Στην Αθήνα το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας τον Δεκέμβριο – Θα παραστεί και ο Ερντογάν
Το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας, θα λάβει χώρα τελικά στην Αθήνα και όχι στη Θεσσαλονίκη.
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
- Διαρρήκτες «άδειαζαν» το εργαστήριο του γλύπτη Γεώργιου Λάππα στη Νέα Ιωνία
Στην Αθήνα και όχι στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθεί το πέμπτο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας (ΑΣΣ) Ελλάδας-Τουρκίας, κατόπιν συνεννόησης των δύο μερών. Στη συνάντηση που θα λάβει χώρα στις 7 Δεκεμβρίου, θα παραστεί και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχαν από καιρό συμφωνήσει το επόμενο τετ α τετ τους να γίνει στην Ελλάδα, αλλά ως τόπος συνάντησης αρχικά είχε επιλεγεί η Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για μια συνάντηση που χαρακτηρίζεται ορόσημο, για την εξέλιξη του πολιτικού διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών. Προηγήθηκε χθες η συνάντηση για τα ΜΟΕ, που ολοκληρώθηκε με μία κοινή ανακοίνωση, στην οποία υπογραμμιζόταν το «θετικό πνεύμα» στο οποίο πραγματοποιήθηκαν οι συζητήσεις.
«Να διαχειριστούμε τις δυσκολίες και να χτίσουμε πάνω σε μια θετική ατζέντα»
Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης να θέσει μια θετική ατζέντα «και να μην αφήσουμε τις μακροχρόνιες διαφορές μας να κλιμακωθούν σε σημείο όπου να διακινδυνεύουμε στρατιωτική σύγκρουση», όπως σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης χθες από τη Γερμανία.
«Να διαχειριστούμε, τις δυσκολίες μας και να χτίσουμε πάνω σε μια θετική ατζέντα, αυτή είναι η προσέγγιση που έχω υιοθετήσει», συμπλήρωσε.
Σημαντική αποκλιμάκωση
Το άτυπο μορατόριουμ που ισχύει από τους καταστροφικούς σεισμούς στην Τουρκία και μετά και διατηρείται με ευλάβεια, παράλληλα με την παύση της επιθετικής ρητορικής που υπήρχε το προηγούμενο διάστημα και έδινε την εντύπωση ότι Αθήνα και Άγκυρα στέκονται στον προθάλαμο του πολέμου έχουν δώσει τη δυνατότητα για εφαρμογή του οδικού χάρτη διαλόγου που συμφώνησαν Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Βίλνιους και επαναβεβαιώθηκε στη συνάντηση στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
Όπως είπε χθες ο κ. Μητσοτάκης τους τελευταίους μήνες υπάρχει σημαντική αποκλιμάκωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις: «Το 2019, όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση, είχαμε να αντιμετωπίσουμε μία πολύ επιθετική Τουρκία, τόσο στο μέτωπο της μετανάστευσης -θυμηθείτε, να το επαναλάβω, τι συνέβη τον Μάρτιο του 2020- αλλά και σε ό,τι αφορά τα διμερή μας ζητήματα. Υπήρχε ένας αδιάκοπος αναθεωρητισμός και μια προσπάθεια καταπάτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, ιδίως όταν επρόκειτο για δραστηριότητες στη θάλασσα.
Εν τέλει πιστεύω ότι καταφέραμε να πείσουμε την Τουρκία ότι αυτή η προσέγγιση ήταν αντιπαραγωγική. Τους τελευταίους μήνες είδαμε μια σημαντική αποκλιμάκωση στις σχέσεις μας. Συνάντησα τον Πρόεδρο Erdoğan δύο φορές -πριν από την πρόσφατη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή. Συμφωνήσαμε σε μια πορεία προς την εξομάλυνση των σχέσεών μας. Θα συναντηθούμε ξανά στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο, με στόχο να θέσουμε μια θετική ατζέντα».
Τι θα συζητηθεί
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εξέφρασε τη διαφωνία του με τα σχόλια του Προέδρου Erdoğan σχετικά με τη Χαμάς, δηλώνοντας ωστόσο, ότι «αυτό δεν είναι λόγος να μην υποδεχτούμε τον Πρόεδρο Erdoğan στην Ελλάδα. Θα μιλήσουμε για τις διμερείς μας σχέσεις, θα μιλήσουμε για τη σχέση μεταξύ Τουρκίας και Ευρώπης, η οποία -να το ξαναπώ- ορίζεται με μεγάλη σαφήνεια από τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Προσπαθώ πάντα να είμαι εποικοδομητικός και να λύνω προβλήματα αντί να προσθέτω επιπλέον δυσκολίες. Η αρχή μου πάντοτε ήταν ότι σε όλες τις περιπτώσεις είναι καλύτερο να συνομιλούμε με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.
Και, στο τέλος της ημέρας, παρά τα όσα είπε ο Πρόεδρος Erdoğan για τη Χαμάς, θεωρώ ότι είναι στο συμφέρον όλων μας να διασφαλίσουμε ότι αυτή η σύγκρουση δεν θα κλιμακωθεί πέρα από τη φρικτή κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε σήμερα. Είμαι βέβαιος ότι αυτό είναι στο συμφέρον και της Τουρκίας. Ουδείς θέλει να δει περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης. Επομένως, κατά τη γνώμη μου, ποτέ δεν χάνει κανείς όταν συνομιλεί και όταν συζητά, ακόμη και όταν πρέπει να έχει δύσκολες συζητήσεις και δύσκολες συνομιλίες».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις