«Άλλα κόλπα» με τις τιμές και τα «καρτελάκια»
Σε ποια προϊόντα οι τιμές αυξήθηκαν τον Οκτώβριο για να μειωθούν με «καρτελάκι» τον Νοέμβριο – Τι αποκαλύπτουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ
- «Mr Everyman»: Οι 51 άνδρες που καταδικάστηκαν για τους βιασμούς της Ζιζέλ - Γιατί τους ονόμασαν έτσι;
- Νέα επιδείνωση του καιρού με καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους και χιόνια
- Στους 94 έχουν φτάσει οι νεκροί στη Μοζαμβίκη μετά το πέρασμα του κυκλώνα Σίντο
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
Πολύ σκληρή για να «πεθάνει» αποδεικνύεται η ακρίβεια στα τρόφιμα και στα βασικά καταναλωτικά είδη καθημερινής ανάγκης, όπως καθαριστικά, απορρυπαντικά και είδη προσωπικής υγιεινής, ενώ την ίδια ώρα φαίνεται ότι τα «καρτελάκια» των μειώσεων μπήκαν σε ορισμένες κατηγορίες προϊόντων που τον Οκτώβριο ανατιμήθηκαν για να μειωθεί η τιμή σε κάποιους κωδικούς τον Νοέμβριο.
Από τα 60 ερευνώμενα αγαθά που περιέχει το «καλάθι» της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής στην ομάδα «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά» μόνο στα 14 σημειώθηκαν μειώσεις τιμών, χωρίς όμως να κάνουν τη διαφορά. Κι αυτό γιατί συνολικά ο πληθωρισμός των τροφίμων κινήθηκε ανοδικά από μήνα σε μήνα με αύξηση 1,7%, «τρέχοντας» τον Οκτώβριο με σχεδόν διψήφιο ποσοστό αύξησης στο 9,9% από 9,4% στον Σεπτέμβριο.
Στα τρόφιμα, οι μεγάλοι πρωταγωνιστές στις ανατιμήσεις και του Οκτωβρίου σε σχέση με το Σεπτέμβριο παρέμειναν οι κατηγορίες: ελαιόλαδο και φρούτα και ακολούθησαν το κακάο και η σοκολάτα σε σκόνη, το γάλα, οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, τα αυγά η μαργαρίνη και τα τυριά.
Χαώδεις διαφορές
Ενώ οι μηνιαίες αυξήσεις στα αγαθά των τροφίμων και των ποτών έφτασαν έως 14,05% (σ.σ. στο ελαιόλαδο), οι μειώσεις ήταν 7 φορές χαμηλότερες ποσοστιαία, καθώς στην καλύτερη περίπτωση έφτασαν στο 1,85% (στα πατατάκια), ξεκινώντας από 0,07% στο γιαούρτι και 0,08% στα ζυμαρικά.
Από τα 60 ερευνώμενα αγαθά που περιέχει το «καλάθι» της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής στην ομάδα «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά» μόνο στα 14 σημειώθηκαν μειώσεις τιμών
Πιο αναλυτικά, εκτός από το ελαιόλαδο και τα φρέσκα φρούτα (8,05%), οι τιμές από μήνα σε μήνα αυξήθηκαν στο φρέσκο γάλα (4,78%), στα αυγά (4,11%), στα τυριά (2,31%), στα παρασκευάσματα με βάση τα ψάρια και τα θαλασσινά (5,38%), στη μαργαρίνη και σε άλλα φυτικά λίπη (2,47%), στον καφέ (1,9%), στα αναψυκτικά (1,74%) και στους χυμούς φρούτων (1,6%).
Τα «καρτελάκια»
Για όλες τις παραπάνω κατηγορίες – εξαιρούνται το ελαιόλαδο και τα φρούτα – οι καταναλωτές είδαν πριν μερικές μέρες τα πρώτα «καρτελάκια» μειώσεων τιμών, με πιο χαρακτηριστική την περίπτωση του φρέσκου γάλακτος.
Να σημειωθεί ωστόσο ότι για να μπει το «καρτελάκι» σε κάποιο προϊόν απαραίτητη προϋπόθεση είναι η μείωση τουλάχιστον 5% και κατ’ ελάχιστον για ένα εξάμηνο.
Όσον αφορά τα προϊόντα που συμμετέχουν στη «μόνιμη μείωση τιμής», σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα, έχουν ξεπεράσει τα 740 προϊόντα από 63 εταιρείες και σε 50 διαφορετικές κατηγορίες.
«Στόχος μας να προσεγγίσουμε τα 1.000 διαφορετικά προϊόντα. Παρακινούμε τους καταναλωτές να αξιοποιούν το καλάθι του νοικοκυριού και την πρωτοβουλία μόνιμης μείωσης τιμής, γιατί τονώνει τον ανταγωνισμό και οδηγεί προς τα κάτω τις τιμές», υπογράμμισε ο υπουργός.
Τα αποτελέσματα του μέτρου θα αρχίσουν να φαίνονται από τον επόμενο μήνα και το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης είναι μπορέσουν να ανατρέψουν τα «σκληρά» νούμερα της ΕΛΣΤΑΤ, καθώς οι νέες ανατιμήσεις στα τρόφιμα τον Οκτώβριο ανέκοψαν την πτωτική πορεία του δείκτη τιμών καταναλωτή. Τον Οκτώβριο διαμορφώθηκε σε 3,4% από 1,6% τον Σεπτέμβριο.
Πόσο αυξήθηκαν οι τιμές στα καθαριστικά και στα είδη προσωπικής υγιεινής
Δεν είναι όμως μόνο τα τρόφιμα και τα ποτά που κατέγραψαν ανατιμήσεις τον Οκτώβριο για να μπουν ορισμένα αυτόν τον μήνα στο μέτρο της «μόνιμης μείωσης τιμής». Το ίδιο συνέβη και για τα βασικά καταναλωτικά είδη καθημερινής ανάγκης.
Έτσι λοιπόν, στα είδη καθαρισμού και συντήρησης σπιτιού, όπως χλωρίνη, απορρυπαντικά για το πλύσιμο των ρούχων (στο χέρι και στο πλυντήριο), απορρυπαντικά για πιάτα (στο χέρι και στο πλυντήριο), μαλακτικό ρούχων, υγρό καθαριστικό τζαμιών, καθαριστικό τουαλέτας κ.λπ., καθώς και στα άλλα είδη οικιακής χρήσης, π.χ. χαρτί κουζίνας, χαρτοπετσέτες, αλουμινόχαρτο, σακούλες σκουπιδιών κ.ά., οι τιμές σε μηνιαία βάση, δηλαδή συγκρίνοντας τις τιμές του Οκτωβρίου με εκείνες του Σεπτεμβρίου, αυξήθηκαν 1,13% και 1,4% αντίστοιχα.
Ετησίως, ήτοι σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2022, οι τιμές των ειδών καθαρισμού και συντήρησης σπιτιού είναι υψηλότερες κατά 4,64%, ενώ στα άλλα είδη οικιακής χρήσης οι τιμές παραμένουν σταθερές.
Στα είδη προσωπικής υγιεινής (χαρτί υγείας, παιδικές πάνες, σερβιέτες, οδοντόκρεμα, σαπούνια, σαμπουάν, αφρός ξυρίσματος, αφρόλουτρο κ.ά.) μέσα σε ένα μήνα, από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Οκτώβριο, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 1,5%, ενώ συγκριτικά με τον πέρσι είναι αυξημένες κατά 3,2%.
Πηγή: ΟΤ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις