Βρετανία: «Παράνομο» το σχέδιο της κυβέρνησης για τη Ρουάντα
Σοβαρό πλήγμα στη μεταναστευτική πολιτική του βρετανού πρωθυπουργού - Η κυβέρνηση έχει σχέδιο Β διαμηνύει ο Σούνακ
Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου αποφάνθηκε σήμερα πως το σχέδιο της κυβέρνησης να στείλει αιτούντες άσυλο στη Ρουάντα είναι παράνομο, καταφέροντας έτσι σοβαρό πλήγμα στη μεταναστευτική πολιτική του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ και τη μείζονα προεκλογική υπόσχεσή του ενόψει των εκλογών της ερχόμενης χρονιάς.
Το δικαστήριο απέρριψε ομόφωνα την προσφυγή της κυβέρνησης εναντίον προηγούμενης δικαστικής απόφασης, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, βάσει της οποίας οι μετανάστες δεν μπορεί να στέλνονται στη Ρουάντα επειδή αυτή η τελευταία δεν μπορεί να θεωρηθεί ασφαλής τρίτη χώρα.
«Υπαρκτός ο κίνδυνος για τους αιτούντες άσυλο να σταλούν πίσω στις χώρες τους, όπου θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν κακομεταχείριση»
Ο Λορντ Ριντ, πρόεδρος του ανώτατου δικαστηρίου, δήλωσε ότι το νομικό κριτήριο στην υπόθεση ήταν κατά πόσον υπήρχαν ουσιαστικοί λόγοι να πιστεύεται ότι οι αιτούντες άσυλο που αποστέλλονται στη Ρουάντα θα διατρέχουν πραγματικό κίνδυνο να σταλούν πίσω στις χώρες από τις οποίες προέρχονται, όπου θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν κακομεταχείριση.
Το σχέδιο για τις αποστολές αιτούντων άσυλο στη Ρουάντα είναι το κεντρικό στοιχείο της μεταναστευτικής πολιτικής του Σούνακ, καθώς προετοιμάζεται για να αντιμετωπίσει τις εκλογές της ερχόμενης χρονιάς, εν μέσω ανησυχιών μεταξύ μερικών ψηφοφόρων για τους αριθμούς των αιτούντων άσυλο που φθάνουν με μικρά σκάφη στις βρετανικές ακτές.
Η απόφαση συνιστά σοβαρό πλήγμα στην υπόσχεση του Ρίσι Σούνακ να σταματήσει τις αφίξεις μεταναστών που φθάνουν παράτυπα με μικρά σκάφη από την Ευρώπη στη νότια ακτή της Βρετανίας.
Υπάρχει σχέδιο Β λέει ο Σούνακ
Αντιδρώντας στην απόφαση, ο βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει τα επόμενα βήματά της και υποστήριξε ότι υπάρχει «σχέδιο Β», όπως αναφέρει δημοσίευμα του Guardian.
Ο ίδιος δήλωσε: «Αυτό δεν ήταν το αποτέλεσμα που θέλαμε, αλλά έχουμε περάσει τους τελευταίους μήνες σχεδιάζοντας όλα τα ενδεχόμενα και παραμένουμε απόλυτα προσηλωμένοι στο να σταματήσουμε τις βάρκες».
Έχουμε σχεδιάσει όλα τα ενδεχόμενα και παραμένουμε απόλυτα προσηλωμένοι στο να σταματήσουμε τις βάρκες, λέει ο Σούνακ
«Είναι κρίσιμο ότι το ανώτατο δικαστήριο -όπως και το εφετείο και το δικαστήριο πριν από αυτό- επιβεβαίωσε ότι η αρχή της αποστολής παράνομων μεταναστών σε ασφαλή τρίτη χώρα για επεξεργασία είναι νόμιμη» πρόσθεσε.
«Η εταιρική μας σχέση με τη Ρουάντα, αν και τολμηρή και φιλόδοξη, είναι μόνο ένα τμήμα μέτρων για να σταματήσουμε τις βάρκες και να αντιμετωπίσουμε την παράνομη μετανάστευση. Αλλά είναι σαφές ότι υπάρχει όρεξη για αυτή την ιδέα. Σε ολόκληρη την Ευρώπη, η παράνομη μετανάστευση αυξάνεται και οι κυβερνήσεις ακολουθούν το παράδειγμά μας: Η Ιταλία, η Γερμανία και η Αυστρία διερευνούν μοντέλα παρόμοια με τη συνεργασία μας με τη Ρουάντα» κατέληξε ο Ρίσι Σούνακ.
Αντιδράσεις από Ρουάντα
Τη διαφωνία της εξέφρασε η Ρουάντα ως προς την αναφορά για μη ασφαλή χώρα για αιτούντες άσυλο, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο ειδήσεων.
«Αυτή είναι στην ουσία μια απόφαση του δικαστικού συστήματος του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά η Ρουάντα διαφωνεί με την απόφαση του βρετανικού δικαστηρίου που έκρινε ότι δεν είναι ασφαλής τρίτη χώρα για αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες», δήλωσε η Γιολάντε Μακόλο, εκπρόσωπος της κυβέρνησης.
«Η Ρουάντα και το Ηνωμένο Βασίλειο εργάζονται από κοινού προκειμένου να διασφαλίσουν την ενσωμάτωση μετεγκατεστημένων αιτούντων άσυλο στην κοινωνία της Ρουάντας», πρόσθεσε.
«Η χώρα μας είναι δεσμευμένη στις διεθνείς υποχρεώσεις της. Έχουμε αναγνωριστεί από την UNCHR [Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες] και άλλους διεθνείς θεσμούς για την υποδειγματική μεταχείριση που επιφυλάσσουμε στους πρόσφυγες».
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- Ο Φουκώ διαβάζει Χέγκελ
- Τα νέα έξι κρίσιμα ερωτήματα του θρίλερ της Αμαλιάδας και οι άγνωστες έρευνες της ΕΛ.ΑΣ.