«Πρέπει να λύσουμε τα εσωκομματικά μας για να δώσουμε απαντήσεις στα προβλήματα της κοινωνίας. Όσο εμείς ασχολούμαστε με τα εσωτερικά μας προβλήματα, ο κ. Μητσοτάκης κάνει τη ζωή των Ελληνίδων και των Ελλήνων χειρότερη – αυτό σημείωσα και στην ομιλία μου στην Κεντρική Επιτροπή», δήλωσε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Φάμελλος.

Ο κ. Φάμελλος τόνισε πως η μεγάλη ανησυχία του είναι ότι «δεν έχουμε ακόμη καταλήξει στο ποια θα είναι η λειτουργία του κόμματος την επόμενη μέρα, ποια η πολιτική του πρόταση και απεύθυνση στην κοινωνία. Αυτά είναι και τα ουσιαστικά ζητήματα που έχουμε να λύσουμε μέχρι το Συνέδριο. Και είναι λογικό, εφόσον τα μεγάλα επίδικα για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παραμένουν ανοιχτά, να είναι μεγάλη και η ανησυχία που εκφράζεται από τα στελέχη μας».

«Είναι προφανής η ανησυχία και η ένταση μετά από τη διπλή εκλογική ήττα στις εθνικές εκλογές, τη σοκαριστική αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα από την ηγεσία αλλά και το κακό αποτέλεσμα στις αυτοδιοικητικές εκλογές», πρόσθεσε μιλώντας στο meeting point με την Όλγα Τρέμη.

«Δεν ήταν το πρόβλημα ο Τσίπρας»

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «η ένταση και οι διαφωνίες είναι αποτέλεσμα του ότι δεν ήταν αποτελεσματικό το κόμμα μας, δεν είχε σύνδεση με την κοινωνία η οποία και δεν μας εμπιστεύτηκε. Ξεκαθαρίζω ότι το βασικό πρόβλημα δεν ήταν ο Αλέξης Τσίπρας».

Και υπογράμμισε ότι «ανεπαρκής ήταν η πολιτική παραγωγή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Αυτά ήταν τα βασικά αίτια της ήττας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υποτιμώ το αντί-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο και την προπαγάνδα εναντίον του κόμματος», ανέφερε, προσθέτοντας πως «πρέπει να δούμε εμείς τι θα αλλάξουμε. Ο Αλέξης Τσίπρας αποχώρησε, ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει η επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κάτι που δεν έχει γίνει ακόμη».

«Οι συνάδελφοι βουλευτές που υπογράφουν το κείμενο των 6+6 είναι πολύτιμοι και πολύτιμες για την Κοινοβουλευτική Ομάδα»

«Βιάστηκαν οι σύντροφοι και συντρόφισσές μου να αποχωρήσουν, γιατί δεν προλάβαμε να συζητήσουμε πολιτικά, αλλά και να περιμένουμε να καταθέσει και τη δική του πολιτική πρόταση ο πρόεδρος του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης. Δεν υπάρχει ακόμα επιτροπή θέσεων, δεν έχει εκκινήσει ο προσυνεδριακός διάλογος για να διαφωνήσουμε έστω επί πολιτικών θέσεων», τόνισε χαρακτηριστικά ο Σωκράτης Φάμελλος.

«Οι τάσεις, τα ρεύματα ιδεών εξελίχθηκαν σε κλειστές ομάδες»

Καταδίκασε επίσης τις τοξικές εκφράσεις και χαρακτηρισμούς από όλες τις πλευρές και υπενθύμισε ότι η ενότητα πρέπει να υπηρετείται στην πράξη.

«Προσωπικές εκφράσεις, τοξικότητα, αντικαταστατικές συμπεριφορές είναι κατακριτέες. Ταυτόχρονα, επιθετικός λόγος, κριτική συντρόφων, ρεβανσισμός, όλα αυτά τα φαινόμενα είναι λανθασμένα. Πρέπει να σταματήσουν οι προσωπικές επιθέσεις σε όλα τα επίπεδα. Πρέπει να κάνουμε πολιτική συζήτηση για να απαντήσουμε στην κοινωνία πώς θα έχει περισσότερες θέσεις εργασίας, πώς θα έχει μία καλύτερη ζωή», σημείωσε.

Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει επιλέξει εκ των προτέρων, επί της αρχής, να είναι ένα «αριστερό, προοδευτικό, οικολογικό και ευρωπαϊκό κόμμα, που θέτει ως προτεραιότητα τις ανάγκες της κοινωνίας».

«Θέλω να θυμίσω σε όλες και όλους που έχουν ένταση ότι αυτή είναι η κοινή μας αφετηρία, ότι ξεκινάμε από το ίδιο σημείο και ότι θέλουμε να υπηρετήσουμε τα ίδια συμφέροντα. Αφού λοιπόν συμφωνήσουμε σε αυτό, να βρούμε μαζί ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να τα υπηρετήσουμε», ανέφερε για τους διαφωνούντες.

Χαρακτηριστικά είναι όσα είπε ο κ. Φάμελλος για τις τάσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ: «Οι τάσεις, τα ρεύματα ιδεών εξελίχθηκαν σε κλειστές ομάδες, που δεν βοήθησαν και δεν βοηθάνε τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Έχω κάνει προσωπικά κριτική για αυτό το ζήτημα στα όργανα του κόμματος. Σωστά υπάρχουν ρεύματα ιδεών μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κακώς όμως μετεξελίχθηκαν σε κλειστές ομάδες που προαποφασίζουν για τα πάντα. Θα προτιμούσα να υπάρχει μεγαλύτερη διάχυση και όσμωση στα ιδεολογικά ρεύματα. Στην πορεία προς το Συνέδριο δικαιούμαστε όλοι και όλες να συζητάμε πολιτικά χωρίς περιορισμούς και οριοθετήσεις τάσεων».

«Θέλουμε προσθέσεις και όχι αφαιρέσεις»

Τόνισε πως οι συνάδελφοι βουλευτές που υπογράφουν το κείμενο των «6+6» της πλευράς Αχτσιόγλου είναι πολύτιμοι και πολύτιμες για την Κοινοβουλευτική Ομάδα: «Τους χρειαζόμαστε για να συνθέτουμε μαζί».

Σε ερώτημα αν ανησυχεί για καθοδική τάση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και για σημαντική πτώση στις ευρωεκλογές, ο κ. Φάμελλος απάντησε πως τον ανησυχεί πάρα πολύ «η πιθανότητα να μην υπάρχει ένα κόμμα που να μπορεί να προσφέρει προοδευτική κυβερνητική διέξοδο στην ελληνική κοινωνία. Άρα, με ανησυχεί η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και θέλω να είναι ισχυρός ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για να εκφράζει και να στηρίζει τις ανάγκες της κοινωνίας».

«Οι δημοσκοπήσεις είναι ανησυχητικές, αλλά δεν χρειαζόμαστε τις δημοσκοπήσεις για να ανησυχήσουμε. Ξέρω ότι όσο εμείς καθυστερούμε να παρουσιάσουμε μία εναλλακτική διέξοδο, η κοινωνία μπορεί να ‘ψάξει και αλλού’. Πρέπει να κάνουμε αυτή τη συζήτηση γρήγορα, που οφείλει να έχει πολιτικά και όχι προσωπικά χαρακτηριστικά για να είμαστε περισσότεροι, ποσοτικά και ποιοτικά. Θέλουμε προσθέσεις και όχι αφαιρέσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Η εκλογή Κασσελάκη έγινε μέσω διαδικασίας που δεν αμφισβητήθηκε»

Κληθείς να σχολιάσει εάν ο ίδιος αισθάνεται επαρκώς αριστερός παραμένοντας στον ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε: «Προφανώς και αισθάνομαι αριστερός. Κακώς, οι περισσότεροι από τους συντρόφους μας, που κάνουν την κριτική πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν είναι αριστερό κόμμα, βιάστηκαν να αποχωρήσουν. Θα έπρεπε να παραμείνουν για να συζητήσουμε έστω στο Συνέδριο του κόμματός μας. Και εγώ θέλω να κάνω αυτή τη συζήτηση στο Συνέδριο. Η πρόωρη αποχώρηση και όχι επί πολιτικού ‘κειμένου’ θέσεων δεν είναι σωστή κατά την άποψή μου», υποστήριξε.

Επανέλαβε ότι, παρά τις διαφωνίες, η εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έγινε με υποψηφιότητα που δεν αμφισβητήθηκε, μέσω μίας διαδικασίας που δεν αμφισβητήθηκε, στην οποία μάλιστα συμμετείχαν πολλοί από όσους αμφισβητούν την εκλογή του.

«Χρειάζεται και ηρεμία και ψυχραιμία για να κάνουμε την πολιτική κουβέντα για την επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για ένα νέο κόμμα και μία νέα πολιτική πρόταση. Σε αυτή τη συζήτηση δεν περισσεύει κανένας και καμία», επανέλαβε ο Σωκράτης Φάμελλος, καλώντας σε αυτή τη συζήτηση και την κοινωνία και νέες δυνάμεις στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Υπήρχε απουσία μεταρρυθμιστικών προτάσεων, επιτελικότητας, σύνδεσης με την κοινωνία και τη διανόηση. Περιοριστήκαμε είτε σε μία ‘αριστερή’ αναζήτηση, είτε σε έναν στείρο αντιπολιτευτικό, συνδικαλιστικό λόγο. Έτσι όμως δεν απαντούσαμε στην κοινωνία. Άρα, πρέπει να καλέσουμε ανθρώπους από την κοινωνία, την επιστήμη και τη διανόηση στην επεξεργασία της δικής μας μεταρρυθμιστικής πολιτικής πρότασης. Είναι μία δική μου πρόταση ενόψει του Συνεδρίου», όπως είπε.

Όσο για τον δικό του ρόλο στον ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε ότι αυτό που λείπει από το κόμμα δεν είναι μία συζήτηση ονομάτων για την ηγεσία του, αλλά «μία συζήτηση και αποφάσεις για το τι κόμμα και τι πολιτική πρόταση θα έχουμε την επόμενη μέρα».