H silicon valley της Ελλάδας και η κυρα-Φροσύνη
Μια ελληνική «Silicon Valley», που έχει θέσει ως στόχο την προσέλκυση εταιρειών big tech στην πρωτεύουσα της Ηπείρου, με σημείο αναφοράς το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
- Το ΠΑΣΟΚ θα προτείνει άλλο πρόσωπο για ΠτΔ αν ο Μητσοτάκης επιλέξει «στενή κομματική επιλογή»
- Κατεπείγουσα εισαγγελική παρέμβαση από τον Άρειο Πάγο μετά την αποκάλυψη in – Για το χαμένο υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη
- Πολάκης: Η άσχημη εικόνα των δημοσκοπήσεων θα αλλάξει μετά τις εσωκομματικές εκλογές
- Το μετέωρο βήμα της ΝΔ και οι τριγμοί στη δεξιά πολυκατοικία
Όλα δείχνουν ότι το επενδυτικό μείγμα μετατοπίζεται ριζικά προς μια τεχνολογική εξέλιξη και στο επίκεντρο βρίσκονται οι προοπτικές των Ιωαννίνων ως προορισμού για επενδύσεις τεχνολογίας, αλλά και ως ανερχόμενου κόμβου καινοτομίας.
Μιας ελληνικής «Silicon Valley», που έχει θέσει ως στόχο την προσέλκυση εταιρειών big tech στην πρωτεύουσα της Ηπείρου, με σημείο αναφοράς το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Η δυναμική επαναφορά της περιοχής στον επενδυτικό χάρτη επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι σειρά εταιρειών πληροφορικής και τεχνολογίας έχουν επιλέξει τα Ιωάννινα για να δημιουργήσουν κέντρα Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D), αξιοποιώντας το υψηλά καταρτισμένο σε ψηφιακές δεξιότητες ανθρώπινο κεφάλαιο.
Γερμανικοί κολοσσοί ψηφίζουν Ιωάννινα
Ανάμεσά τους ξεχωρίζει η ψήφος εμπιστοσύνης από δύο γερμανικούς κολοσσούς στον χώρο της πληροφορικής, όπως είναι η TeamViewer και η P&I.
Η πρώτη έχει δημιουργήσει ένα εντυπωσιακό hub για Ερεύνα και Τεχνολογία στα Ιωάννινα, ενώ η δεύτερη φιλοξενείται στο Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου.
Επίσης, τεράστιες επενδύσεις, ειδικά στη δημιουργία καινοτόμων πληροφοριακών συστημάτων, έχουν γίνει από τις τέσσερις μεγάλες συμβουλευτικές εταιρείες (PwC, KPMG, Deloitte, Grant Thornton). Πλέον έχουν γίνει πάροχοι λύσεων πληροφορικής και τεχνολογίας πληροφορίας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, διατηρώντας ελληνικά μυαλά στη χώρα, αλλά και προσελκύοντας κι άλλους επιστήμονες από το εξωτερικό. Πολλά πληροφοριακά συστήματα των ελληνικών τραπεζών ή ακόμα και ψηφιακές τράπεζες στην Ελλάδα και στην Ευρώπη έχουν στηθεί σε τεχνολογία που έχει δημιουργηθεί από ερευνητικά κέντρα, startups και άλλες επιχειρήσεις του κλάδου στα Ιωάννινα. Μεγάλα, επίσης, κέντρα καινοτομίας αναπτύσσονται ταυτόχρονα σε Πάτρα, Κρήτη, Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές, κυρίως, της περιφέρειας.
Σε μία τριετία θα έχει καλυφθεί η εκροή κεφαλαίων της τελευταίας 12ετίας
Σύμφωνα με στοιχεία της PwC, από το 2008 έως το 2018 υπολογίζεται ότι έκλεισαν ή έφυγαν από τη χώρα 26.570 επιχειρήσεις του μεταποιητικού τομέα. Οι απώλειες θέσεων εργασίας ξεπέρασαν τις 160.000.
Μόνο η φυγή επενδύσεων την προηγούμενη 12ετία, δηλαδή κατά την περίοδο της κρίσης και των Μνημονίων, δημιούργησε, επενδυτικό κενό ύψους 94 δισ. ευρώ.
Αν και η φυγή πολυεθνικών συνεχίζεται, άλλοι «κολοσσοί», όπως οι Microsoft, Amazon και Wolkswagen, ψηφίζουν «Ελλάδα» – εκτός των γερμανικών κολοσσών που επενδύουν στα Ιωάννινα- καλύπτοντας, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Τα Νέα», σχεδόν το 60% του επενδυτικού κενού των προηγούμενων δεκαετιών και μαζί με τις επενδύσεις της επόμενης τριετίας, λόγω Ταμείου Ανάκαμψης και άλλων ευρωπαϊκών ταμείων, θα καλυφθεί το υπόλοιπο ποσοστό.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις