ΣΥΡΙΖΑ: Οι διήμερες χαρακιές στην ανανεωτική Αριστερά που έγραψαν τη διάσπαση
Η πρώτη Κεντρική Επιτροπή του Στέφανου Κασσελάκη έμελλε να είναι ιστορική, καθώς έφερε την τρίτη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ - Το κλίμα που επικράτησε στη διήμερη συνεδρίαση
Δύο μέρες που χαράχθηκαν στο σώμα της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστέρας και θα αποτελέσουν, δεδομένα, ιστορικά ντοκουμέντα, ήταν αυτές που εκτυλίχθηκαν κατά τη διάρκεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στο ξενοδοχείο «President».
Το κλίμα πολέμου που επικράτησε ήταν αν μη τι άλλο ήταν προδιαγεγραμμένο, αν και δεν έλειψαν οι μεγάλες εκπλήξεις. Η αριστερή τάση του κόμματος είχε προαναγγείλει ότι ενδεχόμενες διαγραφές ή «πολιτική αποδοκιμασία» των τεσσάρων υπό παραπομπή στελεχών -αν και οι δύο είχαν ήδη αποχωρήσει- ήταν casus belli. Από την πλευρά του ο Στέφανος Κασσελάκης διέψευσε όσους ήλπιζαν σε μια διαδικασία με λειασμένες -όσο το δυνατόν γινόταν- γωνίες.
Σχολιάστηκε το πολιτικό λεξιλόγιο του Στέφανου Κασσελάκη και η αργοπορία
Από την Παρασκευή είχε αναφερθεί ότι θα προσφύγει στην ετυμηγορία του κόσμου που τον εξέλεξε, τη βάση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μέσω δημοψηφίσματος, εάν δεν περάσουν οι διαγραφές. Το Σάββατο εμπλούτισε τη φαρέτρα του με την εισαγωγική τοποθέτησή του, επιτιθέμενος στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον Γιώργο Κατρούγκαλο και τους κ.κ. Βίτσα, Σκουρλέτη, Φίλη, Τζουμάκα.
Αναφέρθηκε σε «σάλτσες» και «πουμαρό», μίλησε για «κομματίλα» και «καμαρίλα», είπε για «5η φάλαγγα» και δεν θέλησε να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε σύνθεση, χαρακτηριστικό που διέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη μέρα της δημιουργίας του.
Οι συγκεκριμένες εκφράσεις έκαναν αίσθηση και προκάλεσαν αντίδραση στα στελέχη που -αργότερα- θα αποχωρούσαν. Αρκετοί σχολίασαν το γεγονός, λέγοντας πως δεν είναι λέξεις που συνηθίζονται στο πολιτικό λεξιλόγιο της Αριστεράς.
Αρνητικά σχολιάστηκε επίσης η καθυστέρησή του κατά την πρώτη μέρα της Κεντρικής Επιτροπής, καθώς, ήρθε δύο ώρες αργότερα από το προκαθορισμένη ώρα έναρξης. Βέβαια, εντύπωση έκανε το γεγονός ότι στις 12:00 το ξενοδοχείο είχε κατακλυστεί από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κάτι, που, δεν γινόταν σε προηγούμενες διαδικασίες. Κάποιοι το αποδίδουν σε γεγονός συνεννόησης μεταξύ τάσεων, άλλοι στα μεγάλα διακυβεύματα που κρινόντουσαν…
Έκπληξη από τη στάση Κασσελάκη…
Ακόμη και οι πιο έμπειροι στην ανθρωπογεωγραφία της Κουμουνδούρου δεν περίμεναν αυτές τις πολιτικές κινήσεις από τον Στέφανο Κασσελάκη. Εκτιμούσαν ότι σε καμία περίπτωση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν θα τραβήξει τα σχοινιά μέχρις εσχάτων ούτε ότι η επίθεσή του θα είναι τόσο σκληρή. Η έκπληξη ήταν διάχυτη ακόμη και σε στελέχη που, αν και δεν ήταν στον στενό πυρήνα του, δεν ήταν και εναντίον του.
Απαντώντας σε αυτούς ο Στέφανος Κασσελάκης υπογράμμισε πως ο ίδιος δεν έχει κανέναν δικό του στενό κύκλο. «Για όλους εσάς που μου λέτε «σε στηρίξαμε»: Ευχαριστώ, είμαι ευγνώμων, αλλά από εδώ και πέρα αυτό δεν έχει σημασία για μένα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
… με το «χάος» να φτάνει
Οι αντιδράσεις στην ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη ήταν έντονες εντός της αίθουσας. Ο Νίκος Φίλης φώναξε «αίσχος» και «ντροπή», όταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε τη φράση «5η φάλαγγα». Από την άλλη υπήρξαν έντονες αντιδράσεις υπέρ του Στέφανου Κασσελάκη, με χειροκροτήματα και ζητωκραυγές στα λεγόμενά του. Οι συνθήκες είχαν ξεκινήσει να εκτροχιάζονται.
Ακολούθησαν τα τρία αιτήματα από πλευράς Αχτσιόγλου και «Ομπρέλας», που απορρίφθηκαν. Το πρώτο αφορούσε την άρνηση του προεδρείου να πραγματοποιηθεί ψηφοφορία πριν τη συζήτηση για το δημοψήφισμα, το δεύτερο ήταν η πρόταση μομφής κατά του προεδρείου από τον Νάσο Ηλιόπουλο και το τρίτο η διεξαγωγή ενός δίωρου κύκλου συζήτησης που πρότειναν για το δημοψήφισμα.
Η αποχώρηση από τη διαδικασία ήταν ηχηρή, καθώς, μαζί με την «Ομπρέλα» και την ομάδα Αχτσιόγλου, αποχώρησε και η ομάδα του Διονύση Τεμπονέρα, χωρίς να βρεθούν ούτε στη δεύτερη μέρα διεξαγωγής της Κεντρικής Επιτροπής.
Εκεί, στα πηγαδάκια της ΚΕ, ξεκίνησε μία συζήτηση στο κατά πόσο υπήρχε η αριθμητική ή/και πολιτική νομιμοποίηση για τη συνέχιση της διαδικασίας. Όπως αποδείχθηκε, σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου, στη συνέχεια αποχώρησαν 85 στελέχη, με τη διαδικασία να συνεχίζεται κανονικά.
Η συνθήκη αποχώρησης και οι καταγγελίες που ακολούθησαν έδιναν μία πρώτη γεύση του «χάους» που επικρατούσε στα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Οι αναπάντητες κλήσεις και το οριστικό τέλος
Το ξεκίνημα της δεύτερης μέρας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήταν εντελώς διαφορετική με την πρώτη. Κατά την ώρα έναρξης των εργασιών στα στελέχη που βρισκόντουσαν εκεί ήταν μετρημένα με το σταγονόμετρο, δείχνοντας τη μεγάλη αλλαγή που είχε συντελεστεί σε σχέση με την πρώτη μέρα.
Όμως, κατά τη διάρκεια της αναμονής, υπήρξε νέα μάχη για μια… αναπάντητη κλήση. Η Έφη Αχτσιόγλου κατήγγειλε δημοσίευμα που, όπως ανέφερε η ίδια έλεγε, «ότι επικοινώνησε μαζί μου χθες ο κ. Κασσελάκης».
Άνθρωποι κοντά στον Στέφανο Κασσελάκη απάντησαν πως η κλήση ήταν στις 11:32, λέγοντας πως «δεν χρειάζονται διαψεύσεις όταν υπάρχει η κλήση στις 11:32. Μπορεί να μην το άκουσε ή να ήταν αφόρτιστο το τηλέφωνο».
Ανταπαντώντας κύκλοι της Έφης Αχτσιόγλου, υπογράμμισαν πως «η κυρία Αχτσιόγλου δέχθηκε χθες στις 11:32 κλήση από άγνωστο νούμερο. Δεν έλαβε κάποιο μήνυμα ή ενημέρωση, ενώ ο κύριος Κασσελάκης δεν επικοινώνησε μαζί της με τον τρόπο που μέχρι τώρα επικοινωνούσαν, δηλαδή από διαφορετικό τηλεφωνικό αριθμό εκ μέρους του», για να προσθέσουν ότι «οι κρίσιμες στιγμές που βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι απαράδεκτο να καθορίζονται από αναπάντητες κλήσεις και fake news».
Έπειτα από αυτό όλοι ανέμεναν το οριστικό τέλος. Η διαδικασία κυλούσε ήσυχα και το ενδιαφέρον κινούνταν μόνο γύρω από την τροπολογία που κατέθεσαν οι λεγόμενοι προεδρικοί για τα δημοψηφίσματα και τις καταδικαστέες συμπεριφορές. Που, στο τέλος, έγιναν αποδεκτές σε πανηγυρικό κλίμα από τον Στέφανο Κασσελάκη, με αυτά τα στελέχη να μένουν -λογικώς- ικανοποιημένα.
Εκτός διαδικασίας η αναμονή είχε να κάνει με το κείμενο της οριστικής αποχώρησης των στελεχών της «Ομπρέλας». Λίγο μετά τις 16:00 η «αναμενόμενη» βόμβα έσκασε και αρκετά ιστορικά στελέχη της ανανεωτικής Αριστεράς ήταν, πλέον, εκτός ΣΥΡΙΖΑ μετά από περισσότερο από 13 χρόνια.
Κατήγγειλαν «το τοξικό κλίμα, τον νεοαυριανισμό και τον δεξιόστροφο λαϊκισμό, τις κραυγές και τον φανατισμός, το μίσος για το 3% και την ιστορική πορεία της Αριστεράς», κρατώντας ορθάνοιχτη την πόρτα για τη δημιουργία νέου πολιτικού σχηματισμού, καθώς, όπως είπαν τα 46 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής της «Ομπρέλας», «εμείς δηλώνουμε ότι αποχωρούμε από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Παραμένουμε στις επάλξεις και στην υπόθεση της ανανεωτικής – ριζοσπαστικής Αριστεράς».
Ακολούθησε η καταληκτική ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη, που ανήγγειλε για ακόμη μια φορά το τέλος των τάσεων στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. «Θέλω να πω στον κόσμο αυτόν, στον κόσμο που έχει ευθυγραμμιστεί με τη συγκεκριμένη πρώην τάση του ΣΥΡΙΖΑ, θέλω να πω ότι έχετε χώρο εδώ μέσα. Κι ότι η μόνη τάση θα είναι η δημοκρατική τάση από τη βάση, με τα όργανα να κάνουν πολιτική από εσάς και για εσάς και για όλη την κοινωνία», είπε, αναφερόμενος στην «Ομπρέλα», καλώντας παράλληλα τους κ.κ. Τσακαλώτο και Πέρκα να παραδώσουν την έδρα τους. Κάτι, που και οι δύο έχουν αρνηθεί.
Η ομάδα Αχτσιόγλου πήρε το όπλο της αλλά… παραμένει: Ο Κασσελάκης πήρε επιχειρήματα από την alt right και το «αντι-ΣΥΡΙΖΑ» μέτωπο
Με το τέλος της ομιλίας του Στέφανου Κασσελάκη εκδόθηκε ανακοίνωση της ομάδας της Έφης Αχτσιόγλου που χρησιμοποίησε σκληρούς όρους για τον Στέφανο Κασσελάκη. Βέβαια, είναι γεγονός, ότι παρά τις κατηγορίες ότι ο Στέφανος Κασσελάκης «δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει αντιδραστικά σχήματα από τη φαρέτρα της alt right και του εγχώριου «αντι-ΣΥΡΙΖΑ» μετώπου», παραμένουν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Αρκετοί εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη στάση, να αποτελούν δηλαδή την πιο «αριστερή φωνή» εντός του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπό την ηγεσία του Στέφανου Κασσελάκη είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Βέβαια, αντιλαμβάνονται τους συναισθηματικούς λόγους που μπορεί να συνδεόνται με αυτήν την απόφαση ή/και κάποιους πολιτικούς.
Σύμφωνα με τους ίδιους, πάντως, «ο Στέφανος Κασσελάκης επέλεξε συνειδητά αντί για τον δρόμο της σύνθεσης, το δρόμο της κατασκευής του «εσωτερικού εχθρού». Είναι μια αδιέξοδη επιλογή που ευτελίζει την Πολιτική, τη Δημοκρατία και την Αριστερά».
Η επόμενη μέρα
Πλέον, με την «Ομπρέλα» να έχει αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αποτελώντας την τρίτη διάσπαση στην ιστορία του, και τον Στέφανο Κασσελάκη να βγαίνει ενισχυμένος από την Κεντρική Επιτροπή, το βάρος μεγαλώνει για τον νέο πρόεδρο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Καλείται σε λίγους μήνες -με αφορμή τις ευρωεκλογές- να αναμετρηθεί με τα ποσοστά του κόμματος, που, τουλάχιστον στις δημοσκοπήσεις, δείχνουν μεγάλη πτώση. Όπως φυσικά να αναδιατάξει τον λαβωμένο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Ανάλογη ανησυχία είχε ο Γιάννης Ραγκούσης κατά την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή. Ευχήθηκε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «όταν έρθει η ώρα να μην παραδώσει μία πρώην αξιωματική αντιπολίτευση. Μονοψήφια και πολιτικά νεκρή αντί για απλώς άρρωστη, όπως ανέφερε στην ομιλία του».
Είναι αξιοσημείωτο όμως, με την ομάδα της Έφης Αχτσιόγλου να παραμένει στο κόμμα παρά τους μύδρους κατά του Στέφανου Κασσελάκη, το κατά πόσο θα σταματήσει η εσωκομματική αναταραχή, που, όπως είπε ο Στέφανος Κασσελάκης, «είναι η τελευταία φορά που ασχολείται».
- Βόρεια Κορέα: Σε οικονομική ανάπτυξη της περιφέρειας μέσω της βιομηχανίας στοχεύει ο Κιμ Γιονγκ Ουν
- Μαγδεμβούργο: Καταδικάζει την επίθεση η Σαουδική Αραβία – «Βαθύτατα συγκλονισμένος» ο Μακρόν
- ΗΠΑ: Οι Ρεπουμπλικανοί προστατεύουν τις επενδύσεις του Μασκ στην Κίνα, λένε οι Δημοκρατικοί
- Αμαλιάδα: «Αν δω το παραμικρό θα την ”σκίσω” επιστημονικά», λέει ο τεχνικός σύμβουλος της Ειρήνης Μουρτζούκου
- Αμαλιάδα: «Το ψέμα θέλει μνήμη και η αλήθεια θάρρος» – Ανατροπή από μάρτυρα – «κλειδί»
- Μαγδεμβούργο: Για «κενό ασφαλείας» στη χριστουγεννιάτικη αγορά κάνει λόγο ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας