Μπάιντεν: Ο πρόεδρος της Ινδονησίας του ζητά στο Οβάλ Γραφείο «να κάνει περισσότερα» για τη Γάζα
Η κατάπαυση του πυρός είναι απόλυτα απαραίτητη για το καλό της ανθρωπότητας, είπε επίσης ο Τζόκο Ουιντόντο στον Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο Οβάλ Γραφείο.
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
- Διαρρήκτες «άδειαζαν» το εργαστήριο του γλύπτη Γεώργιου Λάππα στη Νέα Ιωνία
Ο ινδονήσιος πρόεδρος Τζόκο Ουιντόντο (αριστερά στη φωτογραφία του Reuters/Leah Millis, επάνω, με τον Τζο Μπάιντεν) ζήτησε χθες Δευτέρα από τον αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν, κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στον Λευκό Οίκο, «να κάνει περισσότερα για να τερματιστούν οι φρικαλεότητες» στη Λωρίδα της Γάζας και να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στο Ισραήλ και το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς.
«Η Ινδονησία καλεί τις ΗΠΑ να κάνουν περισσότερα για να τερματιστούν οι φρικαλεότητες στη Γάζα. Η κατάπαυση του πυρός είναι απόλυτα απαραίτητη για το καλό της ανθρωπότητας», είπε ο Τζόκο Ουιντόντο κατά τη διάρκεια της συνάντησης στο Οβάλ Γραφείο.
Τα πράγματα πήραν άλλη τροπή εξαιτίας του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας
WATCH LIVE: Biden holds meeting with Indonesia’s President Joko Widodo https://t.co/hC0b8583gT
— PBS NewsHour (@NewsHour) November 13, 2023
Οταν σχεδιαζόταν η συνάντηση αυτή, σκοπός ήταν η σύσφιγξη των σχέσεων ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και την Τζακάρτα πριν τη συνάντηση του κ. Μπάιντεν με τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ αύριο στο Σαν Φρανσίσκο, στο περιθώριο της συνόδου του φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC).
Ομως τα πράγματα πήραν άλλη τροπή εξαιτίας του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας. Ο Τζο Μπάιντεν υποστηρίζει εξαρχής σθεναρά το Ισραήλ στη σύρραξη, ενώ ο Τζόκο Ουιντόντο είναι ο πρόεδρος μιας από τις πολυπληθέστερες μουσουλμανικές χώρες στον πλανήτη.
«Είναι αναγκαίο να ακούσουμε την άποψη της Ινδονησίας για τη σύγκρουση σε εξέλιξη στην Εγγύς Ανατολή», δήλωνε προχθές Κυριακή σε δημοσιογράφους ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος. «Πιστεύω ότι ο πρόεδρος θα επιδιώξει η Ινδονησία να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο», πρόσθετε.
Θα «ακούσει προσεκτικά»
Κάτι που αφορά «το ζήτημα της κατάπαυσης του πυρός», αλλά και πιο μακροπρόθεσμους στόχους, όπως η λύση των δυο κρατών και η ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας, κατά τον ίδιο.
Ο αξιωματούχος σημείωσε πως ο κ. Μπάιντεν θα «ακούσει προσεκτικά» τι διαμείφθηκε κατά την κοινή σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (ΟΙΣ) στο Ριάντ, που καταδίκασε το Σάββατο τις «βάρβαρες» ενέργειες των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.
Ο ινδονήσιος πρόεδρος τόνισε το βράδυ προχθές Κυριακή στην Ουάσιγκτον, σε ομιλία του που αναμεταδόθηκε τηλεοπτικά, πως θα επέδιδε «πολύ σθεναρό μήνυμα», όπως συμφωνήθηκε στην κοινή σύνοδο.
«Επίσης, θα επιδώσω συγκεκριμένο μήνυμα» του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, «που μου ζήτησε να μεταφέρω στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν», πρόσθεσε ο Τζόκο Ουιντόντο.
«Συνολική στρατηγική» σχέση
Κατά τη σύνοδο του ΟΙΣ, διαβεβαίωσε πως τάχθηκε υπέρ της δικαιοσύνης «για τους Παλαιστίνιους» και επέμεινε στο γεγονός ότι «δημόσιες υποδομές και ανθρωπιστικές δραστηριότητες δεν πρέπει να στοχοποιούνται», και έκρινε πως το Ισραήλ «πρέπει να λογοδοτήσει για τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν».
Την περασμένη εβδομάδα, η Ινδονησία διέψευσε κατηγορηματικά την κατηγορία της ισραηλινής κυβέρνησης ότι κάτω από νοσοκομείο στη Γάζα κατασκευασμένο με ινδονησιακή χρηματοδότηση βρίσκεται δίκτυο υπόγειων σηράγγων της Χαμάς και εξέδρα εκτόξευσης ρουκετών.
Με το ένα μάτι στραμμένο στην Κίνα, οι δυο πρόεδροι επρόκειτο εξάλλου να ανακοινώσουν «συνολική στρατηγική εταιρική συνεργασία», το υψηλότερο επίπεδο διμερούς στρατηγικής συνεργασίας για την Τζακάρτα, σύμφωνα με έτερο ανώτερο αμερικανό αξιωματούχο.
Επενδύσεις της Κίνας
Ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε παρόμοια συνεργασία με το Βιετνάμ στο Ανόι τον Σεπτέμβριο, στο πλαίσιο προσπαθειών των ΗΠΑ να διευρύνουν και να βαθύνουν το δίκτυο συμμαχιών τους στην περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού.
Οπως και άλλες αναπτυσσόμενες χώρες, η Ινδονησία έχει λάβει δάνεια κι έχει εγκρίνει πελώριες επενδύσεις της Κίνας στις υποδομές.
Ο Τζόκο Ουιντόντο, ο οποίος θα εγκαταλείψει την εξουσία το 2024, τη χρονιά που ολοκληρώνεται η δεύτερη πενταετής θητεία του, επρόκειτο επίσης να συζητήσει με τον κ. Μπάιντεν για τη συνεργασία ως προς τα ορυκτά.
Η Ουάσιγκτον ορέγεται τα πελώρια αποθέματα νικελίου του αρχιπελάγους, καθώς πρόκειται για μέταλλο απαραίτητο για τις μπαταρίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων, όμως είναι η Κίνα αυτή που έχει κυρίαρχη θέση στην εκμετάλλευσή τους.
Πηγή: ΑΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις