Ποιο είναι το μέλλον της Ομπρέλας στη μετά-ΣΥΡΙΖΑ εποχή
Ποιες σκέψεις είναι πιο προωθημένες στα στελέχη και τα μέλη που αποτελούσαν την «Ομπρέλα» στον ΣΥΡΙΖΑ
- Αποκάλυψη in: Μία πολυμήχανη 86χρονη παγίδευσε μέλη συμμορίας «εικονικών ατυχημάτων» στα Χανιά
- Σε 20 χρόνια φυλάκισης καταδικάστηκε ο σύζυγος της Ζιζέλ Πελικό για βιασμούς - Ένοχοι οι 51 κατηγορούμενοι
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
- Το «άσχημο» χριστουγεννιάτικο πουλόβερ που όλοι αγαπάμε να μισούμε
Μία μέρα πέρασε από την αποχώρηση της αριστερής τάσης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με 46 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, εννέα εκ των οποίων μέλη του ΠΓ, να αποχωρούν οριστικά από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συμπαρασύροντας ένα σημαντικό ρεύμα μελών.
Παρότι τα περισσότερα μέλη της «Ομπρέλας» είχαν επιλέξει να παραμείνουν το 2015 στον ΣΥΡΙΖΑ, παρά τη μεγάλη διάσπαση που είχε σημειωθεί τότε με την αποχώρηση του Αριστερού Ρεύματος, στη νέα κατάσταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «άντεξαν» μόλις 48 μέρες. Όσες, δηλαδή, έχουν περάσει από τη στιγμή που εκλέχθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης στην ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις των στελεχών της «Ομπρέλας»
Χθες γνωστοποιήθηκε η απομάκρυνση από την κοινοβουλευτική ομάδα της Πέτης Πέρκα και του Ευκλείδη Τσακαλώτου που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με μια επιστολή του Σωκράτη Φάμελλου προς τον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα.
Η Πέτη Πέρκα είχε τονίσει ήδη από χθες στο in ότι δεν θα παραδώσει την έδρα της καθώς, όπως είπε, «έχω νωπή εντολή να υπηρετήσω την περιοχή μου με το πρόγραμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς. Αυτός που έχει μετακινηθεί από αυτή τη γραμμή είναι ο νέος πρόεδρος και ο νέος ΣΥΡΙΖΑ».
Τι θα έγραφε η επιστολή Τσακαλώτου στον Τασούλα
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος γνωστοποίησε τι θα ανέγραφε η δική του επιστολή παραίτησης από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν πρόλαβε να παραδώσει στον πρόεδρο της Βουλής.
«Θα ήθελα να σας ενημερώσω για την απόφασή μου να αποχωρήσω από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Όπως διαβάζουμε στο Bhagavad-Gita είναι καλύτερο να υπηρετεί κάνεις το δικό του καθήκον (dharma), έστω κι ατελώς, παρά το καθήκον κάποιου άλλου, έστω και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Δυστυχώς είμαι υποχρεωμένος να υπηρετήσω την υπόθεση της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς εκτός του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ», θα ανέγραφε χαρακτηριστικά.
Το ενδιαφέρον, πλέον, επικεντρώνεται στο ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις των στελεχών της «Ομπρέλας» στην πολιτική σκακιέρα.
Συζητήσεις και πολιτικός φορέας πιο προωθημένες σκέψεις από τη δημιουργία κόμματος
Σύμφωνα με τις έως τώρα πολιτικές συζητήσεις, τα στελέχη της Ομπρέλας δεν θα επιχειρήσουν άμεσα να συγκροτήσουν ένα κόμμα, όπως για παράδειγμα είχε κάνει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης με τη ΛΑΕ, για να κατέβει στις εκλογές του Σεπτεβρίου του 2015.
Οι ευρωεκλογές του 2023 έχουν οριστεί για τον Ιούνιο, άρα, εκτιμούν, ότι υπάρχει πολιτικός χρόνος και για αυτές τις αποφάσεις.
Θεωρούν ότι στις συγκεκριμένες πολιτικές συνθήκες αυτό που προέχει είναι να υπάρξει μια συζήτηση γύρω από την πολιτική τακτική και στρατηγική, όπως φυσικά και για τον ρόλο της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς στην κοινωνία. Σε αυτό το πλαίσιο θα ταίριαζε η δημιουργία ενός φορέα, χωρίς τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που απαιτεί ένα κόμμα.
Επιθυμούν, μέσω εκδηλώσεων και κύκλων συζητήσεων να διευρύνουν τον ορίζοντα απεύθυνσής τους. Όπως λένε, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει μια μεγάλη μάζα ανθρώπων πέριξ του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και αυτούς που αποχώρησαν το 2015, που επιθυμούν να είναι μέρος αυτής της ζύμωσης της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς.
Τα μέλη της «Ομπρέλας» θέλουν ακόμη να μιλήσουν με ανθρώπους των σωματείων, των κινημάτων αλλά και ενδεχομένως αριστερών κομματικών συνδυασμών που βρίσκονται σε αναζητήσεις για την πολιτική συνέχειά τους.
Δεν απορρίπτουν τα στελέχη που έμειναν στον ΣΥΡΙΖΑ
Παράλληλα, δεν απορρίπτουν τον κόσμο που έχει μείνει στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και στελέχη που θα μπορούσαν να συνομιλήσουν, όπως για παράδειγμα τα στελέχη και τα μέλη που βρίσκονται κοντά στους κ.κ. Αχτσιόγλου, Χαρίτση, Ηλιόπουλο.
Επίσης, οι κινήσεις και φρασεολογία τους δεν θέλουν να βασίζονται γύρω στο «αντι-Κασσελάκης». Πολλά στελέχη και μέλη εκτιμούν ότι μια τέτοια τακτική θα ήταν ταφόπλακα για το εγχείρημά τους, φέρνοντας ως παράδειγμα τις περιπτώσεις της ΛΑΕ και του ΜέΡΑ25. Με λίγα λόγια δηλαδή, θέλουν να παραχθεί πολιτική και όχι να σταθούν στο «αντί», είτε πρόκειται για τον Στέφανο Κασσελάκη είτε για την κεντρική πολιτική σκηνή.
Ζυμώσεις παράλληλα πραγματοποιούνται και στο ΜέΡΑ25, ένα κόμμα που πλήθος μελών του αποχώρησε το 2015 από τον ΣΥΡΙΖΑ. Πραγματοποίησε ήδη πολιτικές συζητήσεις σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα και, δεδομένα, θα υπάρξει πολιτικό ενδιαφέρον για το κατά πόσο θα μπορέσουν ή/και όχι να συγκλίνουν αυτοί οι δύο χώροι.
Τέλος, σημαντικό κρίνεται το υστερόγραφο των στελεχών της «Ομπρέλας» κατά το χθεσινό κείμενο αποχώρησής τους. «Προς όσες και όσους ελπίζουν και επιδιώκουν εδώ και χρόνια το τέλος της Αριστεράς: «Δεν θα ξεμπερδέψετε τόσο εύκολα μαζί της»», διαμήνυσαν, δίνοντας το στίγμα της πολιτικής τους συνέχειας.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις