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων.

Αυτή θα προέβλεπε την απελευθέρωση περίπου 80 γυναικών και παιδιών σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση Παλαιστίνιων γυναικών και εφήβων που κρατούνται από το Ισραήλ, δήλωσε ο αξιωματούχος, ο οποίος δεν είχε εξουσιοδότηση να μιλήσει δημοσίως.

Πρόσθεσαν ότι οι ΗΠΑ διερευνούν και άλλες επιλογές και δεν είναι βέβαιο ότι κάποια από αυτές θα πετύχει.

Για το τι θα συμβεί στη Λωρίδα της Γάζας

Τέλος, όσον αφορά ποιος θα κυβερνήσει τη Λωρίδα της Γάζας μόλις τελειώσει ο πόλεμος με τη Χαμάς, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, δήλωσε ότι πρέπει να αναλάβει μια «διαφορετική αρχή», αλλά αρνήθηκε να πει αν θα δεχόταν μια διεθνή δύναμη να ελέγξει την περιοχή.

Πιεζόμενος να διευκρινίσει τι εννοούσε με την έκκλησή του για μια «διαφορετική» διοίκηση που θα κυβερνήσει τη Γάζα, ο Νετανιάχου αρνήθηκε να δώσει σαφή απάντηση λέγοντας: «Νομίζω ότι είναι πολύ νωρίς για να πούμε».

Οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει ότι θα αντιταχθούν σε μια μεταπολεμική κατοχή της Γάζας από το Ισραήλ.

Sports in

«Κλείνουν» τα πρώτα φιλικά στον Άρη

Οι κιτρινόμαυροι αναμένεται μέσα στις επόμενες μέρες να ανακοινώσουν τρία ή τέσσερα παιχνίδια προετοιμασίας, που θα διεξαχθούν στην Ολλανδία, κατά το διάστημα του βασικού σταδίου της προετοιμασίας.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024