Το νέο μου iPhone με κάνει να φαίνομαι πιο άσχημη
Η selfie κάμερα του iPhone είναι πλέον τόσο καλή που ίσως είναι υπερβολικά καλή.
- Φόβοι για σιωπηλά κρούσματα «γρίπης των αγελάδων» - Νέα μέτρα σε ΗΠΑ και Ευρώπη
- Μετά τη Βαλένθια και τη Βαρκελώνη πλημμύρισε και η Χιρόνα
- Χειροπέδες σε μαθητή: Κατηγορείται ότι οπλοφορούσε στο σχολείο - Συνελήφθη και ο πατέρας του
- Γονέας ξυλοκόπησε μαθητή έξω από σχολείο – Θεώρησε ότι τον καθυστέρησε
«Την περασμένη άνοιξη, πήρα ένα νέο iPhone» γράφει η Caroline Mimbs Nyce στο The Atlantic και συνεχίζει: «Το ηχείο του παλιού μου είχε σπάσει, αναγκάζοντας το χέρι μου να το κρατήσει. Αλλά ας το ξεκαθαρίσουμε. Δεν με ενδιέφερε το ηχείο. Ο πραγματικός λόγος που αναβαθμίζει κανείς ένα iPhone, φυσικά, είναι για να αποκτήσει καλύτερη κάμερα».
Ωστόσο, μέσα σε μερικές εβδομάδες λειτουργίας του νέου μου iPhone 14 Pro, παρατήρησα ότι συνέβαινε κάτι περίεργο. Έβγαζα μια selfie, πίστευα ότι έδειχνα υπέροχη και κλείδωνα το τηλέφωνό μου, ικανοποιημένη. Αργότερα, άνοιγα τη ροή της κάμεράς μου για να διαπιστώσω ότι η ίδια φωτογραφία ήταν διαφορετική από ό,τι θυμόμουν. Το δέρμα μου δεν φαινόταν πλέον λείο, όπως στο παλιό μου τηλέφωνο, αλλά και στην προεπισκόπηση στο νέο μου τηλέφωνο πριν τραβήξω τη φωτογραφία.
Αντίθετα, κάθε selfie φαινόταν να εντείνει τις ατέλειές μου. Μπορούσα να διακρίνω τις εκκολαπτόμενες ρυτίδες στο μέτωπό μου και να τις μετρήσω, ήταν γύρω στα 30, και την αχνή κόκκινη λάμψη των κηλίδων εκζέματος γύρω από τα μάτια μου. Ξαφνιασμένη, άρχισα να αμφισβητώ την εμφάνισή μου. Μετά άρχισα να αμφισβητώ τη συσκευή μου.
Μερικά μοντέλα συγκεκριμένα – τα 13, 14 και 15 – κυριαρχούν στη γκρίνια του διαδικτύου για το πώς οι selfies φαίνονται πλέον πολύ λεπτομερείς
Έχετε μαύρα στίγματα! Και ακμή! Και ρυτίδες!
Το ίδιο έκαναν και άλλοι κάτοχοι νέων iPhone: «Παρατήρησα ότι το δέρμα μου φαίνεται απαίσιο σε αυτή τη νέα κάμερα», ανέφερε μια ανάρτηση στο Reddit. Ένας σχολιαστής παραπονέθηκε ότι το iPhone 14 «σας μετατρέπει σε ένα άσχημο πάντα με μαύρους κύκλους». Μια γυναίκα στο TikTok δημοσίευσε μια έκκληση, ζητώντας από κάποιον από την κοινότητα της Apple να της πει «πώς να διορθώσει αυτή την κατάσταση». Ένας άλλος το αποκάλεσε «παρωδία». Εκατοντάδες αναρτήσεις και σχόλια σε όλο το διαδίκτυο διαμαρτύρονται για την selfie κάμερα και συζητούν για το τι ακριβώς συμβαίνει και πώς θα βρεθεί λύση.
Η selfie κάμερα του iPhone είναι πλέον τόσο καλή που ίσως είναι υπερβολικά καλή. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι άνθρωποι γεμίζουν τους εαυτούς τους με φίλτρα ομορφιάς- οι απομακρυσμένοι εργαζόμενοι περνούν ολόκληρες συναντήσεις Zoom ξεχνώντας ότι το δέρμα τους και το δέρμα των άλλων μπορεί να είναι θολό και φωτεινό ανάλογα με το λογισμικό. Μπορείτε να ανεβάσετε το πρόσωπό σας σε ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης και, μέσα σε δευτερόλεπτα, να λάβετε δώδεκα γυαλιστερές επαγγελματικές φωτογραφίες του εαυτού σας, φορώντας ρούχα που ούτε καν σας ανήκουν. Η νέα φωτογραφική μηχανή της Apple, αντίθετα, προσφέρει μια ψυχρή δόση πραγματικότητας: Έχετε μαύρα στίγματα! Και ακμή! Και ρυτίδες!
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Κανείς δε ζήτησε τέτοια ανάλυση στη λεπτομέρεια
Τα τελευταία χρόνια, τα παράπονα σχετικά με την selfie κάμερα φαίνεται να εμφανίζονται κάθε φορά που οι χρήστες αναβαθμίζουν τα iPhone τους. Το λανσάρισμα του νέου iPhone 15 αυτό το φθινόπωρο φαίνεται ότι προκάλεσε έναν ακόμη γύρο γκρίνιας. Μερικά μοντέλα συγκεκριμένα – τα 13, 14 και 15 – κυριαρχούν στη γκρίνια του διαδικτύου για το πώς οι selfies φαίνονται πλέον πολύ λεπτομερείς. Ένα επαναλαμβανόμενο θέμα είναι επίσης ότι οι selfies φαίνονται καλύτερα στην προεπισκόπηση, πριν το άτομο πατήσει το κλείστρο.
«Και τα τρία αυτά iPhone διαθέτουν εμπρόσθια κάμερα 12 megapixel, σε σύγκριση με τον φακό των 7 megapixel του παλιού μου τηλεφώνου» συνεχίζει η Caroline Mimbs Nyce στο The Atlantic.
Αλλά ο λόγος που οι selfies είναι πλέον τόσο λεπτομερείς δεν οφείλεται στα megapixel. (Το iPhone 12 διαθέτει επίσης selfie κάμερα 12 megapixel, αλλά δεν έχω δει πολλά παράπονα γι’ αυτήν). Η Apple δεν σχολίασε τι, αν κάτι, μπορεί να έχει αλλάξει ξεκινώντας από το iPhone 13, αλλά σημείωσε ότι η συσκευή έχει γίνει πιο προηγμένη στην επεξεργασία των εικόνων μετά τη λήψη τους. Ένα iPhone 14 και άνω μπορεί να εκτελέσει 4 τρισεκατομμύρια λειτουργίες ανά φωτογραφία για να βελτιώσει τις λεπτομέρειες και να αποδώσει έναν πιο φυσικό τόνο δέρματος, και δεν εμφανίζονται όλες αυτές οι αλλαγές σε προεπισκόπηση στην εφαρμογή Κάμερα πριν πατήσετε το κλείστρο. Ο στόχος είναι να κάνετε τις τελικές σας φωτογραφίες όσο το δυνατόν πιο ακριβείς, δήλωσε η Apple.
Μια φωτογραφική μηχανή είναι βασικά ένα εργαλείο για την καταγραφή του κόσμου, αλλά είναι επίσης αρκετά υποκειμενική. Και το τι κάνει μια φωτογραφία καλή εξαρτάται από το τι θέλετε να κάνετε με αυτήν
Η Apple επεξεργάζεται τις φωτογραφίες της, τις «υπερ-ακονίζει»
Ούτε οι παλιές selfies του iPhone ούτε οι νέες είναι απαραίτητα πιο ακριβείς. «Μια φωτογραφία που τραβήχτηκε σε μια τηλεφωνική συσκευή δεν είναι απαραίτητα μια αληθινή καταγραφή του πώς μοιάζει κάποιος στον πραγματικό κόσμο» λέει η Emily Cooper, καθηγήτρια οπτομετρίας στο UC Berkeley που έχει μελετήσει τις selfies.
Σκεφτείτε ένα ξενοδοχείο που προσφέρει έναν μικρό μεγεθυντικό καθρέφτη στο μπάνιο. Το πρόσωπο στον μεγεθυμένο καθρέφτη δεν είναι λιγότερο πραγματικό από αυτό που σας κοιτάζει πίσω στον κανονικό καθρέφτη. Ορισμένοι άνθρωποι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαπιστώνουν ότι ο τρόπος με τον οποίο η Apple επεξεργάζεται τις φωτογραφίες της τις «υπερ-ακονίζει», τονίζοντας τις λεπτομέρειες με αφύσικο τρόπο.
