Ο πολιτικός καιροσκοπισμός της Ακροδεξιάς και ο «αγώνας» κατά του αντισημιτισμού
Στη Γαλλία, οι αναλυτές λένε ότι η Λεπέν εφάρμοσε αυτή την τεχνική τόσο αποτελεσματικά που σπάει το φράγμα που πολλοί έλεγαν ότι εμπόδιζε την ακροδεξιά να σκαρφαλώσει στην εξουσία.
- Δημήτρης Κόκοτας: Είμαστε αισιόδοξοι λέει η σύζυγός του
- Νετανιάχου: Δεν δέχεται τερματισμό του πολέμου με τη Χαμάς στην εξουσία – Άφησε «παράθυρο» για μερική συμφωνία
- Τεχνητή νοημοσύνη και ωδή στο γυμνό: Αυτές ήταν οι πιο τολμηρές φωτογραφίες την χρονιά του 2024
- Η Μπλέικ Λάιβλι μηνύει για σεξουαλική παρενόχληση τον συμπρωταγωνιστή της,Τζάστιν Μπαλντόνι
Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι διαδήλωσαν την Κυριακή στο Παρίσι κατά του αντισημιτισμού. Ωστόσο μια μικρή πολιτική ομάδα που συμμετείχε στο πλήθος, που δεν ήταν άλλοι από τους υποστηρικτές της Εθνικής Συσπείρωσης (σ.σ. προηγουμένως «Εθνικό Μέτωπο) με την Μαρί Λεπεν, ξεχώριζε.
Η εμφάνισή τους ήταν ακόμη πιο αξιοσημείωτη, αν αναλογιστεί κανείς ότι ο πατέρας της Λεπέν, ο ιδρυτής του Εθνικού Μετώπου Ζαν-Μαρί, καταδικάστηκε για υποκίνηση φυλετικού μίσους επειδή είπε ότι οι θάλαμοι αερίων που χρησιμοποιήθηκαν για να σκοτωθούν οι Εβραίοι κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος ήταν «απλώς μια λεπτομέρεια στην ιστορία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου».
Η συγκεκριμένη διαδήλωση αποτελεί αποτελεί απόδειξη ότι η στρατηγική της Λεπέν για την εξομάλυνση της εικόνας του κόμματος αποδίδει, καταρρίπτοντας ένα ακόμη εμπόδιο στην προσπάθειά της να γίνει αξιοσέβαστη και ενισχύοντας τις πιθανότητές της στις μελλοντικές εκλογές, σύμφωνα με τους αναλυτές.
«Για μένα, το DNA της ακροδεξιάς είναι ο αντισημιτισμός. Έτσι, όταν βλέπω ένα μεγάλο κόμμα να εγκαταλείπει τον αντισημιτισμό, την άρνηση του Ολοκαυτώματος και να βαδίζει προς τις αξίες της Δημοκρατίας, χαίρομαι»
Η στροφή αυτή αποτελεί μέρος μιας στρατηγικής, που χρησιμοποιείται από άλλους ακροδεξιούς πολιτικούς στην Ευρώπη, μεταξύ άλλων στην Ιταλία, τη Γερμανία και τη Βρετανία, για να ενισχύσουν την αντιμεταναστευτική τους ατζέντα, αντικρούοντας ταυτόχρονα τις υποδείξεις ότι είναι ρατσιστές, όπως αναφέρει το Reuters.
Στη Γαλλία, οι αναλυτές λένε ότι η Λεπέν εφάρμοσε αυτή την τεχνική τόσο αποτελεσματικά που σπάει το φράγμα που πολλοί έλεγαν ότι εμπόδιζε την ακροδεξιά να σκαρφαλώσει στην εξουσία – μια προοπτική που τρομάζει τους επικριτές που την κατηγορούν για πολιτικό καιροσκοπισμό και ότι κρύβει το πραγματικό πρόσωπο του κόμματός της.
Η Λεπέν προσπαθεί εδώ και καιρό να πάρει αποστάσεις από την πολιτική του πατέρα της, ειδικά από τότε που ανέλαβε το κόμμα το 2015 και άλλαξε το όνομα του κόμματος το 2018.
Πανευρωπαϊκή στρατηγική
Μέσα στο κόμμα, οι άνθρωποι του περιβάλλοντος της Λεπέν τρίβουν τα χέρια τους από ευχαρίστηση.
«Η Μαρίν Λεπέν καταχειροκροτήθηκε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της πορείας», δήλωσε στο Reuters πηγή από το περιβάλλον της. «Το πραγματικό σημείο καμπής είναι ότι οι προσπάθειες δαιμονοποίησής μας δεν λειτουργούν πλέον».
Η στρατηγική της Λεπέν εντάσσεται σε αυτό που έχει συμβεί αλλού στην Ευρώπη, στην Ιταλία για παράδειγμα, όπου η δεξιά κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι έχει υιοθετήσει μια σταθερά φιλοϊσραηλινή στάση από τότε που ξέσπασε η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς, μια γραμμή που αγκάλιασε εδώ και καιρό για να αποκτήσει κύρος.
Η Μελόνι, η οποία εντάχθηκε σε ένα νεοφασιστικό κίνημα νεολαίας στην εφηβεία της, δεσμεύτηκε πέρυσι να καταπολεμήσει «κάθε είδους διάκριση και αντισημιτισμό».
Στη Γερμανία, το ακροδεξιό AfD εξέφρασε την αλληλεγγύη της στο Ισραήλ και κάλεσε την κυβέρνηση να λάβει μέτρα για την αποτροπή του «εισαγόμενου αντισημιτισμού» από τους μουσουλμάνους μετανάστες, παρά το γεγονός ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας αναφέρουν ότι ο αντισημιτισμός είναι εμφανής στο κόμμα.
Στη Βρετανία, η δεξιά του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος έχει υιοθετήσει μια σταθερά φιλοϊσραηλινή θέση και επέκρινε τις μεγάλες διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων ως «πορείες μίσους» που καθοδηγούνται από «όχλους».
Διαιρεμένη η εβραϊκή κοινότητα
Μετά από ημέρες συζητήσεων σε εκπομπές της γαλλικής τηλεόρασης, στις οποίες βουλευτές τηγς Λεπέν ένιωθαν αμήχανα από τις ερωτήσεις σχετικά με τα σχόλια του Ζαν-Μαρί Λεπέν στο παρελθόν, η κόρη του έλαβε απροσδόκητη στήριξη από ορισμένες γνωστές προσωπικότητες των Γάλλων Εβραίων.
«Για μένα, το DNA της ακροδεξιάς είναι ο αντισημιτισμός. Έτσι, όταν βλέπω ένα μεγάλο κόμμα να εγκαταλείπει τον αντισημιτισμό, την άρνηση του Ολοκαυτώματος και να βαδίζει προς τις αξίες της Δημοκρατίας, χαίρομαι», δήλωσε ο Γάλλος δικηγόρος και «κυνηγός των ναζί» Serge Klarsfeld στην εφημερίδα Le Figaro.
Ωστόσο, οι εβραϊκές οργανώσεις είναι κάτι παραπάνω από επιφυλακτικές.
Πολιτικός καιροσκοπισμός
Η κυριότερη γαλλική ομάδα υπεράσπισης των Εβραίων κατηγόρησε τη Λεπέν για πολιτικό καιροσκοπισμό. «Για μένα, πρόκειται για μια μορφή οικειοποίησης, εργαλειοποίησης της διαδήλωσης, η οποία είναι αισχρή», δήλωσε ο Γιοναθάν Αρφί, επικεφαλής της ομάδας CRIF.
Σε μια υπόθεση που δείχνει ότι το κόμμα εξακολουθεί να πολεμά τις κατηγορίες για αντισημιτισμό, η Λεπέν κατέθεσε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση κατά του πρώην οικονομικού της συμβούλου, Ζαν-Ρισάρ Σουλζέρ, ο οποίος δήλωσε το 2021 ότι το κόμμα της έκανε διακρίσεις εις βάρος των Εβραίων και δεν τους τοποθετούσε σε εκλογικές περιφέρειες που θα μπορούσαν να κερδίσουν. Η δίκη ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο.
«Κανείς δεν εξαπατάται από την πρόθεση της ακροδεξιάς, η οποία είναι να υποστηρίξει μια κοινότητα για να αποκλείσει καλύτερα μια άλλη», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Ολιβιέ Βεράν.
Αλλά οι αναλυτές λένε ότι η Λεπέν και το κόμμα της καταφέρνουν να αλλάξουν τον δημόσιο λόγο και τις αντιλήψεις.
«Αλλάζουν τη συζήτηση προς όφελός τους», δήλωσε ο πολιτικός αναλυτής Jean-Daniel Levy. «Οι ψηφοφόροι οδηγούνται στο να πιστεύουν ότι ο κίνδυνος δεν προέρχεται πλέον από την ακροδεξιά, αλλά από το Ισλάμ».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις