Αρνείται ο σκύλος σας να πάρει το χάπι του; – Πώς θα τον «ξεγελάσετε»
Είναι κάποιοι σκύλοι, που όταν αντιληφθούν ότι θα πάρουν χάπι, γίνονται …καπνός. Πώς θα τούς … «χρυσώσετε » το χάπι για να το καταπιούν
- Πού βρίσκεται η Ahoo Daryaei; - «Αν την έχουν πειράξει θα πάρουν φωτιά οι δρόμοι»
- Όσα συνέβησαν μέσα στην έπαυλη του Φρανκ Σινάτρα – Τζόγος και κρυφές ερωτικές συναντήσεις
- Νέες ισραηλινές σφαγές σε Βηρυτό και Γάζα που παραπέμπει στην «Αποκάλυψη»
- Πόλεμος Ρωσίας - Ουκρανίας: Μήπως είναι πολύ αργά για να αλλάξει η πορεία του;
Κάποιοι σκύλοι, όταν αντιληφθούν ότι θα πάρουν χάπι, εξαφανίζονται. Άλλοι, πάλι, αρνούνται να ανοίξουν το στόμα τους, ενώ κάποιοι άλλοι, ενώ το δέχονται, στο επόμενο δευτερόλεπτο το φτύνουν.
«Όλοι οι κηδεμόνες σκύλων έχουν βρεθεί στην άβολη θέση να πρέπει να δώσουν χάπι στον σκύλο τους, είτε για την υγεία του, είτε για την πρόληψη παρασίτων. Και τότε, παρατηρούν ότι σκύλος τους αρχίζει να δυσανασχετεί. Πολλές φορές αντιδρά, φεύγοντας, ή φτύνει το χάπι από το στόμα του. Στη φύση ο σκύλος μπορεί να βρει ό,τι χρειάζεται για την υγεία του, μέσω της όσφρησης του. Δεν παίρνει χάπια από τον κηδεμόνα του, ούτε από κτηνίατρο. Για παράδειγμα, όταν ο σκύλος έχει στομαχικές διαταραχές, τον βλέπουμε να τρώει χόρτα. Επειτα από κάποιο διάστημα κάνει εμετό. Με αυτήν τη διαδικασία ο σκύλος ρυθμίζει την οξύτητα στο στομάχι του, ή κάτι που μπορεί να τον ενοχλεί», αναφέρει ο επαγγελματίας θετικός εκπαιδευτής σκύλων, Σωτήρης Κοντάκος.
Ο ενήλικος σκύλος που δεν έχει εξοικειωθεί από μικρή ηλικία στην κατάποση των χαπιών, θέλει σταδιακή εξοικείωση
Ο σκύλος δεν έχει τη λογική ενός ανθρώπου, όπως λέει ο κ. Κοντάκος, ώστε να καταλάβει ότι τα χάπια που του δίνουμε, είναι για το καλό του, και όχι να τον βλάψουμε.
Ο σκύλος, λοιπόν, κάθε φορά που χρειάζεται να του δώσουμε χάπι, φεύγει, σκύβει το κεφάλι, ή, ενώ τού το δίνουμε με λιχουδιά, εκείνος τρώει τη λιχουδιά, αλλά το χάπι το βγάζει από το στόμα.
Κόλπα για να πάρει το χάπι του το κουτάβι
Ο τρόπος, λοιπόν, για να πάρει ο σκύλος το χάπι του, είναι η εξοικείωσή του με τη διαδικασία, όπως λέει ο κ. Κοντάκος.
Όταν είναι κουτάβι, ξεκινάμε τη διαδικασία σαν παιχνίδι, και το επιβραβεύουμε κάθε φορά. Δηλαδή, όταν είναι μικρό το χάπι, το κόβουμε στη μέση και το βάζουμε μέσα σε λιχουδιές. Επιλέγουμε λιχουδιές μεγάλης θρεπτικής αξίας, όπως ζαμπόν για σκύλους ή αλλαντικά χωρίς αλάτι και συντηρητικά. Με αυτόν τον τρόπο, το κουτάβι δεν μπορεί να αντισταθεί στην έντονη γεύση της λιχουδιάς.
Ξεκινάμε να δίνουμε, σταδιακά, μικρά κομμάτια λιχουδιάς, και έπειτα από κάποιο αριθμό λιχουδιών δίνουμε την πρώτη δόση του χαπιού, που βρίσκεται μέσα στη λιχουδιά. Συνεχίζουμε να δίνουμε λιχουδιές. Με τον ίδιο τρόπο, δίνουμε και τη δεύτερη δόση του χαπιού.
Αν είναι μεγάλο το χάπι, το κόβουμε σε μικρά κομμάτια και ακολουθούμε την ίδια διαδικασία μέχρι να πάρει όλο το χάπι. Πάντα επιβραβεύουμε το κουτάβι, και το ενθαρρύνουμε για κάθε καλό που κάνει.
Δεν φωνάζουμε και δεν εκνευριζόμαστε, εάν το κουτάβι δεν κάνει αυτό που του ζητάμε. Θέλει τον χρόνο του, να το επεξεργαστεί. Γι΄αυτό, πολλές φορές, φαίνεται σαν να μας αγνοεί. Μπορεί, επίσης, να μην έχει κατανοήσει τι του ζητάμε, και γι’ αυτό να δυσκολεύεται στην επεξεργασία.
Πώς θα «πείσουμε» τον ενήλικο σκύλο να καταπιεί το χάπι του
«Ο ενήλικος σκύλος που δεν έχει εξοικειωθεί από μικρή ηλικία στην κατάποση των χαπιών, θέλει σταδιακή εξοικείωση. Δεν του το δίνουμε με το ζόρι, ούτε του σφραγίζουμε με τα χέρια μας το στόμα του», επισημαίνει ο κ. Κοντάκος.
Εξηγεί ότι το πρώτο στάδιο είναι να δώσουμε να καταλάβει ο σκύλος ότι κάθε φορά που του προσφέρουμε κάτι, είναι για καλό. Αφού κάνει τη σύνδεση πως κάθε φορά που του δίνουμε κάτι, τρώγεται, τότε κόβουμε το χάπι σε πολύ μικρά κομμάτια και τα βάζουμε μέσα σε λιχουδιές. Η λιχουδιά θα πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερη από τη δόση του χαπιού, ώστε η γεύση του να είναι ελάχιστη σε σύγκριση με τον ενισχυτή που του δίνουμε.
Όταν ο σκύλος εξοικειωθεί με αυτή τη διαδικασία, κόβουμε το χάπι σε μεγαλύτερα κομμάτια, μέχρι να φτάσουμε στο σημείο να το κόβουμε στη μέση και να το μοιράζουμε σε δύο λιχουδιές. Στο τέλος, πάντα τον επιβραβεύουμε.
Ορισμένα χάπια, όπως αναφέρει ο κ. Κοντάκος, μπορούν να γίνουν σκόνη και να τα ανακατέψουμε μαζί με την τροφή του. Ενημερωνόμαστε πάντα από τον κτηνίατρο μας.
Είναι φρόνιμο, σύμφωνα με τον κ. Κοντάκο, να είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τον κτηνίατρο που παρακολουθεί τον σκύλο. Για να μάς συμβουλεύει και να μάς καθοδηγεί για τη σωστή χορήγηση και δοσολογία των χαπιών.
Και καταλήγει: «Ένας επαγγελματίας θετικός εκπαιδευτής μπορεί να σας βοηθήσει στη διαδικασία -και σε συνεργασία με τον κτηνίατρο σας-, με γνώμονα πάντα την υγεία του σκύλου. Χωρίς να υπάρχει καμία μορφή καταπίεσης ή εξαναγκασμού στον σκύλο.
* Ο κύριος Σωτήρης Κοντάκος είναι απόφοιτος της σχολής Dogfully της Εριέττας Καραμπέτσου. Παρακολουθεί ανελλιπώς σεμινάρια και συνέδρια που αφορούν την εκπαίδευση σκύλων και, όπως λέει: «Λατρεύω να δουλεύω με τους τετράποδους φίλους μου και τους κηδεμόνες τους».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις