Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Ποια είναι η πιο επικίνδυνη πόλη στον κόσμο – Σβήστηκε από τον χάρτη γιατί ο αέρας της σκοτώνει

Ποια είναι η πιο επικίνδυνη πόλη στον κόσμο – Σβήστηκε από τον χάρτη γιατί ο αέρας της σκοτώνει

Από τα εδάφη της μπορεί να έχουν φύγει όλοι οι άνθρωποι, ωστόσο στον αέρα της παραμένουν 3 εκατομμύρια τόνοι αμιάντου.

Η «πιο επικίνδυνη πόλη του κόσμου» αφαιρέθηκε επιτέλους από τους χάρτες, δεκαετίες ολόκληρες αφότου οι κάτοικοι της και όσοι πέρασαν από εκεί άρχισαν να πεθαίνουν μόνο και μόνο από την εισπνοή του τοξικού αέρα της.

Αποκαλούμενη ως το «Τσερνομπίλ της Αυστραλίας», η άλλοτε πολυσύχναστη πόλη των ορυχείων Γουίτενουμ είναι η ανατριχιαστική υπενθύμιση του επικίνδυνου σιωπηλού δολοφόνου, που είναι ο αμίαντος.

Περιτριγυρισμένη από 500.000 στρέμματα δηλητηριώδους γης, η πόλη αυτή είχε κατοίκους μέχρι τον περασμένο Μάιο, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις των αρχών και τους χιλιάδες θανάτους που σημειώθηκαν στα εδάφη της.

Θανατηφόρα τουριστική ατραξιόν

Ακόμη και σήμερα, άνθρωποι πεθαίνουν από αναπνευστικά προβλήματα, απλά επειδή ξέμειναν εκεί για να εκμεταλλευτούν την τουριστική ατραξιόν στην οποία μετατράπηκε για μια ολόκληρη νέα γενιά, γράφει η Sun.

Το Γουίτενουμ έγινε πόλη φάντασμα, καθώς οι κάτοικοι της υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους πριν αυτά κατεδαφιστούν.

Η πόλη Γουίτενουμ υπήρξε στο μακρινό παρελθόν το όνειρο των κατασκευαστών ακινήτων. Η εξόρυξη μπλε αμιάντου ξεκίνησε για πρώτη φορά όταν οι πρώτοι κάτοικοι εγκαταστάθηκαν στα εδάφη της και η ανθηρή βιομηχανία με τις θέσεις εργασίας που υποσχόταν αποτέλεσε το δέλεαρ για χιλιάδες οικογένειες από κάθε γωνιά της χώρας.

Αυτό όμως που προσέλκυε τους Αυστραλούς στο Γουίτενουμ ήταν επίσης αυτό που τους σκότωνε αργά αλλά σταθερά κάθε μέρα που περνούσε, καθώς σταδιακά γινόταν εμφανές το τίμημα των χημικών ουσιών που ανέπνεαν.

Η πόλη πέθανε

Μετά τον θάνατο 2.000 εργατών τα ορυχεία έκλεισαν το 1996. Ο αέρας όμως εκεί παραμένει μέχρι σήμερα τοξικός, γι’ αυτό και οι αρχές της Αυστραλίας αποφάσισαν το σβήσιμο της από τον χάρτη.

Αφού τα κτίρια της κατεδαφίστηκαν και οι χωματερές της σφραγίστηκαν και κάθε πινακίδα που θα μπορούσε να οδηγήσει εκεί αφαιρέθηκε, η πόλη… πέθανε οριστικά.

Εκτός από τα 3 εκατομμύρια τόνους αμιάντου που εξακολουθούσαν να βρίσκονται στον αέρα της, αφού το 1980 που είχε υπολογιστεί το κόστος καθαρισμός του ανερχόταν στα 20 εκατομμύρια λίρες. Σήμερα θα ήταν απλά απλησίαστο…

Must in

Μαθήματα ελληνικής Ιστορίας

Στη μελέτη «Ιστορία, έθνος και μυθιστόρημα στη Μεταπολίτευση» ο Δημήτρης Τζιόβας προσεγγίζει τη σχέση λογοτεχνίας και έθνους μέσα από τις μεταμορφώσεις του λεγόμενου «ιστορικού μυθιστορήματος», της μνήμης και των τραυμάτων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024