Σάββατο 17 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Ρασίντα Τλαΐμπ, η Αμερικανο-Παλαιστίνια βουλεύτρια ως «αποδιοπομπαίος τράγος» στις ΗΠΑ

Ρασίντα Τλαΐμπ, η Αμερικανο-Παλαιστίνια βουλεύτρια ως «αποδιοπομπαίος τράγος» στις ΗΠΑ

Στο «στόχαστρο» για τη στάση της κατά των ηγεσιών των ΗΠΑ και του Ισραήλ και υπέρ της άμεσης κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας

«Η γιαγιά μου, όπως όλοι οι Παλαιστίνιοι, θέλει απλώς να ζήσει με ελευθερία και αξιοπρέπεια, κάτι που δικαιούνται όλοι», είπε απευθυνόμενη στους επικριτές της η Ρασίντα Τλαΐμπ, βουλεύτρια των Δημοκρατικών και μοναδική εκλεγμένη Αμερικανο-Παλαιστίνια στο αμερικανικό Κογκρέσο.

Η ίδια έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στις ΗΠΑ. Συγγενείς της ζουν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Εν μέσω του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς, αποτελεί μια από τις πιο ηχηρές φωνές στις ΗΠΑ υπέρ της άμεσης κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και κατά της πολιτικής των κυβερνήσεων των ΗΠΑ και του Ισραήλ, με κατηγορίες για «γενοκτονία».

Σχόλιά της, αναρτήσεις της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και η στάση που έχει κρατήσει ως βουλεύτρια χαρακτηρίζονται αμφιλεγόμενα.

Τελικά η Ρασίντα βρέθηκε απολογούμενη στην -ρεπουμπλικανικού ελέγχου- Βουλή των Αντιπροσώπων, έχοντας απέναντί της ακόμη και στελέχη του κόμματός της.

Με ψήφους 234 υπέρ έναντι 188 κατά, δέχθηκε επίσημη επίπληξη από το νομοθετικό σώμα για «προώθηση ψευδούς ρητορικής για την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023 στο Ισραήλ και για κάλεσμα σε καταστροφή του κράτους του Ισραήλ».

Την πρόταση κατέθεσε ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής Ριτς ΜακΚόρμικ, κατηγορώντας την Τλαΐμπ για «αντισημιτική ρητορική».

Τη θέση του υποστήριξαν όλοι οι βουλευτές του κόμματός του, καθώς και 22 Δημοκρατικοί.

Αν και συμβολική, η μομφή είναι ένα βήμα πριν από την αποβολή από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Αφορμή εν προκειμένω ήταν μια ανάρτηση της Ρασίντα Τλαΐμπ στο X (πρώην Twitter).

«Πρόεδρε Μπάιντεν, η πλειοψηφία των Αμερικανών δεν είναι με το μέρος σας σε αυτό», έγραψε για την υποστήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ, παραθέτοντας βίντεο με εικόνες από τη βομβαρδιζόμενη Λωρίδα της Γάζας και φιλοπαλαιστινιακές και αντιπολεμικές διαδηλώσεις στις ΗΠΑ.

Σε μια από αυτές, στο Μίσιγκαν -την πολιτεία όπου εκλέγεται- ακούγεται το σύνθημα «από το ποτάμι ως τη θάλασσα» για την Παλαιστίνη.

Θεωρήθηκε ως κάλεσμα για εξάλειψη του Ισραήλ.

Τοξική πόλωση

«Το “από το ποτάμι ως τη θάλασσα» είναι ένα φιλόδοξο κάλεσμα για ελευθερία, ανθρώπινα δικαιώματα και ειρηνική συνύπαρξη, όχι για θάνατο, καταστροφή ή μίσος», έγραψε η Τλαΐμπ στο X την επομένη της επίμαχης ανάρτησης.

«Το έργο μου και όσα προασπίζονται έχουν πάντα ως επίκεντρο τη δικαιοσύνη και την αξιοπρέπεια για όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως πίστης ή εθνικότητας».

«Έχω επανειλημμένα καταγγείλει τις φρικτές στοχοποιήσεις και δολοφονίες αμάχων από τη Χαμάς και την ισραηλινή κυβέρνηση και έχω θρηνήσει τις ισραηλινές και παλαιστινιακές ζωές που χάθηκαν», υπογράμμισε σε ανακοίνωση στις αρχές της εβδομάδας.

«Είναι κρίμα που οι συνάδελφοί μου επικεντρώνονται περισσότερο στο να με φιμώσουν παρά στο να σώσουν ζωές, καθώς ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα ξεπερνά τους 10.000».

Αυτή δεν ήταν καν η πρώτη φορά που βρέθηκε στο «κάδρο».

Μέλος της αριστερής πτέρυγας των Δημοκρατικών, η Ρασίντα Τλαΐμπ ήταν μεταξύ των εννέα βουλευτών του κόμματός της που καταψήφισαν ψήφισμα της Βουλής των Αντιπροσώπων, που εξέφραζε υποστήριξη στο Ισραήλ και καταδίκαζε την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Ήταν επίσης μεταξύ των πέντε Δημοκρατικών βουλευτών που στήριξαν τον περασμένο μήνα ψήφισμα υπέρ της «άμεσης αποκλιμάκωσης και κατάπαυσης του πυρός στο Ισραήλ και στην κατεχόμενη Παλαιστίνη» και αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Μόλις μια εβδομάδα πριν από την επίσημη επίπληξη, εν τω μεταξύ, είχε καταψηφιστεί πρόταση μομφής κατά της Ρασίντα Τλαΐμπ, που είχε καταθέσει σε βάρος της η ακροδεξιά βουλεύτρια Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν.

Γνωστή συνωμοσιολόγος και υποστηρίκτρια του Ντόναλντ Τραμπ, κατηγόρησε τη Δημοκρατική συνάδελφό της για «αντιαμερικανικές δραστηριότητες» και «υποκίνηση εξέγερσης υπέρ της Χαμάς στο Καπιτώλιο» στις 18 Οκτωβρίου.

Η Ρασίντα Τλαΐμπ με την έτερη μουσουλμάνα βουλεύτρια, επίσης μέλος των Δημοκρατικών, Ιλχάν Ομάρ, έχουν μπει εδώ και καιρό στο στόχαστρο των Ρεπουμπλικανών

Πολιτικά «χαρακώματα»

Εκείνη την ημέρα, η Τλαΐμπ είχε δώσει το παρών σε αντιπολεμική διαμαρτυρία που διοργάνωσαν δύο αριστερές εβραϊκές ομάδες, η Jewish Voice for Peace και η IfNotNow.

Στο φόντο είχε ένα τεράστιο πανό, με τις λέξεις «κατάπαυση του πυρός».

Μίλησε συγκινημένη για μια 21χρονη Ισραηλινή, που είναι όμηρος της Χαμάς, και μια Παλαιστίνια μαθήτρια λυκείου, με τις καλύτερες επιδόσεις φέτος, η οποία σκοτώθηκε από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας.

«Και οι δύο είναι θύματα», τόνισε, καταγγέλλοντας κάθε είδους βίας.

Αργότερα εκείνη την ημέρα, λίγο περισσότεροι από 300 από τους διαδηλωτές συνελήφθησαν, όταν εισήλθαν για συμβολική διαμαρτυρία στο Καπιτώλιο, φορώντας μαύρα μπλουζάκια με το σύνθημα «Όχι εξ ονόματός μας».

Η ίδια έχει τονίσει ότι η κριτική της για το Ισραήλ στρέφεται κατά της πολιτικής της κυβέρνησης Νετανιάχου.

«Η ιδέα ότι η κριτική στην κυβέρνηση του Ισραήλ είναι αντισημιτική δημιουργεί ένα πολύ επικίνδυνο προηγούμενο», επεσήμανε.

«Έχει χρησιμοποιηθεί για να φιμώσει διάφορες φωνές που μιλούν υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ολόκληρο το έθνος μας».

Η Τλαΐμπ -μία από τις δύο μουσουλμάνες βουλεύτριες των ΗΠΑ, αμφότερες με το κόμμα των Δημοκρατικών- έχει μπει εδώ και καιρό στο «στόχαστρο» των Ρεπουμπλικανών για την κριτική της στο Ισραήλ.

Δεν είναι η μόνη.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, οι Ρεπουμπλικάνοι ψήφισαν υπέρ της απομάκρυνσης της -γεννημένης στο Σομαλία- Ιλχάν Ομάρ, από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Η ίδια είχε χαρακτηρίσει την απομάκρυνσή της «καθαρά κομματική».

Τώρα, με την περίπτωση της Τλαΐμπ, πολλοί αναλυτές διαβλέπουν μια νέα μικροκομματική προσπάθεια των Ρεπουμπλικανών να κάνουν ακόμη πιο βαθιές τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς στους κόλπους των Δημοκρατικών και στην εκλογική τους βάση.

Κάτι που καταμαρτυρεί η στάση των 22 Δημοκρατικών βουλευτών κατά της Τλαΐμπ, αλλά και οι τελευταίες, δυσοίωνες δημοσκοπήσεις για την επανεκλογή του Τζο Μπάιντεν το 2024 στον Λευκό Οίκο.

Sports in

«Στα 7-8 εκατ. ευρώ η πρόταση της Μοντερέι για Πινέδα – Η ΑΕΚ θέλει 11 εκατ. ευρώ»

Η Μοντερέι εξακολουθεί να θέλει να πάρει τον Ορμπελίν Πινέδα από την ΑΕΚ όπως αναφέρουν στο Μεξικό και προσφέρουν 7-8 εκατομμύρια ευρώ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 17 Αυγούστου 2024