ΕΕ: Ανανεώθηκε η άδεια χρήσης της γλυφοσάτης
Με την επιφύλαξη ορισμένων νέων όρων και περιορισμών
- Η τηλεθέαση του debate ΣΥΡΙΖΑ – Ελπίδες για τη συμμετοχή στην κάλπη της Κυριακής – Η σύγκριση με το ΠΑΣΟΚ
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Να απομονώσει τους αποστάτες καλούν οι 87+ τον πολιτικό κόσμο - «Να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας»
Στην ανανέωση για δέκα χρόνια της άδειας χρήσης της γλυφοσάτης στην ΕΕ, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έπειτα από την ψηφοφορία μεταξύ των κρατών μελών από την οποία δεν προέκυψε πλειοψηφία, που θα όριζε την τύχη του επίμαχου ζιζανιοκτόνου.
«Η Κομισιόν, σε συνεργασία με τα κράτη μέλη της ΕΕ, θα προχωρήσει τώρα στην ανανέωση της έγκρισης της γλυφοσάτης για μία περίοδο δέκα ετών, με την επιφύλαξη ορισμένων νέων όρων και περιορισμών», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ και ελλείψει της απαιτούμενης πλειοψηφίας, η Επιτροπή είναι πλέον υποχρεωμένη να εκδώσει απόφαση πριν από τις 15 Δεκεμβρίου 2023, όταν λήγει η τρέχουσα περίοδος έγκρισης. Η Επιτροπή, προχώρησε στην ανανέωση του φυτοφαρμάκου, βάσει συνολικών αξιολογήσεων ασφάλειας που διενεργήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Χημικών Προϊόντων (ECHA).
Η Κομισιόν, σε συνεργασία με τα κράτη μέλη της ΕΕ, θα προχωρήσει τώρα στην ανανέωση της έγκρισης της γλυφοσάτης για μία περίοδο δέκα ετών, με την επιφύλαξη ορισμένων νέων όρων και περιορισμών
Οι περιορισμοί
Αυτοί οι περιορισμοί περιλαμβάνουν την απαγόρευση της χρήσης πριν από τη συγκομιδή ως ξηραντικό και την ανάγκη λήψης ορισμένων μέτρων για την προστασία των οργανισμών που δεν αποτελούν στόχο.
Τα κράτη μέλη είναι υπεύθυνα για την εθνική έγκριση φυτοπροστατευτικών προϊόντων (ΦΠΠ) που περιέχουν τη γλυφοσάτη και εξακολουθούν να μπορούν να περιορίζουν τη χρήση τους σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, εάν το κρίνουν απαραίτητο με βάση τα αποτελέσματα των αξιολογήσεων κινδύνου, ιδίως λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη προστασίας βιοποικιλότητας.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις