Θέλουμε να προχωρήσουμε;
Η εναλλακτική είναι απλή και την αναφέρει σε κάποιο σημείο της έκθεσής του το ΔΝΤ, που συστήνει να ξαναδεί η κυβέρνηση τις αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, εάν δεν υπάρχουν επαρκή κονδύλια για επενδύσεις
- Πού βρίσκεται η Ahoo Daryaei; - «Αν την έχουν πειράξει θα πάρουν φωτιά οι δρόμοι»
- Όσα συνέβησαν μέσα στην έπαυλη του Φρανκ Σινάτρα – Τζόγος και κρυφές ερωτικές συναντήσεις
- Νέες ισραηλινές σφαγές σε Βηρυτό και Γάζα που παραπέμπει στην «Αποκάλυψη»
- Πόλεμος Ρωσίας - Ουκρανίας: Μήπως είναι πολύ αργά για να αλλάξει η πορεία του;
Η αμερικανική τράπεζα Goldman Sacks βγήκε ανοιχτά και συνέστησε ότι μια καλή επένδυση το επόμενο διάστημα είναι τα ελληνικά ομόλογα.
Εκτίμησε ότι οι προγραμματισμένες μικρές εκδόσεις ελληνικού χρέους θα υπεραποδώσουν, καθώς η οικονομία μας θα ξεπεράσει σε ανάπτυξη τον μέσο όρο της ευρωζώνης.
Ενα 24ωρο νωρίτερα είχαν δει το φως της δημοσιότητας δύο ακόμα εκθέσεις από μεγάλες, παγκόσμιου βεληνεκούς, χρηματοοικονομικές εταιρείες, τη Morgan Stanley και την UBS.
Ο αμερικανικός οίκος περισσότερο διθυραμβικός, στάθηκε σε δύο δείκτες από την πραγματική οικονομία, αυτών του πληθωρισμού που εκτίμησε ότι θα μειωθεί και των μισθών που θα αυξηθούν, για να συμπεράνει ότι τα πραγματικά εισοδήματα θα ωφεληθούν ενισχύοντας τις προοπτικές για την ιδιωτική κατανάλωση.
Από κοντά στις προβλέψεις και η ελβετική UBS που προβλέπει ανάπτυξη 3% τόσο το 2024 όσο και το 2025, πολύ υψηλότερα από τον μέσο όρο των εκτιμήσεων των αναλυτών που τοποθετούν την ανάπτυξη σε 1,5% για το 2024 και 1,2% για το 2025.
Ακόμα και ο «κακός» της ελληνικής κρίσης χρέους της προηγούμενης δεκαετίας, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, βγήκε επίσης χθες και απένειμε τα εύσημα στην Ελλάδα για τις προοπτικές ανάπτυξης και μείωσης χρέους που ανοίγονται για την ελληνική οικονομία.
Τρεις οίκοι και ένας υπερεθνικός οργανισμός (όπως αποκαλούσε παλιά η Αριστερά το ΔΝΤ) επισήμαναν αυτό που βλέπουν τώρα για την ελληνική οικονομία. Η κυβέρνηση το έχει πάει μέχρι εκεί που μπορούσε.
Ανέβασε τις τιμές των ακινήτων, το ΑΕΠ επέστρεψε στο 2010, η ανεργία ακόμα πιο κάτω, οι μισθοί ανέβηκαν, το δημόσιο χρέος μειώθηκε, οι επενδύσεις άρχισαν να ξεκολλάνε και δημιουργήθηκε μια ευρύτερη οικονομική ευφορία.
Προφανώς δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και οι ανισότητες μεγάλωσαν. Πλέον για να συνεχίσουμε παρακάτω πρέπει η κοινωνία να θέλει και η κυβέρνηση να μπορεί. Να είναι αποφασισμένη ότι θα προχωρήσει, παρά τις αντιδράσεις. Το θέμα είναι θέλουμε να προχωρήσουμε;
Ολο αυτό το καλό αφήγημα μπορεί να ανατραπεί και η αλήθεια είναι ότι οι αφορμές το τελευταίο διάστημα είναι πολλές.
Από πού να ξεκινήσει κανείς, από τους συμβολαιογράφους, που συνεχώς τους ανοίγαμε ως επάγγελμα και αυτοί παραμένουν ακόμα ερμητικά κλειστοί. Πληρώσαμε μερικά εκατομμύρια στον ΟΟΣΑ για τις περίφημες «εργαλειοθήκες» για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και ακόμα συζητάμε εάν ένα συμβόλαιο ακινήτου μπορεί να συνάπτεται ηλεκτρονικά.
Η επιστήμη έχει καταφέρει ένας ασθενής να κάνει σχεδόν πλήρες τσεκάπ ηλεκτρονικά, αλλά τα συμβόλαιά μας πρέπει να είναι ακόμα στην εποχή του «σιορ Τάπα»;
Το επόμενο διάστημα επίκειται η κατάθεση στη Βουλή του φορολογικού νομοσχεδίου για τους αυτοαπασχολούμενους, οι οποίοι ήδη από την επόμενη εβδομάδα απειλούν με μεγάλης κλίμακας κινητοποιήσεις.
Επεται η μεταρρύθμιση Πιερρακάκη για τα μη κρατικά πανεπιστήμια και οι αλλαγές Φλωρίδη στη Δικαιοσύνη. Και αυτές θα συναντήσουν αντιδράσεις.
Το όφελος ωστόσο που όλες μαζί θα φέρουν στην οικονομία, αποτελεί μέρος της διθυραμβικής συλλογιστικής για την ελληνική οικονομία της Goldman Sacks, της Morgan Stanley και της UBS. Αποτελούν μέρος του ενάρετου δρόμου.
Η εναλλακτική είναι απλή και την αναφέρει σε κάποιο σημείο της έκθεσής του το ΔΝΤ, που συστήνει να ξαναδεί η κυβέρνηση τις αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, εάν δεν υπάρχουν επαρκή κονδύλια για επενδύσεις.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις