Έβλεπα θετικά το Grexit άλλα έκανα λάθος, είπε ο διάδοχος της Μέρκελ στον Μητσοτάκη
«Το 2010 πίστευα ότι έπρεπε να μείνει εκτός η Ελλάδα αλλά τελικά σήμερα, ξέρω ότι έκανα λάθος», είπε ο διάδοχος της Μέρκελ στην κεφαλή του CDU Φρίντριχ Μερτς
Λανθασμένη χαρακτήρισε την -τότε- εκτίμησή του ότι η Ελλάδα έπρεπε να μείνει εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2010 ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς, σε συζήτηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε απόψε με τον επικεφαλής του CDU, Φρίντριχ Μερτς, σε εκδήλωση του Ιδρύματος «Κόνραντ Αντενάουερ» με τίτλο: «Ελλάδα και Ευρώπη: ένα νέο κεφάλαιο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Φρίντριχ Μερτς».
«Το 2010 πίστευα ότι έπρεπε να μείνει εκτός η Ελλάδα αλλά τελικά σήμερα, ξέρω ότι έκανα λάθος»
Ο Φρίντριχ Μερτς ρωτήθηκε για το Grexit που είχε προτείνει το κόμμα του, το CDU, παραδεχόμενος ότι η απόφαση της Άνγκελα Μέρκελ τότε ήταν σωστή. «Η χώρα σας είναι ισχυρός πυλώνας Κυριάκο για την ΕΕ και επιτρέψτε μου να πω ότι εξαρτόμαστε από ισχυρά κράτη μέλη στην ΕΕ γιατί αντιμετωπίζουμε μεγάλες προκλήσεις στον κόσμο. Τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Ισραήλ. Στις ΗΠΑ επίσης βλέπουμε την πιθανότητα ο Τραμπ να επανεκλεγεί. Σε έναν χρόνο θα φτάσουμε εκεί και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι. Η Ελλάδα είναι από τους ισχυρούς μας εταίρους στην ΕΕ. Το 2010 πίστευα ότι έπρεπε να μείνει εκτός η Ελλάδα αλλά τελικά σήμερα, ξέρω ότι έκανα λάθος. Η απόφαση που πήρε η Μέρκελ ήταν σωστή», ανέφερε.
«Πρέπει να αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πλευρά του τάχθηκε εκ νέου υπέρ της πρότασης της Κομισιόν για «ιδιοκτησία» του δημοσιονομικού δρόμου κάθε κράτους – μέλους, αλλά και για δημοσιονομική ευελιξία με αντάλλαγμα τη συνεπή υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων εν όψει της αναμόρφωσης του Ευρωπαϊκού Συμφώνου Σταθερότητας.
«Πρέπει να αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος, όπου είχαμε πολύ μεγάλη λιτότητα και δρακόντεια δημοσιονομικά μέτρα με αποτέλεσμα ένα νέο κύκλο ύφεσης και αδυναμία επίτευξης των δημοσιονομικών μας στόχων», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.
«Είναι αδιαπραγμάτευτη η δημοσιονομική μας πειθαρχία, μέσω μιας φιλοαναπτυξιακής πολιτικής, είναι δέσμευση μου προς τους Έλληνες πολίτες να μην ξαναπεράσουμε ό,τι έγινε το 2010 με την οικονομική κρίση», σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Υπάρχει πλέον μεγαλύτερη κατανόηση για το ζήτημα του Μεταναστευτικού»
«Στο μεταναστευτικό πλέον στην Ελλάδα μπορούμε να διαχειριστούμε τις ροές και να προωθούμε ταυτόχρονα τις διαδικασίες απονομής ασύλου. Εάν η Γερμανία είναι ένας μεγάλος «μαγνήτης» για τους μετανάστες τότε η διαχείριση της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης θα γίνει πολύ δυσκολότερη. Χρειαζόμαστε περισσότερη βοήθεια, περισσότερα χρήματα, καλύτερη συνεργασία με τις τρίτες χώρες και αποτελεσματικότερη πολιτική επιστροφών. Είμαι περισσότερο αισιόδοξος πλέον, καθώς στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπάρχει πλέον μεγαλύτερη κατανόηση για το ζήτημα του Μεταναστευτικού», πρόσθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Με την Τουρκία έχουμε συμφωνήσει σε έναν Οδικό Χάρτη για την εξομάλυνση των διμερών μας σχέσεων, ώστε να προβάλλουμε τη «θετική» ατζέντα και μην επιτρέψουμε στις δυσκολίες που έχουμε να καταλήξουν σε μία στρατιωτική αναμέτρηση. Πείσαμε την Τουρκία πως η προηγούμενη αναθεωρητική της στάση έναντι της Ελλάδος ήταν εξόχως αντιπαραγωγική, τους τελευταίους μήνες οι σχέσεις μας χαρακτηρίζονται από détente, έχω συναντήσει ήδη τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δύο φορές τους τελευταίους μήνες, προφανώς και διαφωνώ απόλυτα με τα σχόλια του για τη Χαμάς, αλλά αυτό δεν αποτελεί λόγο για να μην τον καλωσορίσω στην Ελλάδα σε κάτι λιγότερο από έναν μήνα, όπου θα συζητήσουμε για τις διμερείς μας σχέσεις. Έχουμε όλοι μας συμφέρον να μη γενικευθεί η σύρραξη ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς» σημείωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
- Νίκος Αλιάγας: Χόρεψε τσάμικο μπροστά στον Πύργο του Άιφελ και έγινε viral
- Ο νέος κοινοβουλευτικός χάρτης: η αναβάθμιση του ΠΑΣΟΚ, ο κατακερματισμός του ΣΥΡΙΖΑ και οι 21 ανεξάρτητοι
- Ο Έλον Μασκ ψηφίζει Φειδία Παναγιώτου για πρόεδρο της ΕΕ – Η ανάρτηση στο Χ
- Ουκρανία: Η εμπλοκή της Βρετανίας στον πόλεμο
- Ο Ράσελ νίκησε στο Λας Βέγκας, ο Φερστάπεν πήρε το πρωτάθλημα (pics)
- ΞΕΕ: Ομαδικές αγωγές ξενοδόχων κατά της Booking