Ελλάδα και ΗΠΑ ανοίγουν ηλεκτρική λεωφόρο στα Δ. Βαλκάνια – Υπεγράφη MoU
Οι δύο χώρες ενισχύουν την ενεργειακή συνεργασία και ασφάλεια.
- Η τηλεθέαση του debate ΣΥΡΙΖΑ – Ελπίδες για τη συμμετοχή στην κάλπη της Κυριακής – Η σύγκριση με το ΠΑΣΟΚ
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Να απομονώσει τους αποστάτες καλούν οι 87+ τον πολιτικό κόσμο - «Να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας»
Σε ένα βήμα προς την ενίσχυση της ενεργειακής συνεργασίας και ασφάλειας προχώρησαν οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και των ΗΠΑ, με την υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης, το οποίο θέτει το πλαίσιο των από κοινού δράσεων για ενεργειακά θέματα στα Δυτικά Βαλκάνια.
Το Μνημόνιο Κατανόησης αποσκοπεί στην προώθηση του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ και εντάσσεται στη συνεργασία μεταξύ του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών και της USAID.
Από ελληνικής πλευράς, το Μνημόνιο υπέγραψαν η γενική γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του υπουργείου Εξωτερικών, Μάιρα Μυρογιάννη, και ο γενικός γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης.
Για την αμερικανική πλευρά, η πρέσβης Erin Elizabeth McKee υπέγραψε εκ μέρους του Γραφείου για την Ευρώπη και την Ευρασία της Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ (USAID).
Ο ρόλος της Ελλάδας στα Δυτικά Βαλκάνια
Κατά την έναρξη της τελετής, η κυρία Μυρογιάννη υπογράμμισε τη σημασία της ενεργειακής συνεργασίας ως βασικού παράγοντα για την προώθηση της περιφερειακής ολοκλήρωσης και της ασφάλειας στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, όπου η Ελλάδα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο, όπως άλλωστε αυτό είχε συζητηθεί και κατά τον 4ο Στρατηγικό Διάλογο Ελλάδας-ΗΠΑ τον Φεβρουάριο 2023.
Με το εν λόγω Μνημόνιο, τόνισε η γενική γραμματέας, θα διευκολυνθεί η δημιουργία μιας πιο αποτελεσματικής, βιώσιμης και διασυνδεδεμένης αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας με τους γείτονές της, ενισχύοντας έτσι τις διασυνοριακές συναλλαγές, τη σύγκλιση τιμών και τη σταθερότητα του δικτύου.
Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης, αναφέρθηκε στην προσήλωση της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, με ορόσημο τη Διάσκεψη της Θεσσαλονίκης το 2003. «Το Μνημόνιο θα συνεισφέρει στη σύζευξη των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας συμβάλλοντας στην οικονομική ανάπτυξη και σταθερότητα στην περιοχή», είπε ο γενικός γραμματέας.
Η αμερικανική πλευρά τόνισε ότι με το Μνημόνιο αυτό θα ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ των ενεργειακών φορέων της Ελλάδας και των Δυτικών Βαλκανίων, με σκοπό την προώθηση της ενσωμάτωσης των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας και την ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή.
Πηγή: ΟΤ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις