Φουντώνει η συζήτηση για ίδρυση νέου κόμματος ενόψει ευρωεκλογών
Τι εκτιμούν αναλυτές
Φουντώνει η συζήτηση για την ίδρυση νέου κόμματος, με στόχο τη συμμετοχή στις ευρωεκλογές του 2024, μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ.
Κάτι που ούτως ή άλλως υπονοήθηκε στο κείμενο αποχώρησης των 46 της Ομπρέλας και εκφράστηκε χθες από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στην πρώτη του συνέντευξη μετά την αποχώρησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ.
«Υπάρχουν οι προϋποθέσεις να δημιουργηθεί κάτι καινούριο για να καλύψει αυτό το κενό»
Με δεδομένο δε ότι τα στελέχη που αποχώρησαν εκτιμούν πως ο Στέφανος Κασσελάκης στρίβει προς τα δεξιά, αναλυτές εκτιμούν ότι το νέο κόμμα θα προσπαθήσει να βρει χώρο στο πολιτικό σκηνικό ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ.
«Αυτή η βίαιη μετατόπιση και μετάλλαξή του (σ.σ του ΣΥΡΙΖΑ) αφήνει ένα κενό στον χώρο της ενωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς. Υπάρχουν οι προϋποθέσεις να δημιουργηθεί κάτι καινούριο για να καλύψει αυτό το κενό. Θα γίνει; Κανείς δεν το ξέρει αυτό αυτή τη στιγμή», είπε χαρακτηριστικά ο Πάνος Σκουρλέτης (Open) ενώ μίλησε για μία «μεταβατική περίοδο συζητήσεων και διαβουλεύσεων».
Το κενό
Αναφορικά με τη δημιουργία νέου φορέα, ο κ. Σκουρλέτης, σημείωσε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάτι στα σκαριά, ενώ είπε ότι «η μεγαλύτερη δεξαμενή πολιτικοποιημένων ανθρώπων που θα είχε ένα ενδιαφέρον να μπουν ξανά στην υπόθεση της οργανωμένης παρέμβασης είναι οι ανένταχτοι αριστεροί». Πρόσθεσε επίσης ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χάσει εκατοντάδες ψήφους από το 2015 και έπειτα».
Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Βίτσας περιέγραψε το νέο κόμμα σε δηλώσεις του το πρωί της Δευτέρας: Είπε ότι στον νέο φορέα θα συμμετέχουν τα στελέχη της Ομπρέλας, του ΜέΡΑ25, αλλά και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που αποχώρησαν το 2015, ενώ σήμερα, σημείωσε (Σκάι) πως «δεν πάμε σε κάτι άγνωστο, πάμε στη συνάντηση των δυνάμεων της ριζοσπαστικής αριστεράς και τη διαμόρφωση ενός πολιτικού χώρου που θα διαμορφώνει τις εξελίξεις».
Ερωτηματικό πάντως είναι η συμμετοχή του Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος δεν έχει και τις καλύτερες σχέσεις με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Την ίδια ώρα, ο Πάνος Λάμπρου, μέλος μέχρι προχθές της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, είπε στην ΕΡΤ πως «αυτό που μας ενδιαφέρει είναι ν’ αρχίσει μια διαδικασία όσμωσης. με επικοινωνία με έναν ολόκληρο κόσμο που περιμένει, που αγωνιά, προβληματίζεται, που ενδιαφέρεται, που ασκεί κριτική σε μας, αλλά τον νοιάζει η υπόθεση της Αριστεράς. Να συνδιαμορφώσουμε με όλον αυτό τον κόσμο, με αριστερούς, με οικολόγους, με ριζοσπάστες, με εκπροσώπους, με ανθρώπους των κοινωνικών κινημάτων, για μια νέα πολιτική και ιδεολογική ταυτότητα».
«Συνεργασία όχι συγχωνεύσεις»
Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τη δήλωση του Τσακαλώτου ότι «μπορούμε να συνεννοηθούμε και με το ΠΑΣΟΚ», ο κ. Λάμπρου είπε: «Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε κάτι πάρα πολύ απλό που το λέγαμε πάντα εμείς αυτού του ρεύματος ιδεών: Εμείς είμαστε ριζοσπαστική αριστερά, ανανεωτική, ριζοσπαστική, οικολογική αριστερά.
Αυτό είμαστε. Δίνουμε την ταυτότητά μας. θέλουμε όμως να είμαστε μόνοι μας, δεν σκεφτόμαστε τις συνεργασίες. Σκεφτόμαστε τις συνεργασίες, αλλά ως αυτό που είμαστε, ως Αριστερά, ως ριζοσπαστική αριστερά. Και εκεί βεβαίως να κουβεντιάσουμε και με τους Οικολόγους, με τους Πράσινους, το πράσινο οικολογικό ρεύμα, με τους σοσιαλδημοκράτες, δηλαδή με το ΠΑΣΟΚ, με άλλες δυνάμεις Αριστεράς. Ασφαλώς συνεργασία με το ΜέΡΑ25, με το ΚΚΕ, με το ΠΑΣΟΚ. Συνεργασία λέω, εκεί που μπορούμε και εκεί που πρέπει, όχι συγχωνεύσεις».
«Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά»
«Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά» εκτιμά ο πολιτικός αναλυτής και συγγραφέας, Ανδρέας Δρυμιώτης, προσθέτοντας ότι «η Αριστερά έχει την ιδιότητα να πολλαπλασιάζεται διά της διαιρέσεως». Σύμφωνα με τον ίδιο αν γίνει νέο κόμμα «θα πάει κόσμος προς τα εκεί. Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις εμφανίζεται και ο Βαρουφάκης με πάνω από 3,5%, θα ενισχυθεί και το ΚΚΕ. Αυτό που δεν ενισχύεται είναι το ΠΑΣΟΚ για τους δικούς του λόγους δεν «τραβάει».
Βλέπω δημιουργία κόμματος μεταξύ ΚΚΕ και ΠΑΣΟΚ, αυτό θα επιδιώξει ο Τσακαλώτος που έχει φύγει. Από την άλλη πλευρά, θεωρώ ότι η Αχτσιόγλου θα μείνει στο κόμμα ως εσωτερική αντιπολίτευση, έτσι ώστε αν υπάρξει κάποια σοβαρή αντίδραση εναντίον του Κασσελάκη, να υπάρχει εναλλακτική λύση», σημείωσε, μιλώντας στο MEGA.
O Ζαχαρίας Ζούπης, διευθυντής Ερευνών της Opinion Poll, σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα ωστόσο εκτίμησε ότι τα στελέχη που αποχώρησαν, έχουν ως μοναδικό χώρο, το χώρο των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ ή ένα τμήμα αυτών.
«Δεν νομίζω ότι είναι ιδιαίτερα ελκυστική η παρουσία και ο πολιτικός τους λόγος για παράδειγμα, στις δυνάμεις του Κέντρου. Επίσης σε δυνάμεις όπως ΚΚΕ, Πλεύση Ελευθερίας, ΜέΡΑ25, θεωρώ ότι δεν μπορούν να έχουν εκλογικές ή δημοσκοπικές εισπράξεις σε αυτή τη φάση γιατί είναι και τα ίδια (τα στελέχη που αποχώρησαν) στα μάτια των ψηφοφόρων αυτών των κομμάτων ενοχοποιημένα για τα όσα έχει πράξει ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση» επισήμανε.
«Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένας πολιτικός ανταγωνισμός. Ο ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει με κόμμα που έχει πέσει στο έδαφος, με αποτέλεσμα ένα τμήμα των δυνάμεών του να πηγαίνουν στην γκρίζα ζώνη, πιο διακριτά ποσοστά να εισπράττει το ΚΚΕ και το ΠΑΣΟΚ, όμως εισπράττει και η Πλεύση Ελευθερίας, η ΜέΡΑ25 που έχει μία μικρή ανάκαμψη δημοσκοπική, ακόμα και η Νέα Δημοκρατία. Αυτό σημαίνει ότι σε αυτές τις συνθήκες πολιτικού ανταγωνισμού τα ρολά κατεβαίνουν» πρόσθεσε.
- Αλκίνοος Ιωαννίδης: Δύσκολες ώρες για τον τραγουδιστή – Πέθανε η μητέρα του
- Η σκοτεινή πλευρά των γιορτών: Άνοδος της ενδοοικογενειακής βίας κατά την εορταστική περίοδο
- Κρήτη: Ο Άγιος Βασίλης καταδύθηκε στον βυθό για τα παιδιά που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία
- Σκόραρε ο Παυλίδης, στην κορυφή η Μπενφίκα (3-0, vid)
- Η Κάρα Ντελεβίν μεταμφιέζεται σε Έλτον Τζον για το remake του «Step Into Christmas»
- Γερμανία: Χάνει σε δημοτικότητα ο Σολτς – Τι δείχνει η πρώτη δημοσκόπηση μετά την επίθεση στο Μαγδεμβούργο