Δένδιας: Τα ΜΟΕ δεν είναι διαπραγμάτευση – Σε καλό κλίμα η συνάντηση στην Άγκυρα
Οι συναντήσεις αυτές ωστόσο και σημειολογικά αποτελούν σημαντικό συστατικού του διαλόγου των δύο πλευρών
Μετά από μία διαφωνία της ελληνικής κυβέρνησης και της τουρκικής εφημερίδας Χουριέτ, για το τι συζητάνε στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης Αθήνα και Άγκυρα, η συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών, στην Άγκυρα ολοκληρώθηκε με μία κοινή ανακοίνωση, στην οποία υπογραμμιζόταν το «θετικό πνεύμα» στο οποίο πραγματοποιήθηκαν οι συζητήσεις.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση «οι δύο πλευρές συμφώνησαν, κατ’ αρχήν, να υλοποιήσουν ή να επανενεργοποιήσουν δραστηριότητες ΜΟΕ κατά τη διάρκεια του έτους 2024
Σε αυτή τη συνάντηση η διαφορά ήταν ότι επικεφαλής των δύο αντιπροσωπειών στις οποίες συμμετείχαν «υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί και άλλοι αξιωματούχοι» ήταν διπλωμάτες. Από την πλευρά της Αθήνας ο πρέσβης, Θεοχάρης Λαλάκος και από την πλευρά της Άγκυρας ο ΥΦΥΠΕΞ, πρέσβης, Μπουράκ Ακτσαπάρ. Με τον Δένδια να σημειώνει ότι απέσπασε τον Λαλάκο στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ακριβώς γιατί και αυτό το τραπέζι διαλόγου έχει διπλωματικά χαρακτηριστικά.
Δεκτοί από τον Γκιουλέρ
Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας δημοσίευσε φωτογραφία στην οποία οι δύο αντιπροσωπείες γίνονται δεκτές από τον υπουργό Άμυνας της Τουρκίας, Γιασάρ Γκιουλέρ, ως μία ακόμα επιβεβαίωση της θετικής ατμόσφαιρας που επικρατεί μεταξύ των δύο πλευρών. Και στόχος είναι να διατηρηθεί.
Επικοινωνία
Σύμφωνα με την ανακοίνωση «οι δύο πλευρές συμφώνησαν, κατ’ αρχήν, να υλοποιήσουν ή να επανενεργοποιήσουν δραστηριότητες ΜΟΕ κατά τη διάρκεια του έτους 2024, από τον συμφωνημένο προηγουμένως κατάλογο ΜΟΕ» καθώς και «να δημιουργήσουν μηχανισμό σημείων επαφής για επικοινωνία και διευκόλυνση της εφαρμογής των συμφωνηθέντων ΜΟΕ». Ένας μηχανισμός που παραπέμπει σε απευθείας επικοινωνία των δύο πλευρών προκειμένου να προχωρήσουν τα ζητήματα που περιλαμβάνονται στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο.
Χαμηλοί τόνοι
Ακόμα και αν τα δύο Υπουργεία Εθνικής Άμυνας προσπαθούν να μην δημιουργήσουν υπέρμετρες προσδοκίες για ένα τραπέζι διαλόγου που αφορά ζητήματα χαμηλής πολιτικής και δεν αποτελούν διαπραγμάτευση για την ελληνοτουρκική διαφορά, όπως υπογράμμισε ο Νίκος Δένδιας (STAR), που υπογράμμισε ότι αυτό είναι δουλειά άλλου υπουργείου. Πηγές του in σημείωναν ότι η συνάντηση ήταν σε εξαιρετικό κλίμα που ξεπέρασε και τις όποιες προσδοκίες χωρίς να υπάρχει η παραμικρή διάθεση πρόκλησης από καμία από τις δύο πλευρές. Έστω και χωρίς μεγάλες ειδήσεις, για τις οποίες πάντως δεν καλλιεργήθηκαν προσδοκίες εξαρχής.
Οι συναντήσεις αυτές ωστόσο και σημειολογικά αποτελούν σημαντικό συστατικού του διαλόγου των δύο πλευρών, με δεδομένο ότι φέρνουν σε επαφή τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Υπουργεία Άμυνας.
Η Γάζα
Ο Δένδιας στις δηλώσεις του χθες (STAR) αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο οι εξελίξεις στη Γάζα να επηρεάσουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις εμφανίστηκε διστακτικός, εκφράζοντας την ελπίδα να μην συμβεί κάτι τέτοιο. Ενώ ανέφερε ότι η θέση της Τουρκίας απέναντι στη Χαμάς «τον στεναχωρεί».
Αναφερόμενος στον πόλεμο που Ισραήλ – Χαμάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Μέση Ανατολή και το αν επηρεάζει την Ελλάδα, ο Δένδια τόνισε η Αθήνα επιδιώκει ασφάλεια και σταθερότητα και ως εκ τούτου οτιδήποτε βλάπτει την ειρήνη και τη σταθερότητα βλάπτει και τα ελληνικά συμφέροντα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις