Εκτοξεύθηκαν οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη
Εθνικό Σχέδιο Δράσης πρότειναν οι εκπρόσωποι των διαβητικών στο υπουργείο Υγείας σε μία προσπάθεια να «σβήσουν» οι ανισότητες στη φροντίδα και την πρόσβαση στο ΕΣΥ
Αλματώδης αύξηση καταγράφεται το τελευταίο έτος στον αριθμό των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη στη χώρα μας, οι οποίοι ανέρχονται σήμερα σε 1.193.000.
Οι εκπρόσωποι των ασθενών έχουν επεξεργαστεί και παρουσιάσει στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας ένα ολοκληρωμένο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Σακχαρώδη Διαβήτη, σε μία προσπάθεια να «σβήσουν» οι ανισότητες στη φροντίδα και την πρόσβαση στο σύστημα Υγείας.
Οι ανασφάλιστοι εντούτοις, αποτελούν τον πιο «αδύναμο κρίκο» καθώς σε ποσοστό 56% δεν βρίσκουν τα αναλώσιμα στο νοσοκομείο της περιοχής τους και αναγκάζονται να τα προμηθεύονται είτε ιδιωτικά είτε μέσω συλλόγων ασθενών.
Είναι ενδεικτικό ότι στα… χαρτιά έχουν ιδρυθεί συνολικά 83 Διαβητολογικά Κέντρα και Ιατρεία σε όλη την επικράτεια, όμως στην πράξη λειτουργούν μόλις τα 42.
Όπως σημειώνει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ), Χρήστος Δαραμήλας, οι ελλείψεις εξειδικευμένου προσωπικού είναι μόνον μία από τις αιτίες που εξηγούν την αποδυνάμωσή τους.
Γι’ αυτό και επιμένει πως χρειάζεται ένα ολιστικό Εθνικό Σχέδιο με κεντρικούς άξονες, ώστε να γίνει καλύτερη κατανομή και οργάνωση των υπαρχόντων πόρων και «εργαλείων», διορθώνοντας σφάλματα του συστήματος.
Ενδεικτικά αναφέρεται σε πρόσφατες νομοθεσίες και διατάξεις, που μοιραία οδήγησαν στην κατάρρευση των νευραλγικών αυτών δομών εντός του ΕΣΥ, καθώς τα τελευταία 5 χρόνια εξειδικεύτηκαν στον σακχαρώδη διαβήτη μόλις 200 γιατροί.
Εάν όμως συνυπολογίσει κανείς τις συνταξιοδοτήσεις αλλά και την απορρόφηση μιας σημαντικής μερίδας τους από τον ιδιωτικό τομέα, τότε προκύπτει ένα σημαντικό έλλειμμα.
Δεν προβλέπεται νοσηλευτής
Σύμφωνα όμως με τον Χρήστο Δαραμήλα ένα ακόμη χαρακτηριστικό παράδειγμα της απουσίας ενός σχεδίου είναι πως στο σχετικό ΦΕΚ λειτουργίας τους «δεν προβλέπεται νοσηλευτής».
Βασικός πυλώνας του ίδιου Εθνικού Σχεδίου αφορά και στοχευμένες ενέργειες «για την κάλυψη των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη με φάρμακα και ιατροτεχνολογικό υλικό. Εκτός όμως από την επάρκειά τους εξίσου σημαντικός είναι και ο έλεγχος της ποιότητάς τους».
Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό και όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Θεανώ Καρποδίνη, σε σχετική εκδήλωση της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, ο Οργανισμός βρίσκεται στη δημιουργία διαδικασίας ειδικής ψηφιακής πλατφόρμας (app) που θα εντοπίζει ανά την επικράτεια τις ελλείψεις ώστε να επεμβαίνει αναλόγως όπου κρίνεται αναγκαίο.
Οι οικονομικές δυσκολίες
Εν τω μεταξύ και όπως προκύπτει από έρευνα σε 843 άτομα με σακχαρώδη διαβήτη – που φέρει την υπογραφή του επ. καθηγητή Οικονομικών Υγείας και Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας στο Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας, του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Κωσταντίνου Αθανασάκη – οι πάσχοντες αναφέρουν υψηλή συχνότητα οικονομικών δυσκολιών και σε ορισμένες περιπτώσεις καθυστερήσεις τόσο σε ιατρική φροντίδα όσο και στην πρόσβασή τους στη θεραπεία.
Οι ανασφάλιστοι εντούτοις, αποτελούν τον πιο «αδύναμο κρίκο» καθώς σε ποσοστό 56% δε βρίσκουν τα αναλώσιμα στο νοσοκομείο της περιοχής τους και αναγκάζονται να τα προμηθεύονται είτε ιδιωτικά είτε μέσω συλλόγων ασθενών.
Επιπρόσθετα, το ίδιο Σχέδιο δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο κρίσιμο πεδίο των επιπλοκών που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη.
«Είναι κρίσιμη η καταγραφή τους, η κοστολόγησή τους, αλλά και η εκπαίδευση και η εξειδίκευση των ιατρών. Αντίστοιχα, η συνεργασία των κλινικών εντός του ΕΣΥ για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των επιπλοκών θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα», σημειώνει ο Χρήστος Δαραμήλας.
Αρκεί κανείς να αναλογιστεί πως εκτιμάται ότι οι ετήσιοι ακρωτηριασμοί εξαιτίας του συνδρόμου διαβητικού ποδιού στη χώρα μας ανέρχονται σε 2.000 παρότι στη συντριπτική τους πλειονότητα (60%-70%) θα μπορούσαν να αποφευχθούν μέσω της πρόληψης.
Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που η Ομοσπονδία αιτείται και τη διαλειτουργικότητα μεταξύ του συνόλου των ψηφιακών συστημάτων και των δομών Υγείας, ώστε να δίνεται η δυνατότητα μιας ολιστικής φροντίδας των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη.
Οι δεύτερες σκέψεις
Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως η σημαντική αύξηση των διαγνώσεων σε μόλις έναν χρόνο (της τάξεως του 18%, έναντι 8% τα περασμένη έτη) θέτει σε προβληματισμό τους εκπροσώπους των ασθενών όσο και την ιατρική κοινότητα, εκφράζοντας δεύτερες σκέψεις.
Στο πλαίσιο αυτό ο Χρήστος Δαραμήλας υπογραμμίζει πως είναι πιθανόν η εικόνα να διαστρεβλώνεται λόγω της παράνομης συνταγογράφησης σκευασμάτων που παρότι έχουν άδεια αποκλειστικά για την αντιμετώπιση του σακχαρώδους διαβήτη συνταγογραφούνται (και) για την απώλεια βάρους.
- Μαρία Ηλιάκη: Η περιπέτεια υγείας που την οδήγησε στο νοσοκομείο
- Ο εφιάλτης των Χριστουγέννων: Πέντε διάσημοι που σιχαίνονται τις γιορτές που αγαπούν όλοι
- Μπόνους δόμησης: Μάχη χαρακωμάτων δημάρχων – ΥΠΕΝ μετά την απόφαση του ΣτΕ
- Ομπράντοβιτς: «Δεν θέλω να υποτιμήσω τη δουλειά του Σπανούλη στη Μονακό, αλλά…»
- Εύβοια: «Τα παιδιά αυτά λειτούργησαν ως μαριονέτες» – Νέα στοιχεία για τη δολοφονία
- Ιορδάνης Χασαπόπουλος: Εκτός εκπομπής – Τι είπε η Ανθή Βούλγαρη για την απουσία του