Σελήνη: Για πρώτη φορά η Ρωσία παρουσιάζει σχέδιο ανθρώπινης αποστολής
Η ανακοίνωση έρχεται λίγους μήνες μετά την απώλεια της αποστολής Luna 25 που συνετρίβη στο φεγγάρι.
Για πρώτη φορά από τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, η Ρωσία ανακοίνωσε σχέδιο για αποστολή ανθρώπων και δημιουργία βάσης στη Σελήνη, καθώς ο διεθνής ανταγωνισμός εντείνεται για τους ορυκτούς πόρους του φεγγαριού.
Προσχέδιο που παρουσίασε στέλεχος της κρατικής αεροδιαστημικής εταιρείας RKk Energia προβλέπει την δημιουργία μόνιμης βάσης το διάστημα 2031-2040, αναφέρει το πρακτορείο TASS.
Το σχέδιο περιλαμβάνει αναφορές στην αξιοποίηση των σεληνιακών πόρων, αναμεταδίδει το Reuters.
Το πρόγραμμα Artemis για την επιστροφή των Αμερικανών στη Σελήνη προβλέπει πρώτη προσσελήνωση το 2026 το νωρίτερο
Η ανακοίνωση έρχεται λίγους μήνες μετά την ταπεινωτική απώλεια του Αυγούστου, όταν το σκάφος Luna 25, η πρώτη αποστολή της Ρωσίας στη Σελήνη εδώ και 47 χρόνια, συνετρίβη κοντά στον νότιο πόλο του φεγγαριού λόγω τεχνικού σφάλματος.
Το 1969 οι ΗΠΑ έγιναν η πρώτη και ως τώρα η μόνη χώρα που στέλνει ανθρώπους στην επιφάνεια της Σελήνης, όμως η σοβιετική αποστολή Luna-9 είχε πραγματοποιήσει την πρώτη προσσελήνωση το 1966.
Ο σοβιετικός Γιούρι Γκαγκάριν ήταν ο πρώτος άνθρωπος που ταξίδεψε στο Διάστημα το 1961, όμως η ΕΣΣΔ ουδέποτε κατάφερε να στείλει κοσμοναύτες στο φεγγάρι.
Στα τέλη Οκτωβρίου, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία σχεδιάζει το δικό της τροχιακό εργαστήριο, ενόψει του παροπλισμού του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού μετά τα τέλη της δεκαετίας.
Ο νέος σταθμός, δήλωσε ο Πούτιν, πρέπει «να έχει το δυναμικό να αναλάβει τις αποστολές του μέλλοντος» -μια πιθανή αναφορά στα σχέδια εδραίωσης ανθρώπινης παρουσίας στη Σελήνη και τελικά στον Άρη.
«Το σεληνιακό πρόγραμμα θα συνεχιστεί. Δεν υπάρχουν σχέδια τερματισμού του» ξεκαθάρισε ο ρώσος πρόεδρος, αναφερόμενος στην πρόσφατη αποτυχία του Luna 25.
Το πρόγραμμα Artemis της NASA για την επιστροφή των Αμερικανών στη Σελήνη προβλέπει πρώτη προσσελήνωση το 2026 το νωρίτερο, ενώ πρόγραμμα ανθρώπινων αποστολών έχει παρουσιάσει επίσης η Κίνα για την επόμενη δεκαετία.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις