Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Εκκρεμότητες εν μέσω πολέμων και πιθανή τριήμερη Σύνοδος Κορυφής

Εκκρεμότητες εν μέσω πολέμων και πιθανή τριήμερη Σύνοδος Κορυφής

Πολλά τα ανοιχτά μέτωπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης εν μέσω των πολέμων σε Γάζα και Ουκρανία

Το ζήτημα του θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου για την παροχή βοήθειας στη Γάζα βρίσκεται εκ νέου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους Υπουργούς Εξωτερικών που συνεδριάζουν σήμερα στις Βρυξέλλες να καλούνται να κάνουν ακόμη ένα βήμα προς την πιθανή υλοποίησή του.

Η πρόταση της Κύπρου βρίσκει θετική ανταπόκριση από την πλευρά των Βρυξελλών με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να έχει εκφραστεί ανοιχτά υπέρ, ωστόσο όπως αναφέρει Ευρωπαίος Αξιωματούχος προς το παρόν υπάρχουν πρακτικές δυσκολίες, ενώ για ένα τέτοιο εγχείρημα χρειάζεται και η συνεργασία του Ισραήλ.

Να σημειωθεί ότι από τις 16 Οκτωβρίου, οκτώ πτήσεις της ΕΕ με πάνω από 372 τόνους βοήθειας έχουν ήδη φτάσει στην Αίγυπτο. Η Κομισιόν επισημαίνει παράλληλα ότι οι περισσότερες από αυτές τις προμήθειες έχουν ήδη παραδοθεί στη Γάζα από ανθρωπιστικούς εταίρους της ΕΕ στο πεδίο.

Τα νερά όμως στη Μέση Ανατολή παραμένουν αχαρτογράφητα και η ΕΕ καλείται να δώσει απαντήσεις για το πώς θα ενεργήσει τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα με πολλές παραμέτρους-όπως το μέγεθος της καταστροφής και η εξάλειψη ή μη της Χαμάς- να παραμένουν άγνωστες τη δεδομένη στιγμή.

Σε εκκρεμότητα το 12ο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας

Όσο η Μέση Ανατολή μονοπωλεί το ενδιαφέρον αυτή τη χρονική περίοδο, σε εκκρεμότητα παραμένει το 12ο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, αν και αναμενόταν την περασμένη εβδομάδα. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην καταστρατήγηση των περιοριστικών μέτρων με την Τουρκία και την Κίνα να αποτελούν τις βασικές χώρες που χρησιμοποιούν «παραθυράκια» για να εξάγουν προϊόντα διττής χρήσης προς την Μόσχα. Eπίσης, σε εξέλιξη βρίσκονται οι συζητήσεις για το πλαφόν για μεταφορά ρωσικού πετρελαίου, με τα μέτρα που είχαν ληφθεί να μην είναι πλέον απολύτως λειτουργικά.

Την ίδια ώρα, δε λείπουν οι πιέσεις από κράτη-μέλη, κυρίως τις βαλτικές χώρες, για να μην ξεχαστεί ο πόλεμος της Ουκρανίας, αλλά και να αποτελέσει το κύριο θέμα στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, η οποία δεν αποκλείεται να διαρκέσει τρεις ημέρες αντί για δύο. Κι αυτό γιατί αφενός η ατζέντα θα χαρακτηριζόταν παραπάνω από γεμάτη, αφετέρου η πολυπλοκότητα των θεμάτων και οι διαφωνίες δεν φαίνεται να επιτρέπουν γρήγορες διαδικασίες.

Με το βλέμμα στραμμένο στην Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου

H πλειοψηφία των χωρών τάσσεται κατά του να προχωρήσει μόνο το θέμα της δημιουργίας ταμείου διευκόλυνσης για την Ουκρανία

Καμία κίνηση καλής θέλησης από την Αλβανία στην υπόθεση Μπελέρη

Ειδικότερα, εκτός από την Ουκρανία και την Μέση Ανατολή, η διεύρυνση θα βρεθεί στις συζητήσεις των ηγετών με μία πρώτη κουβέντα να έχει προηγηθεί σε επίπεδο υπουργών της ΕΕ με τους ομολόγους τους των Δυτικών Βαλκανίων στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (12/11).

Προς το παρόν πάντως, η Ελλάδα εξακολουθεί να μην συναινεί εδώ και έναν μήνα στην αποστολή της σχετικής επιστολής των «27» προς τα Τίρανα, στοιχείο που αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Μολαταύτα, η Αλβανία δεν έχει προχωρήσει μέχρι στιγμής σε κάποια κίνηση καλής θέλησης στην υπόθεση του Φρέντι Μπελέρη. Η Κομισιόν με την σαφή αναφορά στην υπόθεση του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας και μιλώντας ξεκάθαρα για μία στάση από την πλευρά της Αλβανίας που «εγείρει σοβαρές ανησυχίες» έδειξε να αντιλαμβάνεται και να συμμερίζεται τη θέση της Αθήνας.

Στο τραπέζι των ηγετών θα βρεθεί επίσης τον Δεκέμβριο, τόσο η απόφαση σε σχέση με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Ουκρανία και την Μολδαβία όσο και το καθεστώς υποψήφιας χώρας για την Γεωργία, αλλά και η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Αργοί ρυθμοί στην αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου

Από την άλλη πλευρά, σε εκκρεμότητα βρίσκεται και η αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου. Οι συζητήσεις προς το παρόν προχωρούν με ρυθμούς αργούς και οι μεγάλες κόντρες καραδοκούν κάτι που δεν δημιουργεί αισιοδοξία για κλείσιμο του θέματος στη Σύνοδο του Δεκεμβρίου αν και δεν είναι ακατόρθωτο.

H πλειοψηφία των χωρών τάσσεται κατά του να προχωρήσει μόνο το θέμα της δημιουργίας ταμείου διευκόλυνσης για την Ουκρανία, ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ για την περίοδο 2024-2027.

Τουναντίον, υποστηρίζουν μία λύση σύμφωνα με την οποία θα προχωρήσει η αναθεώρηση ως «πακέτο» και θα περιλαμβάνει εκτός από την Ουκρανία, θέματα μεταξύ των οποίων το μεταναστευτικό, αλλά και η αντιμετώπιση κρίσεων όπως οι πλημμύρες παράδειγμα. Τη συνολική πρόταση με όλους τομείς ενδιαφέροντος είχε καταθέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περασμένο Ιούνιο.

Με τα περισσότερα αν όχι όλα τα κομμάτια του παζλ ακόμη να πασχίζουν να βρουν τη σωστή τους θέση, η ΕΕ οδεύει προς το τέλος του 2023 με μείζονα ζητήματα ανοιχτά και εντάσεις που σιγοβράζουν ευελπιστώντας έστω και σε συμφωνίες στο παρά πέντε πριν από εκρήξεις με άγνωστες συνέπειες.

Must in

Παρί – Ρεάλ Μαδρίτης 85-96: «Βασιλική» απόδραση από το Παρίσι

Η Ρεάλ επικράτησε με 96-85 εκτός έδρας την Παρί για τη 16η αγωνιστική της Euroleague και έβαλε τέλος στον… κατήφορο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο