Αμυνα. Αμυντική λειτουργία. Αν δεν «φας» γκολ τουλάχιστον δεν θα χάσεις. Το έλεγε (και) ο Φερνάντο Σάντος και σε κακό δεν του έχει βγει. Η εθνική ομάδα πήρε ολόκληρο Euro το 2004 στηριζόμενη σε αυτό το δόγμα. Στο ΝΒΑ χρόνια λένε ότι η επίθεση κόβει τα πολλά εισιτήρια, αλλά η άμυνα κερδίζει τα παιχνίδια. Το πρωτάθλημα της Super League έφτασε ήδη στην 10η αγωνιστική. Λίγο πριν του δρόμου τα μισά (της κανονικής περιόδου) οι περισσότερες ομάδες της ελληνικής ελίτ όταν πρέπει να ασχοληθούν με την άμυνα μάλλον «τα έχουν φορτώσει στον κόκορα».

Βασικό ζητούμενο το «μηδέν πίσω». Να μη φάμε γκολ, που λένε οι προπονητές. Clean sheet, όπως το ονομάζουν οι Αγγλοι και όλη η UEFA. Σαν να λέμε «καθαρή εστία». Ως τώρα καμία από τις 14 ομάδες της πρώτης κατηγορίας δεν έχει καταφέρει το απόλυτο.

Οι Αιώνιοι

Την καλύτερη επίδοση την έχουν οι Αιώνιοι με έναν… αστερίσκο. Το μεταξύ τους ντέρμπι που δεν τελείωσε, αλλά έμεινε στο 1-1. Με βάση αυτό το 1-1 στο χορτάρι ο Ολυμπιακός έχει 6 ματς με απαραβίαστη εστία και ο ΠΑΟ πέντε. Ακολουθούν οι Θεσσαλονικείς. ΠΑΟΚ και Αρης είναι στο 4 – 6 (δεν έχουν δεχθεί – έχουν δεχθεί γκολ) ματς και μετά είναι η ΑΕΚ με μόλις 3 στα 10. Χειρότερος όλων ο Βόλος που έχει δει την εστία του να παραβιάζεται σε όλους του τους αγώνες ως τώρα (έχει βέβαια ένα ματς λιγότερο, αυτό με τον Πανσερραϊκό στις 29/11).

Ο Ατρόμητος έχει τη χειρότερη άμυνα με παθητικό 20 τερμάτων. Δέχεται κατά μέσο όρο δυο γκολ ανά παιχνίδι. Την καλύτερη την έχει ο Παναθηναϊκός που έχει δεχθεί έξι γκολ ως τώρα. Τον χειρότερο συντελεστή (-12) τον έχει ο Παναιτωλικός που έχει τη χειρότερη επίθεση με 6 γκολ και άμυνα που έχει δεχθεί 18. Είναι τελευταίος με έξι βαθμούς μαζί με ΠΑΣ Γιάννινα και Βόλο και θα πρέπει να βελτιωθεί άμεσα αν δεν θέλει να μπλέξει σε περιπέτειες υποβιβασμού.

Αυτοί οι τρεις μαζί με την Κηφισιά έχουν τις λιγότερες νίκες (μόλις 1 στα 10 πρώτα ματς), αλλά η ομάδα των βορείων προαστίων σώζει εν μέρει την παρτίδα με τις πέντε ισοπαλίες (οι περισσότερες στη λίγκα) που έχει καταφέρει. Στο πόσα ματς τελείωσαν με goal – no goal (να σκοράρουν και οι δυο ομάδες ή μόνο η μια/καμία) η απάντηση είναι (σχεδόν) ισοπαλία. Στα 69 παιχνίδια που έχουν διεξαχθεί στα ελληνικά γήπεδα φέτος στα 34 έβαλαν γκολ και οι δυο αντίπαλοι και στα 35 μόνο ο ένας ή κανένας.

Τρεις αγωνιστικές πριν από το φινάλε του πρώτου γύρου δεν υπάρχει ομάδα αήττητη. Τελευταίος που γνώρισε την ήττα ήταν ο Ολυμπιακός την προηγούμενη αγωνιστική από τον ΠΑΟΚ στο Φάληρο.

Οι Σερραίοι

Το γκολ του Μούργου δυο λεπτά πριν από το φινάλε που διαμόρφωσε το 2-1 του Πανσερραϊκού επί του ΟΦΗ ήταν το 200ο στο φετινό πρωτάθλημα (με το 3-0 στα χαρτιά του ΠΑΟ επί του Ολυμπιακού). Αυτό σημαίνει 2,89 γκολ ανά αγώνα, πάνω από τα όρια του over 2,5. Μια επίδοση μάλλον καλή. Καλή επίθεση, κακή άμυνα αντίστοιχα. Καλό για τον κόσμο που βλέπει γκολ. Τέσσερις παίκτες μοιράζονται την πρώτη θέση των σκόρερς. Από πέντε γκολ έχουν πετύχει οι Ελ Κααμπί, Ποντένσε, Ζίβκοβιτς και Μορόν. Αλλοι τόσοι έχουν τις περισσότερες ασίστ (4 από 4): Ματέους, Ελίασον, Σορία και Φορτούνης. Τέσσερις ομάδες, το Big-4 (ΠΑΟ, Ολυμπιακός, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ) είναι κοντά στην κορυφή με ελάχιστη απόσταση και η συνέχεια αναμένεται συναρπαστική. Οσο η άμυνα δεν κρατάει το μηδέν όλα είναι πιθανά για όλους.

Πηγή: Έντυπη έκδοση ΝΕΑ