Μια φωτογραφική μηχανή είναι βασικά ένα εργαλείο για την καταγραφή του κόσμου, αλλά είναι επίσης αρκετά υποκειμενική. Και το τι κάνει μια φωτογραφία καλή εξαρτάται από το τι θέλετε να κάνετε με αυτήν. Αν τραβάτε μια φωτογραφία του εκζέματος των βλεφάρων σας για να τη στείλετε στο γιατρό σας, πιθανότατα θέλετε ένα ακραίο επίπεδο λεπτομέρειας. Αν βγάζετε μια selfie μπροστά από τον Πύργο του Άιφελ για να τη στείλετε στο αγόρι σας, μάλλον δεν θέλετε κάθε ατέλεια στο δέρμα σας σε υψηλή ανάλυση. Το λογισμικό της Apple επεξεργάζεται μαζικά τις selfies, αλλά «δεν υπάρχει ένας καθολικός αλγόριθμος που θα κάνει κάθε φωτογραφία καλύτερη για τον σκοπό για τον οποίο προορίζεται» δήλωσε η Cooper.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Το «beautygate» και τα κινητά τηλέφωνα
Είναι δύσκολο να φτιάξεις μια φωτογραφική μηχανή που να είναι ακριβώς σωστή. Πριν από πέντε χρόνια, το iPhone παρουσίαζε το αντίθετο πρόβλημα. Το 2018, τα πρόσφατα λανσαρισμένα μοντέλα XR και XS της Apple έβγαζαν φωτογραφίες που έκαναν τους ανθρώπους να φαίνονται ύποπτα καλοί. Τα τηλέφωνα κατηγορήθηκαν για τεχνητή λείανση του δέρματος, σε αυτό που έγινε γνωστό ως «beautygate».
Η Apple δήλωσε αργότερα ότι ένα σφάλμα λογισμικού ήταν πίσω από αυτές τις ασυνήθιστα καυτές φωτογραφίες και απέστειλε μια διόρθωση. «Θέλετε μια πιο ωραία φωτογραφία ή μια πιο ακριβή αναπαράσταση της πραγματικότητας;» έγραψε ο Nilay Patel, ο αρχισυντάκτης του The Verge, στην κριτική του για το XR. «Μόνο εσείς μπορείτε να κοιτάξετε μέσα στην καρδιά σας και να αποφασίσετε».
Η απάντηση στο ερώτημα του Patel φαίνεται να είναι ότι οι άνθρωποι θέλουν κάτι στη μέση – όχι πολύ καυτό, αλλά ούτε και πολύ αληθινό.
Κάθε smartphone αντιμετωπίζει αυτή την πρόκληση των selfie με ελαφρώς διαφορετικό τρόπο. Αλλά επειδή οι συσκευές μεσολαβούν σε τόσο μεγάλο βαθμό στην αυτοαντίληψή μας σε αυτό το σημείο, η αλλαγή τους μπορεί να μας βγάλει από την ισορροπία
Το «ψηφιακό-δικαστικό βλέμμα»
«Όταν κάποιος σκέφτεται μια τέλεια selfie, δεν σκέφτεται να μην έχει πόρους αλλά ούτε και να έχει. Κανένα από τα δύο άκρα» λέει η Maria-Carolina Cambre, καθηγήτρια εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο Concordia του Μόντρεαλ.
Για περισσότερα από χρόνια, η Cambre και μια συνάδελφός της διεξήγαγαν ομάδες στον Καναδά, συζητώντας το στυλ της φωτογραφίας με περισσότερους από 100 νέους. Διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι εξετάζουν τις selfies με έναν πολύ συγκεκριμένο τρόπο, τον οποίο ονόμασαν «ψηφιακό-δικαστικό βλέμμα». Οι άνθρωποι επιθεωρούν προσεκτικά τέτοιες εικόνες, ψάχνουν για ελαττώματα και ασυνέπειες. «Αυτό είναι το παράδοξο. Τα πάντα είναι βελτιστοποιημένα, αλλά οι καλύτερες selfies μοιάζουν σαν να μην έχουν βελτιστοποιηθεί. Ακόμα κι αν έχουν βελτιστοποιηθεί».
Κάθε smartphone αντιμετωπίζει αυτή την πρόκληση των selfie με ελαφρώς διαφορετικό τρόπο. Αλλά επειδή οι συσκευές μεσολαβούν σε τόσο μεγάλο βαθμό στην αυτοαντίληψή μας σε αυτό το σημείο, η αλλαγή τους μπορεί να μας βγάλει από την ισορροπία.
«Η Cooper, η καθηγήτρια οπτομετρίας, μου πρότεινε να στείλω στιγμιότυπα του εαυτού μου σε ανθρώπους που με γνωρίζουν και να τους ρωτήσω. Βασικά όλοι με σιγουριά είπαν ότι η πιο λεπτομερής εκδοχή της φωτογραφίας μου ήταν πιο ακριβής. Υπήρχε όμως μια εξαίρεση: η μητέρα μου. Εκείνη πίστευε ότι η πιο απαλή, πιο όμορφη εκδοχή ήταν πιο αληθινή για μένα. Ευχαριστώ, μαμά» καταλήγει η Caroline Mimbs Nyce στο The Atlantic.
*Με στοιχεία από theatlantic.com
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις