Οι Σκανδιναβοί είπαν «ναι» στις απελάσεις
Όλες οι χώρες της Σκανδιναβίας συμφώνησαν σε κοινό πρόγραμμα απελάσεων και σκληρή μεταναστευτική πολιτική
Το τέλος της κουλτούρας υποδοχής: Οι σκανδιναβικές χώρες συμφωνούν σε ένα κοινό πρόγραμμα απελάσεων.
Οπως μετέδωσαν τα ΜΜΕ από την Σκανδιναβία και την υπόλοιπη Ευρώπη, η απόφαση αντιπροσωπεύει τον θρίαμβο των θέσεων της Δανίας, η οποία εφάρμοσε μια πολύ περιοριστική μεταναστευτική πολιτική τα τελευταία χρόνια.
Σε μια συνάντηση στην Κοπεγχάγη, οι αρμόδιοι υπουργοί της Δανίας, της Φινλανδίας, της Ισλανδίας, της Νορβηγίας και τη Σουηδία συμφώνησαν να οργανώσουν κοινές πτήσεις απέλασης και κοινά προγράμματα επιστροφής για αιτούντες άσυλο στις σκανδιναβικές χώρες, στους οποίους τα δικαστήρια αρνούνται το άσυλο.
Αυτές οι πτήσεις αποσκοπούν κυρίως στην επιτάχυνση του ρυθμού των απελάσεων και θα προγραμματιστούν σε συνεργασία με την υπηρεσία προστασίας των συνόρων της ΕΕ, Frontex.
Μετά τη διήμερη συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Δικαιοσύνης Μετανάστευσης, ο Δανός Kaare Dybvad Bek ανέφερε ότι μια άλλη από τις αποφάσεις που ελήφθησαν είναι ότι οι αρμόδιοι κυβερνητικοί εκπρόσωποι των πέντε χωρών θα συναντώνται περιοδικά για να ενημερώσουν για τη συνεργασία και με την πρόθεση επίσης της προσθήκης τρίτων χωρών με τις οποίες θα συνάπτονται συμφωνίες σχετικά με προγράμματα επιστροφής για μετανάστες.
Συμφωνήθηκε επίσης ένα κοινό πρόγραμμα βοήθειας για παράτυπους μετανάστες από τη Βόρεια Αφρική, το οποίο προβλέπει ότι, εάν επιστρέψουν οικειοθελώς στη χώρα καταγωγής τους, θα τους προσφερθεί βοήθεια για επανένταξη. Οι πέντε σκανδιναβικές χώρες έχουν «κοινό συμφέρον» να «διασφαλίσουν την απέλαση αλλοδαπών χωρίς άδεια παραμονής», τόνισε ο Μπεκ, και θα κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για να «αποτρέψουν το ταξίδι τους στις χώρες μας υπό το ραντάρ των αρχών».
Η απόφαση αντιπροσωπεύει τον θρίαμβο των θέσεων για το πρόβλημα που διατηρεί η Δανία, η οποία εφαρμόζει μια πολύ περιοριστική μεταναστευτική πολιτική τα τελευταία χρόνια. Οι υπόλοιπες σκανδιναβικές χώρες σκληραίνουν τώρα την προσέγγισή τους.
Η πρωθυπουργός της Δανίας Mette Frederiksen έθεσε ως στόχο τη μείωση του αριθμού των αιτούντων άσυλο στο μηδέν το 2019 και το 2020 ανακάλεσε τις άδειες παραμονής των Σύριων προσφύγων από την περιοχή της Δαμασκού, επικαλούμενη τη βελτίωση της ασφάλειας στη Συρία.
Δεν υπάρχει πλέον κουλτούρα υποδοχής
Η σουηδική κυβέρνηση ξεκίνησε φέτος μια εκστρατεία για να αλλάξει την εικόνα της χώρας της σε όλο τον κόσμο, το μήνυμα της οποίας είναι: «Δεν υπάρχει πλέον κουλτούρα υποδοχής στη Σουηδία». Έτσι το συνόψισε η υπουργός Maria Malmer Stenergard.
Η Γερμανία, από την πλευρά της, ενέκρινε ένα ρυθμιστικό πακέτο για την επιτάχυνση των απελάσεων, λόγω της μεγάλης μεταναστευτικής πίεσης στην οποία υπόκειται η Ευρώπη.
Το 2022, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέτρησε περισσότερες από 300.000 παράνομες εισόδους, 100.000 περισσότερες από το προηγούμενο έτος. Ο αριθμός των αιτήσεων ασύλου που υποβλήθηκαν ανήλθε σε 924.000.
- Απάντηση ΠΑΣΟΚ σε Π. Μαρινάκη: Διεκδικεί το «βραβείο διαστρέβλωσης» – Λαϊκιστής ο Μητσοτάκης, όχι εμείς
- Φωτιά τώρα στην Αλίαρτο -Στη μάχη και εναέρια μέσα
- ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός 7-20: Περίπατος για τους «ερυθρόλευκους»
- Ζιζέλ Πελικό: «Αποφασισμένη να αλλάξει την κοινωνία» – Κοντά στην ολοκλήρωση η εκδίκαση της υπόθεσης
- Αλέξης Χαρίτσης: Η Νέα Αριστερά ήρθε για να μείνει
- Λένα Δροσάκη – Αλέξανδρος Μπουρδούμης: Η πρώτη κοινή τηλεοπτική τους εμφάνιση μετά το διαζύγιο