Πώς δρούσε το κύκλωμα με τις παράνομες επιστροφές ΕΦΚ – Η κομπίνα με τους ψαράδες
Η έρευνα των «αδιάφθορων» ξεκίνησε τον περασμένο Απρίλιο και έφερε στο φως την μεγάλη κομπίνα που είχαν στήσει τα μέλη των δύο εγκληματικών οργανώσεων.
Την κομπίνα που είχαν στήσει ένας τελωνειακός και ένας λιμενικός υπάλληλος σε συνεργασία με αλιείς και ιδιοκτήτες πρατηρίων καυσίμων αποκάλυψε η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας προχωρώντας σε 17 συλλήψεις.
Ουσιαστικά πρόκειται για δύο κυκλώματα που δραστηριοποιούνταν τουλάχιστον το τελευταίο εξάμηνο σε Θεσσαλονίκη, Σέρρες, και Καβάλα.
Η έρευνα των «αδιάφθορων» ξεκίνησε τον περασμένο Απρίλιο και έφερε στο φως την μεγάλη κομπίνα που είχαν στήσει τα μέλη των δύο εγκληματικών οργανώσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες ανάμεσα στους 17 συλληφθέντες είναι 6 ψαράδες, 8 ιδιοκτήτες πρατηρίων βενζίνης, ο λιμενικός και ο τελωνειακός υπάλληλος καθώς και ένα ακόμα άτομο που κατά την διάρκεια της έρευνας εντοπίστηκε να έχει παράνομα όπλο.
Πώς λειτουργούσε η κομπίνα
Σύμφωνα με πληροφορίες οι ψαράδες ελάμβαναν από τους πρατηριούχους εικονικά τιμολόγια αγοράς καυσίμων για τις βάρκες τους, και έπαιρναν πίσω από το κράτος τον ειδικό φόρο κατανάλωσης.
Ο λιμενικός υπέγραφε ότι οι αλιείς χρησιμοποιούσαν τις βάρκες τους για ψάρεμα, και ο τελωνειακός έβαζε την υπογραφή του ότι όντως είχαν καταναλώσει τα καύσιμα στα αλιευτικά τους σκάφη.
Επίσης οι αλιείς, μεταπωλούσαν σε τρίτα πρόσωπα, το πετρέλαιο σε χαμηλότερη τιμή από την πραγματική του αξία, κερδίζοντας επιπλέον χρήματα.
Στις έρευνες βρέθηκαν 40.000 ευρώ, τιμολόγια, 4 βαν που είχαν μέσα δεξαμενές με πετρέλαιο το οποίο διέθεταν στη μαύρη αγορά, 2 πιστόλια, ένα περίστροφο και πολλά κινητά.
Καταγγελίες
Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ από τις αρχές της χρονιάς, οπότε και είχαν υπάρξει καταγγελίες και αναφορές υπαλλήλων για περίεργες συναλλαγές, που οδηγούσαν σε καταστρατήγηση του καθεστώτος επιστροφής ΕΦΚ σε ψαράδες, και μετά από εντολή του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, ξεκίνησε εξονυχιστική έρευνα από το αρμόδιο τελωνείο για τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης.
Η έρευνα, που συνεχίζεται έως και σήμερα, περιλαμβάνει ελέγχους σε τιμολόγια, αποδείξεις, κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών, και εικονικές παραδόσεις καυσίμων σε αλιευτικά σκάφη, με ημερομηνία έως και 31 Δεκεμβρίου 2022.
Τότε (31/12) ανέλαβε νέος προϊστάμενος στο Τελωνείο Σταυρού, σε αντικατάσταση του συλληφθέντος υπαλλήλου.
Να σημειωθεί τέλος ότι, κατόπιν εντολής του διοικητή της ΑΑΔΕ, ο οποίος ενημερώθηκε για την εξέλιξη της αστυνομικής έρευνας, ο γενικός διευθυντής τελωνείων ζήτησε την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του υπαλλήλου.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις